• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Εργασιακές ρυθμίσεις για Εταιρείες Διαχείρισης Ακινήτων

Εργασιακές ρυθμίσεις ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό. Στη λίστα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού, υπάρχει και ο 5520 Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής. Αυτός είναι ένας ΚΑΔ που χρησιμοποιούν πολλές Εταιρείες Διαχείρισης Ακινήτων.

Οι εργασιακές ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν αφορούν όσες εταιρείες έχουν τον ΚΑΔ 5520 (ή όποιον άλλον ΚΑΔ από τη λίστα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών), αρκεί αυτός να είναι πρωτεύων ΚΑΔ.

Τα μέτρα

Αναστολή σύμβασης εργασίας

Ως έκτακτο μέτρο δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες (με απόφασή τους) που πλήττονται και μειώνεται σημαντικά ο τζίρος τους, υπαγωγής μέρους ή όλων των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους. Οι εργαζόμενοι που θα υπαχθούν στο καθεστώς αυτό θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800€ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί του συνολικού ονομαστικού τους μισθού.

Η αναστολή της σύμβασης εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα. Ενδέχεται να παραταθεί εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι σημερινές συνθήκες.

Το μέτρο είναι προσωρινό, έκτακτο και αναγκαίο για την προστασία της δημόσιας υγείας, τη συγκράτηση των απολύσεων, την παρεμπόδιση καταχρηστικών πρακτικών και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, όσο αφορά το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, των επιχειρήσεων.

Για όσο γίνεται από την επιχείρηση η χρήση του μέτρου της αναστολής υφίσταται ρητή απαγόρευση καταγγελίας συμβάσεων εργασίας του συνόλου του προσωπικού της. Εφόσον αυτό δεν τηρηθεί, οι απολύσεις θα θεωρούνται άκυρες.

Με την ολοκλήρωση του χρόνου αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για το ισόποσο χρονικό διάστημα με εκείνο που έκανε χρήση του μέτρου της αναστολής.

Δικαιούχοι των 800€ είναι οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέχρι 30.4.2020. Προϋπόθεση είναι να έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ μέχρι 31.3.2020. Το ποσό αυτό θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο.

Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας τους στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και να το γνωστοποιήσει και στους εργαζόμενούς του. Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή εργασίας τους στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, θα αποκλείεται από την υπαγωγή του στα ευνοϊκά μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων και καταβολών προς το Δημόσιο.

Ο εργαζόμενος θα δηλώνει σε ειδική πλατφόρμα που θα τηρείται για το σκοπό αυτό στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπ. Εργασίας ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του, προκειμένου να λάβει την οικονομική ενίσχυση.

Εντός των επόμενων 24 ωρών θα οριστούν νομοθετικά όλες οι λεπτομέρειες.

Απολύσεις

Δικαιούχοι των 800€ θα είναι οι απολυμένοι και όσοι εξαναγκάστηκαν να παραιτηθούν από 1.3.2020, ανεξάρτητα αν γίνονται δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας.

Δώρο Πάσχα

Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του. Ωστόσο ο εργοδότης έχει δυνατότητα να το καταβάλει το καλοκαίρι, μαζί με το επίδομα αδείας. Εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, δεν απαγορεύεται η καταβολή του νωρίτερα.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend