• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Οι Εταιρείες Διαχείρισης Ακινήτων αναδεικνύουν τα θέματα του κλάδου τους

Οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων αναδεικνύουν τα θέματα του κλάδου τους. Με επιστολή τους στα αρμόδια υπουργεία Τουρισμού, Οικονομικών & Ανάπτυξης, για πρώτη φορά οι ελληνικές εταιρείες διαχείρισης ακινήτων (επαγγελματικά Α.Φ.Μ) της αγοράς Short-Term Rentals καταγράφουν τις ανησυχίες και τις ανάγκες του κλάδου τους.

Είναι γεγονός ότι οι ανάγκες των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων – Property Managers διαφέρουν από τις ανάγκες των μεμονωμένων ιδιοκτητών καταλυμάτων.

Στην επιστολή τους αναφέρουν και αναδεικνύουν την αναγκαιότητα για τη δημιουργία ΚΑΔ ειδικά για τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ειδική ΚΑΔ για τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί αναστάτωση για το εάν και πώς εντάσσονται στα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Την επιστολή προσυπογράφουν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες Property Managers στην Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις σε θεσμικό επίπεδο στην αγορά Short-Term Rentals.

Ολόκληρη η επιστολή των Property Managers

 

Αθήνα 30 Μαρτίου 2020

Αξιότιμοι

Με την παρούσα επιστολή και με αφορμή τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας λόγω του κορωνοϊού, επικοινωνούμε μαζί σας ως εκπρόσωποι του υπό σύσταση φορέα Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (Short-Term Accommodation Managers Association, Greece).

Ο υπό σύσταση φορέας μας εκπροσωπεί μέσω της επιστολής αυτής, περισσότερες από 20 Εταιρείες Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (Short-Term Rentals Property Managers) – σαν ιδρυτικά μέλη- που δραστηριοποιούνται στην αγορά Βραχυχρόνιων Μισθώσεων Ακινήτων (Short-Term Rentals). Οι εταιρίες μας έχουν αναρτημένα και διαχειρίζονται περισσότερα από 1.500 ακίνητα αστικά και μη, σε ιστοσελίδες τουριστικών πρακτόρων (OTA’s) όπως ενδεικτικά η Airbnb, Booking.com, Expedia κ.ά. και εκπροσωπούν ανάλογο αριθμό ιδιοκτητών.

Μόνο οι εταιρείες/ιδρυτικά μέλη προσφέρουν πλήρη απασχόληση σε περισσότερους από 200 εργαζομένους. Έμμεσα ή άμεσα είναι συνεργαζόμενες με περισσότερες από 130 επιχειρήσεις με συμπληρωματικά αντικείμενα δραστηριότητας στον τουρισμό. Ενδεικτικά αναφέρουμε, εταιρείες μεταφοράς, διενέργειας τουριστικών επισκέψεων και ξενάγησης, καθαριότητας, αρχιτέκτονες, τεχνικούς, κλπ.

Εκτιμούμε ότι σε άμεσο μελλοντικό χρόνο ο φορέας μας θα συμπεριλάβει ακόμη εκατοντάδες ελληνικές εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, το σύνολο των οποίων θα απασχολεί πλήρως εκατοντάδες άτομα και θα έχει στο portfolio του πάνω από 6.000 ακίνητα, αστικά και εποχιακά.

Η άμεση συνεισφορά του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην εθνική οικονομία εκτιμάται σε περίπου 1.5 δις ευρώ έσοδα ετησίως καταγράφοντας έντονη ανοδική τάση κάθε χρόνο. Γίνεται αντιληπτό συνεπώς ότι κάθε εταιρία βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων προσφέρει ένα αξιοσημείωτο εισόδημα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της απασχόλησης, αλλά και  στο κρατικό φορολογικό αποτέλεσμα ενώ συμπληρώνει αρμονικά τα διαθέσιμα καταλύματα του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε ο τουρισμός λόγω του κορωνοϊού, το Μάρτιο αντιμετωπίζουμε μείωση που υπερβαίνει το 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η μείωση αυτή είναι μεγαλύτερη σε αστικά περιβάλλοντα, όπως αυτό της Αθήνας και άλλες μεγάλες πόλεις, αφού θεωρούνται πιο εκτεθειμένα στον κίνδυνο. Κατ’ επέκταση ο Απρίλιος και οι επόμενοι μήνες, βάσει στοιχείων, έχουν μια ακόμη χειρότερη εικόνα λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις μας, μπροστά στον ορυμαγδό των ακυρώσεων, προσπαθούν να παραμείνουν δυνατές διατηρώντας το προσωπικό τους, τις υποδομές τους και επανασχεδιάζοντας την πορεία τους.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την πολιτεία είναι σε σωστή κατεύθυνση.

Θα θέλαμε όμως να επισημάνουμε τα εξής:

 1. Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, ενώ αποτελεί την κύρια δραστηριότητα των περισσότερων εταιριών του κλάδου, δεν έχει προβλεφθεί ώστε να αντιστοιχεί σε ένα εξειδικευμένο ΚΑΔ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου διαφορετικοί ΚΑΔ ως κύρια δραστηριότητα. Συνεπώς, τη στιγμή που ένα σημαντικό μέρος των εταιριών εντάσσεται στα μέτρα στήριξης, υπάρχουν αρκετές εταιρείες που δεν εντάσσονται μέχρι στιγμής στα μέτρα καθώς δεν διαθέτουν ως κύριο ΚΑΔ έναν από αυτούς που περιέχονται στη λίστα που έχει ανακοινωθεί. Θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μέριμνα ώστε να συμπεριληφθούν το σύνολο των εταιριών διαχείρισης και βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων δεδομένου ότι οι σχετικές προθεσμίες λήγουν σε λίγες ημέρες. Παράλληλα, κρίνουμε ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί εξειδικευμένος ΚΑΔ για τη δραστηριότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, μόλις επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς.
 2. Αρκετές εταιρίες του κλάδου έχουν αναλάβει κόστη ανακαίνισης και επίπλωσης διαμερισμάτων που οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούσαν να προχωρήσουν σε αυτές. Ταυτόχρονα οφείλουν να καταβάλουν τα συμφωνημένα μισθώματα προς τους ιδιοκτήτες εν μέσω μιας κρίσης που αδυνατούν να έχουν έσοδα για αιτία που δεν έχουν ευθύνη. Είναι σημαντικό να γίνει πρόβλεψη άμεσα για την προστασία αυτών των συμβάσεων.
 3. Σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρείες του κλάδου έχουν παραχωρήσει προκαταβολές έναντι μελλοντικών εσόδων από ακίνητα διαχείρισης στους ιδιοκτήτες, ποσά τα οποία καλούνται να επιστρέψουν στους επισκέπτες λόγω συνθηκών ανωτέρας βίας, με τεράστιο κίνδυνο τα ταμειακά τους διαθέσιμα να οδηγηθούν σε πλήρη κατάρρευση.
 4. Ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος όπως αυτός των βραχυχρόνιων μισθώσεων χαρακτηρίζεται από υψηλές επενδύσεις και ενίσχυση της απασχόλησης. Ο κύκλος εργασιών της κάθε εταιρείας ενισχύεται σημαντικά από χρόνο σε χρόνο ανάλογα με το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της. Τα κριτήρια αυτά (επενδύσεις, προσωπικό, αριθμός ακινήτων) θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν για την ορθή αποτίμηση της πτώσης του κύκλου εργασιών. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να αδικηθούν εταιρείες που έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και ενίσχυσης της απασχόλησης.
 5. Το επόμενο διάστημα οι εταιρίες διαχείρισης ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος επί των εσόδων που εισέπραξαν το 2019, με ελάχιστα ως καθόλου έσοδα την φετινή χρονιά.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας δηλώσουμε ότι ο λόγος της επιστολής αυτής  στις δύσκολες αυτές στιγμές, δεν είναι η διατύπωση αιτημάτων, αλλά η επικοινωνία των ιδιαίτερων συνθηκών λειτουργίας ενός νέου και δυναμικά αναπτυσσόμενου κλάδου που ενισχύει σημαντικά το τουριστικό προϊόν της χώρας, ο οποίος κινδυνεύει να υποστεί σημαντικές απώλειες αν η πολιτεία δεν μεριμνήσει να τον στηρίξει αναλόγως.

Θα επιθυμούσαμε από την πλευρά σας να λάβετε υπόψη σας τον κλάδο των Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (Short Term Accommodation Managers) και να είμαστε συνοδοιπόροι και συνομιλητές την επόμενη ημέρα.

Με εκτίμηση, για τον υπό σύσταση φορέα:

Νάσος Γαβαλάς

Mint διαχείριση ακινήτων Α.Ε.

Γιώργος Κανελλόπουλος

Greece Luxury Properties Rentals – GLPR – Γ. Π. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.

Δημήτρης Ρίζος

Homm A.E.

Κωνσταντίνος Κιάμος

UPSTREET M.IKE

Μαρία Καλογεράκη

TopHouzzing properties Ε.Ε

Ιωάννου Δήμας Δημήτριος

Livin Urbban IKE

Ιωάννου Δήμας Δημήτριος

Hospitality Box ΜΟΝ. ΙΚΕ

Αθανάσιος Αποστολόπουλος

WelcomeHost

Πετρόπουλος Παναγιώτης

Home Rentality

Γιάννης Τόλης

Aerobook IKE

Δημήτρης Κολοκασίδης

Breakbooking IKE

Ντέϊβιντ Οψυμούλης

Οψυμούλης – Πιτσαγκάλι ΙΚΕ

Βασίλειος Αργυράκης

See Greece

 

Είστε Property Manager (επαγγελματικό ΑΦΜ); Θέλετε περισσότερες ηλεκτρονικές πληροφορίες;

Συμπληρώστε απλά το e-mail σας

  Χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας συμφωνώ με την αποθήκευση και την επεξεργασια των προσωπικών μου δεδομένων

  Previous ArticleNext Article

  Send this to a friend