• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΑΠΟΨΗ, ΝΕΑ

Υπάρχει δράκος στην κοινή επιστολή ΞΕΕ και ΠΟΞ

Υπάρχει δράκος στη κοινή επιστολή ΞΕΕ και ΠΟΞ προς τα αρμόδια υπουργεία. Η επιστολή έχει αναστατώσει δικαιολογημένα την κοινότητα STRs. Σε αυτή ΞΕΕ και ΠΟΞ ζητούν ανεφάρμοστα πράγματα. Ο ΠΑΣΥΔΑ έστειλε επιστολή στο υπουργείο τουρισμού και ο ΣΟΔΙΑ εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου.

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να επισημάνουμε.

Η βραχυχρόνια μίσθωση έχει κριθεί με δικαστικές αποφάσεις στη χώρα μας. Εκεί κρίθηκε ότι η μίσθωση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (τύπου booking και Airbnb) είναι μίσθωση κατοικίας και όχι τουριστική. Άρα οι όροι και οι προδιαγραφές του άρθρου 46 του Ν.4179/2013 είναι ανεφάρμοστες και ατυχώς συνδέονται την παρούσα στιγμή.

Η ίδια η Airbnb δε, έχει πετύχει μια πολύ σημαντική δικαστική νίκη το Δεκέμβριο του 2019 στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ξύλινη μπλε πόρτα με διακοσμητική ταμπέλα που γράφει change

Θα αλλάξουν πολλά

Σίγουρα θα αλλάξουν πολλά στον τρόπο ταξιδιού, διαδικασιών και accommodation. Θα πρέπει πρώτα από όλα όμως να δούμε τι θα είναι υποχρεωτικό ως πρωτόκολλο. Να υπενθυμίσουμε ότι πρωτόκολλα για την post-Covid 19 εποχή δεν υπάρχουν ακόμα σε κανέναν κρίκο της ταξιδιωτικής αλυσίδας. Τα αναμένουμε.

Λογικά όλοι οι τομείς του accommodation θα πρέπει να εφαρμόσουν ό,τι αποφασίσουν τα κράτη και οι εθνικές αρχές σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα. Στην παρούσα στιγμή, σοβαρό ρόλο θα διαδραματήσει και η Ευρωπαική Ένωση.

Θετικό στοιχείο λοιπόν είναι να επικρατεί η σύνεση τέτοιες στιγμές. Δεν ξέρουμε κι από πλευράς ξενοδοχείων πόσα θα είναι ικανά να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα που θα τους αναλογούν. Οι μετέπειτα έλεγχοι θα το δείξουν αυτό.

Για παράδειγμα δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ένα ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο κατάλυμα θα τα τηρεί σωστά. Η πιστοποίηση εφαρμογής των πρωτοκόλλων θα είναι ένα σοβαρό ζήτημα και ζητούμενο στο άμεσο μέλλον.

Το ότι τα ξενοδοχεία είναι πιο “περπατημένα” σε διαδικασίες, είναι σαφές. Για τα ενοικιαζόμενα καταλύματα το συζητάμε. Η βραχυχρόνια μίσθωση από την άλλη έχει επιδείξει ισχυρή προσαρμοστικότητα όλα αυτά τα χρόνια.

Σε αυτές τις στιγμές είναι γόνιμο να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις και στοχοποίηση. Δεν οδηγεί πουθενά. Την ώρα μάλιστα που το ζητούμενο είναι η επιβίωση.

Ο δράκος στην επιστολή ΞΕΕ & ΠΟΞ

Εάν διαβαστεί με προσοχή η επιστολή, θα γίνει αντιληπτό ότι με διελκυστίδα τα STRs οι ξενοδόχοι ζητούν ένα ατελείωτο κατεβατό μέτρων στήριξης. Λες και δεν υπάρχούν άλλοι. Αυτός είναι ο δράκος!

Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι, σωστά και οργανωμένα προφυλάσσουν τα συμφέροντα του κλάδου τους. Ορθά κινούνται. Να αποδεχθούμε ότι είναι ένας πολύ οργανωμένος κλάδος. Να συμφωνήσουμε όμως και ότι δεν είναι ένας αδικημένος κλάδος. Είναι όμως λογικό αυτό. Είναι ισχυροί, σεβαστοί και ως συνομιλητές κοινωνικοί εταίροι.

Όμως εάν κλείσουν πολλοί από αυτούς, δεν θα φταίνε τα STRs. Τα οικονομικά επακόλουθα της πανδημίας Covid-19 και άλλες παράμετροι θα ευθύνονται. Άλλωστε με τα STRs και τα ενοικιαζόμενα καταλύματα συμπορεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Όλοι μαζί κατέρριψαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Με αυτά τα ρεκόρ στα χέρια τους ζητούν και απαιτούν σήμερα και οι ξενοδόχοι. Ξεχνούν όμως εκ παραδρομής ότι στα ρεκόρ αυτά συμμετέχει ενεργά η κοινότητα STRs. Όχι μόνο τα ξενοδοχεία. Γιατί τα ενοικιαζόμενα καταλύματα που επικαλούνται δεν τα υπολογίζουν καν και σε τίποτε.

Κανονικά και σύμφωνα με το περιεχόμενό της αυτή η επιστολή δεν θα έπρεπε να είναι ΞΕΕ & ΠΟΞ. Θα έπρεπε να ήταν ΞΕΕ, ΠΟΞ, ΣΕTΚΕ και ΚΥΚΛΟΣ. Αμ πως!

Αγαπητοί όλοι. Στην ανάνηψη και στην επανάκαμψη της κοινωνίας δεν περισσεύει κανείς. Πρέπει να γίνει αντιληπτό. Δεν έχουμε διαβάσει για κανέναν παραγωγικό εμφύλιο πόλεμο.

Δυο σφαίρες μεγάλου διαμετρήματος για οπλοπολυβόλο

Σε διάλογο με OTAs

Μαθαίνουμε ότι οι ξενοδόχοι είναι σε διάλογο και με τους OTAs. Υπάρχουν όντως πολύ σοβαρά ζητήματα.

Εάν πιστεύουν ότι η τοποθέτηση στην επιστολή δεν είναι ατυχής ίσως θα πρέπει να θέσουν τις προτάσεις τους και σε αυτούς. Εάν οι OTAs τις δεχθούν και κατεβάσουν όλες τις καταχωρήσεις που δεν πληρούν τα κριτήρια που ζητούν τότε συζητάμε. Όπως είπαμε η βραχυχρόνια μίσθωση έχει δείξει ισχυρή προσαρμοστικότητα όλα αυτά τα χρόνια.

Επίσης να μην ξεχνάμε ότι πρώτη η Airbnb έχει καλέσει με ανοιχτή επιστολή της προς τους Έλληνες ξενοδόχους το 2017 να συνεργαστούν και να αναρτήσουν τα ξενοδοχεία τους στην πλατφόρμα της. Πολλοί από αυτούς το έπραξαν. Καλώς το έπραξαν. Κερδισμένοι βγήκαν.

Επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία από την κοινότητα STRs πάντως δεν είδαμε. Ούτε και δράκους.

 

– Ο Περιηγητής –

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend