• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΑΠΟΨΗ, ΝΕΑ

Σε φάση διασωλήνωσης δείχνει να εισέρχεται ο ελληνικός τουρισμός

φάση διασωλήνωσης

Σε φάση διασωλήνωσης δείχνει να εισέρχεται ο ελληνικός τουρισμός με όλα όσα συμβαίνουν. Εχθές ο ΣΕΤΕ εξέδωσε επιστολή και σήμερα 4/5/20 η επιστολή επαναδιατυπώθηκε και απεστάλει στον Πρωθυπουργό. Η επιστολή πλέον προσυπογράφεται και από τις 13 πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις που συμμετέχουν στο ΣΕΤΕ . Στην επιστολή  ζητείται:

Να υπάρχει η δυνατότητα των τουριστικών επιχειρήσεων να διατηρήσουν σε αναστολή μέχρι τις 31 Μαϊού το σύνολο των συμβάσεων που έχουν ήδη αναστείλει.

Το αίτημα αυτό δεν αφορά τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα. Αυτά ανοίγουν από 1η Ιουνίου και μετά. Αυτό αφορά τα τουριστικά γραφεία τουρισμού και ταξιδίων (Travel Agents), τουριστικές μεταφορές, εκδρομές (operators), ξεναγήσεις και πολλά άλλα επαγγέλματα.

Πολύ σωστά επισημαίνεται στην επιστολή ότι το να μη γίνει δεκτό, προϋποθέτει ανοιχτές επιχειρήσεις που έχουν πελάτες δηλαδή τουρίστες. Από την άλλη για να έχεις τουρίστες προϋποθέτει ανοιχτά σύνορα, πτήσεις, μεταφορές, ζήτηση και τόσα άλλα. Στα τόσα άλλα να προσθέσουμε και ό,τι θα χρειαστεί σαν απόρροια της πανδημίας.

Η φάση της διασωλήνωσης

Μια τουριστική επιχείρηση θα πρέπει να ανοίξει από την 5η Μαΐου με το 40% της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών και να διατηρήσει το υπόλοιπο 60% σε αναστολή. Για τους τελευταίους, προβλέπεται εκ νέου να υπάρξει επίδομα, όπως αυτό των 800 ευρώ, αλλά πλέον όχι σε βάση 45 ημερών, αλλά σε μηνιαία βάση, ύψους 534 ευρώ.

Η επιχείρηση θα έχει την ευχέρεια να μην προσλάβει τον ίδιο εργαζόμενο μετά τη λήξη της αναστολής εργασίας, αλλά άλλον στη θέση του. Απλά θα πρέπει να έχει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχε και πριν ένα μήνα. Όμως ένα μήνα αργότερα θα μπορεί να απολύσει όσους θέλει!

Που σημαίνει αποζημιώσεις με μετρητά έτσι ή αλλιώς. Μπορεί να  φύγουν οι πιο καινούργιοι γιατί έχουν μικρότερη αποζημίωση. Μπορεί να μείνουν όσοι έχουν την τεχνογνωσία της αγοράς. Δεν ξέρω.

Απολύσεις ξέρω, σημαίνει αποζημίωση τοις μετρητοίς.

Το ποσοστό απολύσεων θα το κρίνει η κάθε επιχείρηση. Επιπρόσθετα σε όσους δεν έχει καταβληθεί δώρο Πάσχα θα πρέπει να καταβληθεί.

φάση διασωλήνωσης

Η άλλη εναλλακτική είναι η δανειοδότηση. Δανειοδότηση για την επιβίωση με παράλληλη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Το σενάριο απολύσεων αλλά με διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων ισχύει.

Εάν όμως μια επιχείρηση αντιμετωπιστεί με τη λογική ότι χρωστάει προηγούμενη δόση δανείου, δεν παίρνει ενημερότητα για χρέος στην εφορία ή χρωστάει σε ΙΚΑ, μίκα, σύκα… ας την αφήσουμε αυτή την εναλλακτική.

Αυτές οι επιχειρήσεις θα έχουν κλείσει πριν πάνε στην τράπεζα. Δεν θα τη χρειάζονται για να κλείσουν.

Τα έσοδα

Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχουν έσοδα για ενοίκια, φώτα, νερά, τηλέφωνα, υγειονομικό εξοπλισμό κλπ κλπ κλπ.

Θα ξημερώσει ο καιρός τον Αύγουστο λοιπόν και τότε ο οικονομικός διευθυντής ή ο λογιστής θα σταθεί απέναντι από τον ιδιοκτήτη με ένα πλατύ χαμόγελο και θα του πει.

“Πρέπει να πληρώσουμε και όλες τις οικονομικές, δανειακές και φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν ανασταλεί”. Σοκ;

Παράλληλα το προσωπικό θα επιθυμεί καλοκαιρινή άδεια μετά την καραντίνα για ξεχυθεί στις άδειες από τουρίστες παραλίες και στους έρημους προορισμούς. Και επίδομα αδείας φυσικά. Φέτος είναι η ευκαιρία.

Τα μαγαζιά θα μας προσέχουν. Τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα τα STRs θα είναι εάν όχι τσάμπα, τουλάχιστον πολύ φθηνά. Όσο να πεις για τις βίλες…

Το υπουργείο τουρισμού άλλωστε έχει στόχο την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού. Το έχει δηλώσει επανειλημμένως.

Η ερώτηση

Με ποιο τζίρο θα γίνουν και θα εξυπηρετηθούν όλα αυτά; Από ποιους τουρίστες θα δημιουργηθεί ο τζίρος; Πόσες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν κεφάλαια για να τα καταφέρουν; Μήπως είναι μετρημένες στα δάκτυλα;

Όλα τα στοιχεία από Αμερική, Γερμανία, Αυστραλία δείχνουν κάτι πολύ δύσκολο να έρχεται. Εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια αυτά, το πολύ δύσκολο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέχρι τον Απρίλιο του 2021 στην καλύτερη περίπτωση. Μέχρι τότε θα μπορεί να ισχύσει η φάση διασωλήνωσης.

Θα μπορούσε

Να ανοίξουν όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις μια εβδομάδα πριν ανοίξουν τα σύνορα και οι πτήσεις. Μέχρι τότε να έχουν λυθεί οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα αλλά και η τήρηση τους στις εσωτερικές μετακινήσεις. Μιλάμε για αεροπορικά, ακτοπλοϊκά, κ.λπ.

Να υπάρχουν λίγες επιχειρήσεις ανοικτές για τους Έλληνες για τα εισητήρια. Ακτοπλοϊκή μετάβαση και επιστροφή προς νησιά. Ανοικτά τα καταλύματα χωρίς πρωινό, τα ξενοδοχεία έως 30 δωμάτια χωρίς πρωινό και με κλειστούς τους κοινόχρηστους χώρους. Ανοικτά τα boutique ξενοδοχεία στις πόλεις έως 30 δωμάτια χωρίς πρωινό όπως STRs και με κλειστούς τους κοινόχρηστους χώρους.

Τα Apart Hotels δεν τα θέλουν οι ξενοδόχοι. Τα STRs από την άλλη δεν έκλεισαν ποτέ.

Οι εργαζόμενοι

Χαμένοι και μάλιστα έντονα θα είναι και οι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις κάθε είδους. Θα ανήκουν στο ποσοστό που θα διατηρηθεί, πιθανά με χαμηλότερους μισθούς ή θα ανήκουν στο ποσοστό που θα μπει σε “πάγο” για όσο καιρό και με όποια μορφή χρειαστεί. Και αυτοί, σε φάση διασωλήνωσης.

Ακόμα χειρότερα, θα απολυθούν με ολέθριες κοινωνικές επιπτώσεις. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την εκπαίδευση και την απασχόλησή τους ώστε να είναι ετοιμοπόλεμοι. Το να απολυθούν είναι το εύκολο.

Μπορεί και να κοιτιόμαστε

Τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας ανοίγουν την 1η Ιουνίου. Ο ΣΕΤΕ ζητά να ανοίξουν και όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις την 1η Ιουνίου. Ένα μήνα αργότερα την 1η Ιουλίου θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία και καταλύματα σε όλη τη χώρα. Μπορεί και να κοιτιόμαστε. Είπαμε, Αμερική, Γερμανία, Αυστραλία κλπ κλπ.

Οι σύλλογοι και οι property managers των STRs

Οι σύλλογοι για όσα μέλη τους έχουν επαγγελματικό Α.Φ.Μ και οι property managers των STRs καλό θα είναι να κάνουν το σταυρό τους. Να κάνουν το σταυρό τους μήπως και οι ΚΑΔ που διατηρούν συμπεριληφθούν στα αιτήματα του ΣΕΤΕ. Εάν γίνει, θα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Τους το εύχομαι ολόψυχα. Σε διαφορετική περίπτωση ας ετοιμάζονται οι επιστολές και καλού – κακού και οι “κλίνες”.

– Ο Περιηγητής –

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend