• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Πρόταση Κομισιόν: Χωρίς τεστ οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες και όσοι έχουν αναρρώσει

πρόταση Κομισιόν

Η Κομισιόν έκανε μία ουσιαστική πρόταση για τη μη επιβολή περαιτέρω ταξιδιωτικών περιορισμών για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα καθώς και για τα παιδιά κάτω των 6 ετών.

Η Κομισιόν προτείνει να σταματήσουν τα επιπλέον τεστ και η καραντίνα στα ταξίδια στην ΕΕ για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, καθώς και σε όσους έχουν αναρρώσει από Covid. Ως πλήρως εμβολιασμένος νοείται κάποιος όταν έχουν παρέλθει 14 ημέρες μετά και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Παράλληλα προτείνει κοινή ερμηνεία για την ισχύ των αποτελεσμάτων test. Αυτή είναι στις 72 ώρες για τα PCR και 48 ώρες για τα rapid.

Τα παραπάνω αναφέρονται στις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών που πρότεινε σήμερα Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει και της εφαρμογής του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ. Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι σταδιακά τα κράτη μέλη πρέπει να άρουν τα ταξιδιωτικά μέτρα.

Η Ελλάδα εντάσσεται από αύριο 1 Ιουνίου στο πρώτο κύμα των χωρών που ενεργοποιούν το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid.

Σε περίπτωση, πάντως, που η επιδημιολογική κατάσταση επιβαρυνθεί σε μια χώρα, η Κομισιόν προτείνει και ένα “φρένο έκτακτης ανάγκης”. Αυτό προβλέπει επαναφορά ελέγχων και καραντίνας και στους εμβολιασμένους, ανεξαρτήτως πιστοποιητικού.

«Σήμερα, προτείνουμε τα κράτη-μέλη να συντονίσουν τη σταδιακή άρση των περιορισμών ελεύθερης κυκλοφορίας, λαμβάνοντας υπόψη το νέο κοινό εργαλείο μας. Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της ΕΕ. Αναμένουμε τώρα από τα κράτη-μέλη να κάνουν καλύτερη χρήση αυτού του μέσου και σύσταση που θα επιτρέψει σε όλους για να κινηθούμε ξανά ελεύθερα και με ασφάλεια», δήλωσε ο επίτροπος Δικαιοσύνης Didier Reynders.

Αναλυτικά η πρόταση της Κομισιόν:

– Ταξιδιώτες από πράσινες περιοχές. Χωρίς περιορισμούς
– Ταξιδιώτες από πορτοκαλί περιοχές. Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να απαιτήσουν ένα τεστ πριν από την αναχώρηση (γρήγορο αντιγόνο ή PCR).
– Ταξιδιώτες από κόκκινες περιοχές. Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να απαιτήσουν από τους ταξιδιώτες να υποβληθούν σε καραντίνα, εκτός εάν έχουν κάνει τεστ πριν από την αναχώρηση (γρήγορο, αντιγόνο ή PCR).
– Ταξιδιώτες από βαθύ κόκκινες περιοχές. Τα μη απαραίτητα ταξίδια πρέπει να αποθαρρύνονται έντονα. Παραμένει η απαίτηση τεστ και καραντίνας.

Η Κομισιόν προτείνει μια τυπική περίοδο ισχύος για τα τεστ. Τις 72 ώρες για δοκιμές PCR και, όπου γίνεται δεκτό από ένα κράτος μέλος, 48 ώρες για ταχείες δοκιμές αντιγόνου.

Όσον αφορά τις οικογένειες με παιδιά η Επιτροπή προτείνει τα παιδιά που ταξιδεύουν με τους γονείς τους να εξαιρούνται από την καραντίνα, όταν οι γονείς τους δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε καραντίνα, για παράδειγμα λόγω εμβολιασμού. Προτείνεται, επίσης, τα παιδιά κάτω των 6 ετών να εξαιρούνται από τα τεστ πριν το ταξίδι.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν εκ νέου περιορισμούς στα ταξίδια για εμβολιασμένα άτομα και άτομα που έχουν αναρρώσει εάν η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινωθεί γρήγορα ή όταν έχει αναφερθεί υψηλός αριθμός παραλλαγών ανησυχίας ή ενδιαφέροντος.

Τέλος η Κομισιόν προτείνει την προσαρμογή των ορίων του χάρτη του ECDC ενόψει της επιδημιολογικής κατάστασης και της προόδου στον εμβολιασμό. Για τις περιοχές που επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα, η πρόταση είναι να αυξηθεί το όριο του 14 ημερών αθροιστικού ποσοστού ειδοποίησης περίπτωσης COVID-19 από 50 σε 75. Ομοίως, για τις κόκκινες περιοχές, η πρόταση είναι να προσαρμόσετε το όριο από το τρέχον 50-150 στο νέο 75-150.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend