• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΑΠΟΨΗ, ΝΕΑ

Αγαπάμε τουρισμό αφού!

Τις τελευταίες εβδομάδες σχεδόν τα πάντα έχουν σταματήσει στον παγκόσμιο τουρισμό. Το μόνο που ακούγεται είναι οι τριγμοί από ένα τεράστιο πλοίο το όποιο προσπαθεί να μη βυθιστεί. Κανείς φυσικά που βρίσκεται επάνω του δεν θέλει να συμβεί αυτό. Παίζει και να πάει αύτανδρο.

Να βρεθεί ναυαγός στα άγνωστα νερά ενός ωκεανού προβλημάτων, επαγγελματικών, οικονομικών και κοινωνικών.

Ο φίλος μας ο Μάκης μάλιστα, έστειλε πρόσφατα ένα γράμμα στον Brian γεμάτο καθαρές διαπιστώσεις και αλήθειες.

Κάνω αυτόν τον πρόλογο γιατί σε αυτό το πλοίο είμαστε όλοι μαζί. Κανείς δεν είναι απροβλημάτιστος και κανείς μας δεν έχει δουλειά, με τα σημερινά δεδομένα. Όμως, αγαπάμε τουρισμό… όλοι.

Σπαταλώντας αρκετές ώρες -και κακώς- στην τηλεόραση, έχουμε γίνει όλοι, λίγο γιατροί, λίγο λοιμωξιολόγοι (μην με ρωτάτε εάν είναι καλό αυτό τέτοιες ώρες) και φυσικά έχουμε αναπτύξει τις ιδέες και τις απόψεις μας για το τι πρέπει να γίνει και πως πρέπει να γίνει. Φυσικά έχουμε πρόταση και για το αύριο.

Προσωπικά πιστεύω ότι είναι απλά να μην σου “κάτσει” η επαφή με το ιό γιατί είναι σκούρα τα πράγματα.

Γυρνώντας στο χρόνο της τηλεόρασης, παρακολούθησα τη σύνδεση της κρατικής τηλεόρασης με τον πρόεδρο του association των Ελλήνων γιατρών της Νέας Υόρκης κ. Π. Μανωλά. Θα μου επιτρέψει να ασπαστώ αυτό που είπε και να το υιοθετήσω.

Ο τουρισμός δε θα ξεκινήσει εάν δε βρεθεί test ανίχνευσης που θα δίνει αποτέλεσμα σε 5΄

Είναι ό,τι πιο λογικό έχω ακούσει από οποιονδήποτε για το θέμα του τουρισμού. Φάρμακο και εμβόλιο αργούν. Συμφωνούν όλοι οι ειδικοί.

Σκεφτείτε το customer journey με το test

 1. Αποφασίζεις την επίσκεψη στη Ελλάδα
 2. Κλείνεις το κατάλυμα σου, τη Villa σου, ή το ξενοδοχείο σου μέσω ΟΤΑ ή travel agent και τον τρόπο μετάβασης φυσικά
 3. Προσέρχεσαι στο αεροδρόμιο να πετάξεις;  Test
 4. Αρνητικός πετάς – Θετικός πας σε καραντίνα στη χώρα σου
 5. Φτάνεις στην Ελλάδα: Test στο αεροδρόμιο
 6. Αρνητικός περνάς – Θετικός επιστρέφεις στη χώρα σου και μπαίνεις σε καραντίνα
 7. Φτάνεις στο κατάλυμα σου, τη Villa σου, ή το ξενοδοχείο σου
 8. Υποχρεωτικό ή προαιρετικό test
 9. Το ανάποδο μόλις φεύγεις

Ευχόμαστε να βρεθεί το test χθες. Και όχι μόνο για το τουρισμό.

Απόψεις – θέσεις

Σεζόν

Η σεζόν θα είναι δύσκολη εάν όχι ανύπαρκτη με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Κλείνω προς το δεύτερο και εύχομαι να μην γίνει (τρελό;).  Θα είναι η μεγαλύτερη χαρά μου (τρελό). Αλλιώς υπομονή 12 μήνες.

Αεροδρόμια

Εάν πιστεύουμε ότι ένα αεροδρόμιο, τα slots, αεροπορικές, handling και όλη εύρυθμη λειτουργία είναι θέμα ημερών, το ξανασκεπτόμαστε.

Οδικός τουρισμός

Έχει τις προϋποθέσεις να δουλέψει άμεσα. Ρώσοι, Ουκρανοί, Ρουμάνοι, Σέρβοι, κ.λπ. ακόμα και Γερμανοί, Αυστριακοί έρχονται.

Βόρειος Ελλάδα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κατερίνη, Καβάλα, Κέρκυρα, Ήπειρος Θάσος, Λήμνος, Σαμοθράκη ευνοούνται.

Η Αθήνα

Δεν ευνοείται κατά τη γνώμη μου λόγω μεγάλου πληθυσμού. Στους μεγάλους πληθυσμούς ευνοείται ο κορονοϊός. Θα έρθουν οι τολμηροί.

Νησιά

Ευνοούνται με πληθυσμιακό έλεγχο ή μεγάλα νησιά όπως Κρήτη, Ρόδος, πάλι με έλεγχο και ειδικά τα απομονωμένα καταλύματα. Στη Γαλλία μάλιστα συμβαίνει. Το προϊόν το έχουν ονομάσει κορονοτουρισμό. Ευκατάστατοι αστοί νοικιάζουν απομονωμένα καταλύματα για να περάσουν με την οικογένεια τους την καραντίνα.

Villas

Οι πρώτοι στο γκισέ του ταμείου. Πολλοί εύποροι ανά τον κόσμο θα επιθυμούν απομόνωση και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για αυτούς και τις οικογένειες τους.  Είναι πρόθυμοι να πληρώσουν. Και θα πληρώσουν.

Σιγά μη μου πείτε ότι είναι άσχημες οι διακοπές σε μια βιλάρα με πισίνα, facilities, προσωπικό, σε ένα υπέροχο Ελληνικό νησί ή ηπειρωτικό location με τον ευεργετικό ήλιο να σε λούζει. Θα ξεχάσουμε και αυτά που ονειρευόμαστε;

Αρκεί να μπορούν να έρθουν και να γυρίσουν φυσικά.

Στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικές εταιρίες Villas management. Παρέχουν πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε συνεργασία με επαγγελματίες. Ξέρουν να πάρουν τα λεφτά και θα τα πάρουν. Go villas go!

Εταιρίες διαχείρισης – Property Managers 

Σε αναζήτηση επιβίωσης. Πολλά καταλύματα, πολλές υποχρεώσεις. Ευτυχώς εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης με τα όποια προβλήματα. Διαφαίνεται συσπείρωση.

Οι σύλλογοι

Προσπαθούν με τους όρους τους. Το ελπιδοφόρο είναι ότι υπάρχει διάλογος και σύμπνοια για κοινές δράσεις. Θετική η εικόνα αυτή.  Πραγματοποίησαν tele-conference για τον κορονοϊό. * ευχαριστούμε Haris για την ενημέρωση.

Μεμονωμένοι ιδιοκτήτες

Σε καλύτερη μοίρα. Δεν έχουν τεράστια λειτουργικά έξοδα αλλά δεν έχουν και έσοδα. Μπορούν να αντέξουν. Εκτός και εάν το Short-Term Rental είναι το μοναδικό έσοδο. Εκεί υπάρχει πρόβλημα σοβαρό.  Πρόβλημα είναι και από άποψη ρευστού εάν έχουν κάνει ανακινήσεις και νέα εγχειρήματα. Δεν υπάρχει καμία σκέψη ή ενέργεια στήριξης.

Για τις πλατφόρμες είναι απλά αριθμοί σε αυτή τη φάση.

Οι εταιρείες συμπαίκτες

Όποια εταιρεία χορεύει τάνγκο με το τουρισμό, έχει θέματα. Οι σκέψεις μας με τις ελληνικές εταιρείες που βοηθούν τους hosts στα θέματα διαχείρισης κρατήσεων. Πιστεύω ότι είναι οι πιο καίριοι συνεργάτες. Αν και μαθαίνω ότι προετοιμάζονται πραγματάκια. Well done boys.

Οι μεγάλες πλατφόρμες

Θα πρέπει να δεχθούμε ότι οι πελάτες των OTAs είναι οι Guests. Αυτοί τροφοδοτούν με χρήμα το σύστημα. Συνεργάτες είναι οι Hosts. Χρηματοδοτούνται και αυτοί από τους πελάτες (guests).

Οι πλατφόρμες πάντα, μα πάντα, θα είναι με τους πελάτες (guests).

Αυτοί δίνουν το μετρητό (πλαστικό) χρήμα. Αυτοί ανεβάζουν χρηματιστηριακές, και όχι μόνο, αξίες. Οι συνεργάτες (hosts) συμπληρώνουν το προϊόν. Μην ξεχνάμε ποτέ, ότι η ζήτηση δημιούργησε το προϊόν. Όχι το αντίθετο.

Booking.com

Η Booking.com είναι σε καλύτερη μοίρα γιατί έχει κι άλλα προϊόντα. Πιέζει τους Property Managers και τους ιδιοκτήτες να πουλάνε πιο χαμηλά και πιο χαμηλά. Ζητά χρήματα προκαταβολών κρατήσεων από τους συνεργάτες (Hotels, Hosts, κ.λπ.)

Τα αιτήματα των συνεργατών (hosts) χάνονται στα πολυδαίδαλα ηλεκτρονικά συστήματα, Online meetings κ.λπ. από την Ελλάδα μέχρι την Ολλανδία.

Airbnb

Είναι αυτό που λέμε “πολύ λάδι και από τηγανίτα τίποτα”. Ανακοινώσεις πάντα για να μαθαίνεις… σχεδόν τίποτα. Η χαρά του πελάτη (guest). Έχει πέσει το μαχαίρι του αιώνα στο συνεργάτη (host). Τα αποθεματικά των $ δεν ξέρουμε ποια ακριβώς είναι, από πού προέρχονται δηλαδή και κυρίως πώς θα διατεθούν (Χρήστο συμφωνώ απόλυτα). Μέχρι τότε 12%,από το ποσό ακύρωσης, όποτε και όπως, και έξω από τη πόρτα.

Για την Ελλάδα η υπόθεση εταιρικής ενημέρωσης και συνεργασίας βρίσκεται στη στρατόσφαιρα του μύθου. Απορώ γιατί υπάρχουν οι visit cards, οι τίτλοι και οι μισθοί, country manager.

Vacation Saga

Έχουν γίνει οι… ανακοινώσεις. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

Το Ελληνικό κράτος

Έχει προχωρήσει σε μέτρα στήριξης στο γενικό lockdown. Ανύπαρκτο στα προβλήματα και θέματα των Ελλήνων Property Managers, Hosts, Villa owners, Hoteliers με τις πλατφόρμες παγκοσμίων μεγεθών.

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα.

Αντί επιλόγου

Ό,τι διαβάσατε είναι αποτέλεσμα συζητήσεων, ανταλλαγής απόψεων, ανάγνωσης posts με ανθρώπους της αγοράς και ωραίους συνεργάτες. Όλοι αγαπάμε τον τουρισμό (fact). Σπάνια ορθογραφώ και αυτό εάν έχω κάτι να πω. Είναι σπάνια στιγμή για να μην έχεις κάτι να πεις.

Προτροπές από όλους και για όλους

 • Hosts, Property manager’s, Villas owners μη ρίχνετε τις τιμές. Γίνετε ανταποδοτικοί και όχι εκπτωτικοί.
 • Προετοιμαστείτε, σκεφτείτε και σχεδιάστε όσο μπορείτε την επόμενη ημέρα.
 • Μείνετε όσο μπορείτε στον τουρισμό.
 • Παραμείνετε υγιείς σαν πρώτη προτεραιότητα, για να είμαστε μαζί σε όλα τα επόμενα.

Αγαπάμε τουρισμό αφού!

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend