• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Οι ΚΑΔ που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης και τα προβλήματα που παραμένουν

Έχουν ανακοινωθεί οι ΚΑΔ που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν συνεχείς αναθεωρήσεις.

Σε ό,τι αφορά την αγορά Short-Term Rentals, δύο είναι οι ΚΑΔ που εντάσσουν τους Property Managers στις ευεργετικές διατάξεις των μέτρων.

Ο ΚΑΔ 5520 (καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής εποχικής λειτουργίας) και ο 6820 (Εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων).

Οι ΚΑΔ αυτοί συμπεριλαμβάνουν την πλειοψηφία των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων (Property Managers).

Στην αρχή υπήρξε σύγχυση και αναστάτωση διότι όσες επιχειρήσεις δεν είχαν κύριο ΚΑΔ έναν από τους δύο (ειδικά τον 5520) δεν εντάσσονταν στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων λόγω της κρίσης του κορονοιού.

Τι ισχύει σήμερα

Οι εταιρίες που έχουν κύρια ΚΑΔ 5520 ανήκουν στην κατηγορία των υπό αναστολή επιχειρήσεων. Απολαμβάνουν το μέτρο μείωσης του ενοικίου ΜΟΝΟ για την έδρα τους και ενισχύσεις για τους εργαζόμενους. ΔΕΝ έχουν μείωση του ενοικίου για τα καταλύματα που μισθώνουν και στη συνέχεια εκμεταλλεύονται στις διάφορες πλατφόρμες.

Οι εταιρίες που έχουν δευτερεύουσα την ΚΑΔ 6820 ανήκουν στην κατηγορία των πληττόμενων επιχειρήσεων. ΔΕΝ εντάσσονται στο μέτρο της ενίσχυσης ενοικίου της έδρας.
Η μόνη περίπτωση για να γίνει αυτό σύμφωνα με τις σημερινές εξελίξεις θα πρέπει η δευτερεύουσα ΚΑΔ (6820) να ξεπερνά σε τζίρο την κύρια.

Είναι θέμα συμφωνίας

Οι Property Managers λειτουργούν με δυο βασικά μοντέλα σε σχέση με τα ακίνητα που εκμεταλλεύονται.

Εγγυημένο εισόδημα

Στο μοντέλο αυτό ο Property Manager αναλαμβάνει προς εκμετάλλευση το ακίνητο με συμφωνία “εγγύησης εισοδήματος”. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα αποδίδει στον ιδιοκτήτη συμφωνημένο εισόδημα ασχέτως κρατήσεων. Η συμφωνία αυτή ορίζεται από διάφορες παραμέτρους όπως το location, η ποιότητα κατασκευής του ακινήτου κλπ.

Οι Property Managers που έχουν τέτοιου είδους συμφωνίες αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρές δυσκολίες αυτή τη στιγμή γιατί θα πρέπει να αποδώσουν τα συμφωνηθέντα στους ιδιοκτήτες στα οποία συμπεριλαμβάνονται και η κάλυψη των παγίων εξόδων όπως κοινόχρηστα, ρεύμα κλπ.

Μίσθωση επί ποσοστού

Στο μοντέλο αυτό ο Property Manager αποδίδει στον ιδιοκτήτη ποσοστά επί του τζίρου των κρατήσεων. Το ποσοστό αυτό καθορίζεται από τη μεταξύ τους συμφωνία. Το σύνηθες είναι 20%-25%.

Σε αυτό το μοντέλο τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα γιατί ο Property Manager με μηδενικές κρατήσεις δεν έχει τη υποχρέωση απόδοσης χρημάτων στον ιδιοκτήτη. Σε αυτή τη περίπτωση ο Propert Manager δεν καλύπτει τα πάγια έξοδα.

Αβοήθητοι οι μεμονωμένοι ιδιοκτήτες

Στην αγορά Short-Term Rentals δεν επιχειρούν μόνο Property Managers αλλά και μια κρίσιμη μάζα μεμονωμένων ιδιοκτητών. Πολλοί από αυτούς έχουν ως μοναδικό ή συμπληρωματικό τους εισόδημα, τα έσοδα της διάθεσης των καταλυμάτων τους. Αρκετοί δε έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις αναβάθμισης του καταλύματος.

Για τους μεμονωμένους ιδιοκτήτες μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία μέριμνα στήριξης.

Γενικό το πρόβλημα

Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε μέχρι στιγμής και η διαφαινόμενη κατάρρευση του παγκόσμιου τουρισμού σε κάθε κομμάτι της αλυσίδας του δεν αφήνουν κανέναν αλώβητο. Τα στηρίγματα και οι επιδοτήσεις, όσο καλές και εάν είναι, σίγουρα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια ήρεμη ζωή και μια καλή σεζόν.

Ευχόμαστε να επιστρέψουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς το γρηγορότερο.

Για να το πετύχουμε αυτό: Μένουμε σπίτι!  Μένουμε υγιείς!!!

Previous ArticleNext Article