Tα στοιχεία για τον τουρισμό της Κύπρου το 2024 δημιουργούν προσδοκίες για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα το 2025 καθώς δείχνουν ότι σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν το 2024 τόσο τα τουριστικά έσοδα όσο και οι αφίξεις τουριστών, συγκριτικά με την περσινή περίοδο. Τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από τη Στατιστική Υπηρεσία αποτελούν ένδειξη της ενισχυμένης ελκυστικότητας της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού, καθιστώντας τον τουρισμό έναν από τους κύριους οικονομικούς πυλώνες της χώρας.
Η Κύπρος ως κορυφαίος προορισμός
Οι θετικές τουριστικές επιδόσεις της Κύπρου επέφεραν ένα ακόμα ιστορικό ρεκόρ που αφορά στους επιβάτες στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, γεγονός το οποίο αποτελεί απόδειξη της ανθεκτικότητας και της δυναμικής του κυπριακού τουρισμού. Η χρονιά που πέρασε καθιερώνεται δικαιωματικά πλέον ως έτος αναφοράς για τον τουρισμό της χώρας, μετά το διπλό προδιαγραφόμενο ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα.
Σκαρφαλώνουν οι αφίξεις
Άνοδο της τάξης 4.2% είχε το ποσοστό των αφίξεων συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όπως ανακοίνωσε, μάλιστα, το υφυπουργείο Τουρισμού, η συγκεκριμένη αύξηση σηματοδοτεί την καλύτερη αντίστοιχη εννιαμηνία στην ιστορία του τουρισμού της Κύπρου, ενώ αξιοπρόσεκτη είναι η άνοδος των αφίξεων της τάξης του 28,6% σε σύγκριση με το 2022.Συγκεκριμένα, για τους πρώτους εννέα μήνες του 2024 καταγράφηκαν 3.268.090 αφίξεις, ενώ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο οι αφίξεις ανήλθαν στις 3.136.145.
Την ίδια ώρα, άνοδος της τάξης του 5% καταγράφηκε και στα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας μέχρι σήμερα που αφορούν στο εντεκάμηνο φέτος. Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 3.907.137 σε σύγκριση με 3.722.022 την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
Για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2024, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 3.727.196 σε σύγκριση με 3.562.417 την αντίστοιχη περίοδο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 4,6%, ενώ οι αφίξεις τουριστών τον Οκτώβριο φέτος ανήλθαν σε 459.106 σε σύγκριση με 426.272 τον Οκτώβριο 2023, σημειώνοντας αύξηση 7,7%.
Τουριστικές αγορές Κύπρου
Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξαν η κυριότερη πηγή τουρισμού για τον Σεπτέμβριο 2024, αφού αποτέλεσαν το 35,5% των συνολικών αφίξεων, οι αφίξεις από το Ισραήλ 10,7% οι αφίξεις από την Πολωνία 8,3% οι αφίξεις από τη Γερμανία το 4,8% και οι αφίξεις από τη Σουηδία 4,2% .
Έσοδα ρεκόρ
Τα παραπάνω νούμερα έχουν ως αποτέλεσμα και την αύξηση των εσόδων στον κλάδο τα οποία κινούνται σε ρυθμούς ρεκόρ. Συγκεκριμένα, σε επίπεδο ρεκόρ ανήλθαν τα έσοδα από τον τουρισμό τον Ιούλιο του 2024, αγγίζοντας τα €474,0 εκατομμύρια και ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ του Ιουλίου του 2023, όταν τα έσοδα είχαν ανέλθει στα €454,6 εκατ.
Αυξημένα ήταν και τα τουριστικά έσοδα το εννιάμηνο φέτος συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Βάσει των τελευταίων στοιχείων που ανακοίνωσε η Στατιστική, τα έσοδα από τον τουρισμό την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου είναι αυξημένα κατά 4,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ σε σύγκριση με το πρώτο ενιάμηνο του 2022 είναι αυξημένα κατά 31%.
Ξόδεψαν περισσότερα
Αυξημένη κατά 1,4% ήταν η κατά κεφαλήν δαπάνη τουριστών τον Σεπτέμβριο 2024 που ανέρχεται σε €891,29 σε σύγκριση με €879,13 τον Σεπτέμβριο 2023, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Τον Σεπτέμβριο τα περισσότερα χρήματα για κάθε μέρα που έμειναν στην Κύπρο ξόδεψαν οι Ισραηλινοί, ενώ συνολικά για όσες μέρες ήταν στη χώρα περισσότερα χρήματα ξόδεψαν οι Ολλανδοί. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο σύνολο του 2024, με τους Ισραηλινούς να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας και τους Έλληνες στην τελευταία θέση.
Ενδεικτικά, η ημερήσια δαπάνη των τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο –την κύρια τουριστική αγορά– οι οποίοι έμειναν στην Κύπρο κατά μέσο όρο 10,2 μέρες, ανήλθε τον Σεπτέμβριο στα €112,35 και η συνολική κατά κεφαλήν δαπάνη στα €1.145,96. Την ίδια ώρα, η ημερήσια δαπάνη των τουριστών από το Ισραήλ, οι οποίοι κατά μέσο όρο έμειναν στην Κύπρο 4,6 μέρες, ανήλθε στα €150,63 και η συνολική κατά κεφαλήν δαπάνη στα €692,90.
12 εκατομμύρια επιβάτες στα αεροδρόμια
Ξεπεράστηκε το ορόσημο των 12 εκατομμυρίων επιβατών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, σύμφωνα με την Hermes Airports. Το σημαντικό επίτευγμα των 12 εκατομμυρίων επιβατών στα κυπριακά αεροδρόμια σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον τουριστικό και αεροπορικό τομέα της χώρας, ιδιαίτερα μετά από τις προκλήσεις που έφερε η πανδημία και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, σημειώνει η Hermes. Αυτό το ρεκόρ αποτελεί απόδειξη της ανθεκτικότητας και της δυναμικής του κυπριακού τουρισμού, εδραιώνοντας τη θέση της Κύπρου ως κορυφαίου προορισμού στην ευρύτερη περιοχή, τονίζεται.
Κώστας Κουμής: Κλειδί η διαχείριση των προορισμών
H οικοδόμηση ανθεκτικότητας στον τομέα του τουρισμού, αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση του τομέα καθώς διασφαλίζει ότι ο τουρισμός της Κύπρου θα παραμείνει ανταγωνιστικός και τις επόμενες δεκαετίες, όπως είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής στην «Καθημερινή».