Η Ελλάδα είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των ταξιδιωτών στην Ευρώπη και το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, στην Ελλάδα, η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο κατέγραψε αύξηση 20,1%.
Αύξηση άνω του 20% στη φθινοπωρινή ζήτηση είχαν επίσης οι χώρες:
** Τσεχία (+22,9%)
** Γερμανία (+23,1%)
** Ουγγαρία (+23,9%)
** Νορβηγία (+27,4%)
** Πολωνία (+29,9%)
Τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις το φθινόπωρο
Η αυξημένη ζήτηση, όμως, δεν συμβαδίζει σε όλες τις χώρες με αντίστοιχη αύξηση τιμών.
Σημειώνει η ανάλυση της AirDNA:
“Ενώ η αύξηση της ζήτησης μπορεί να υποστηρίξει υψηλότερα έσοδα για τους οικοδεσπότες, η αύξηση της προσφοράς, που σημαίνει προσθήκη νέων καταχωρήσεων, μπορεί να αντισταθμίσει τα θετικά αποτελέσματα. Όταν περισσότερες καταχωρήσεις εισέρχονται στην αγορά, ο ανταγωνισμός αυξάνεται, καθιστώντας πιο δύσκολο για μεμονωμένους οικοδεσπότες να επιτύχουν υψηλότερα ποσοστά πληρότητας ή να αυξήσουν τις τιμές.
Αυτό το φθινόπωρο, οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη Έσοδα ανά Διαθέσιμη Ενοικίαση (RevPAR), ήταν οι χώρες όπου η αύξηση της ζήτησης ξεπέρασε την αύξηση της προσφοράς. Σε αυτές τις αγορές, ο περιορισμένος ανταγωνισμός επέτρεψε στους οικοδεσπότες να επωφεληθούν τόσο από υψηλότερη πληρότητα όσο και από την άνοδο των τιμών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κερδίσουν περισσότερα έσοδα ανά διαθέσιμη διανυκτέρευση”.
Οι οικοδεσπότες που “ζέσταναν” περισσότερο τις τσέπες τους το εφετινό φθινόπωρο ήταν στις χώρες με την υψηλότερη ανάπτυξη RevPAR. Αύξηση άνω του 15% αε αυτόν τον δείκτη είχαν οι χώρες:
** Πορτογαλία (+15,2%)
** Ουγγαρία (+17%)
** Φινλανδία (+20,4%)
** Ισπανία (+21,1%)
** Δανία (+25,6%)
Στην Ελλάδα η αύξηση στα Έσοδα ανά Διαθέσιμη Ενοικίαση το φθινοπωρινό τρίμηνο ήταν κάτω από 5%.
Αυξημένη ζήτηση για το α’ 4μηνο του 2025
Η ζήτηση για ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη το πρώτο 4μηνο του νέου έτους, σύμφωνα με τις υπάρχουσες κρατήσεις, είναι αυξημένη. Ειδικότερα:
Οι τρέχουσες κρατήσεις έχουν αυξηθεί κατά 16% για τον Ιανουάριο και 9% για τον Φεβρουάριο (έναντι του 2024).
Η αύξηση της ζήτησης τον Μάρτιο είναι αισθητά μικρότερη, μόλις 0,2% σε ετήσια βάση. Αυτή η επιβράδυνση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μετατόπιση του Πάσχα στον Απρίλιο του νέου έτους. Το Πάσχα είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για τα ταξίδια των μηνών Μαρτίου ή Απριλίου (ανάλογα με το πότε εορτάζεται κάθε χρονιά). Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση του Απριλίου σημειώνει άλμα με αύξηση 38% σε ετήσια βάση.
Οι επιδόσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη τον Νοέμβριο
** Η συνολική ζήτηση διανυκτερεύσεων τον περασμένο μήνα έφτασε τα 24,6 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 18,2% από πέρυσι και νέο ρεκόρ για τον μήνα Νοέμβριο.
** Οι διαθέσιμες καταχωρήσεις ανήλθαν συνολικά σε 3,3 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 11,6% σε ετήσια βάση
** Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) ήταν κατά μέσο όρο 150 €, αυξημένες κατά 1,8% σε ετήσια βάση
** Η μέση πληρότητα ήταν 43%, σημειώνοντας αύξηση 1,3% σε ετήσια βάση και αύξηση 13% σε σύγκριση με το 2019
** Τα έσοδα ανά διαθέσιμη ενοικίαση (RevPAR) αυξήθηκαν 3,1% σε ετήσια βάση σε 65 €
** Οι κρατήσεις διανυκτερεύσεων αυξήθηκαν 12,3% σε ετήσια βάση
Αυξημένη ζήτηση για μοναδικά ακίνητα
Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι διαμονές σε ξεχωριστά καταλύματα αποτελούν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη. Το 2019, υπήρχαν περίπου 67.000 μοναδικά ακίνητα διαθέσιμα για κράτηση κάθε μήνα. Αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας κατά μέσο όρο τις 103.000 μηνιαίες διαθέσιμες καταχωρήσεις το περασμένο έτος – αύξηση 54%.
Οι μοναδικές διαμονές, οι οποίες περιλαμβάνουν ασυνήθιστα καταλύματα, όπως δεντρόσπιτα, σκηνές, πλωτές κατοικίες, κ,ά, αποτελούν πλέον το 3% όλων των διαθέσιμων καταχωρήσεων στην Ευρώπη, από 2,4% το 2019.