• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΑΠΟΨΗ, ΝΕΑ

5 προβλέψεις για τα BnB για το 2020

bnb 5 προβλέψεις
* Γράφει η Eυαγγελία Παπαδημητρίου, Αρχιτέκτων Μηχανικός & Interior Designer www.hostcompass.net

”…Ο τομέας της βραχυχρόνιας μίσθωσης συνεισέφερε στον εισερχόμενο τουρισμό και στην οικονομική σωτηρία πολλών συμπολιτών μας, ιδιωτών και εταιρειών…”

ακούσαμε πολλές φορές στο συνέδριο…

Φέτος η συνολική προσέγγιση ήταν διαφορετική!

Η δεύτερη συνάντηση για τον κλάδο των bnb, δηλαδή των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, ΔΕΝ παρέμεινε φέτος σε… ευχολόγια ή γκρίνιες για τη φορολογία!

Η επιτυχής διοργάνωση, στα επίπεδα πολυετούς κλαδικής έκθεσης, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο εξαιτίας της αθρόας συμμετοχής επισκεπτών αλλά εξαιτίας της σωστής προσέγγισης που υποστηρίζεται και καλλιεργείται πλέον:

Ο χαρακτήρας των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης αναβαθμίζεται από συνιστώσα αστικής μίσθωσης σε Επιχειρηματική Δραστηριότητα που συμμετέχει στην Προβολή και Διαμόρφωση της τουριστικής εμπειρίας στην Ελλάδα!

Αποκωδικοποιώντας τις πληροφορίες και με βάση τον παλμό των συζητήσεων ιδιωτών, hosts, εταιρειών, φορέων της πολιτείας και συλλόγων, καταγράψαμε 5 νέες πραγματικότητες που αναμένουμε συναντήσουμε τη νέα χρονιά στον κλάδο των βραχυπρόσθεσμων μισθώσεων.

Ποια είναι τα 5 σημεία που περιμένουμε να δούμε στα bnb μέσα στο 2020;

  1. Ενιαία τουριστική πλατφόρμα με περισσότερη συντονισμένη προβολή

Συζητείται η δημιουργία μίας ενιαίας πλατφόρμας τουριστικής προβολής για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει καταλύματα, ξεναγούς, τουριστικές επιχειρήσεις για την συντονισμένη προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Η τουριστική αγορά αναζητά επίμονα να ενταχθεί κάτω από μία ενιαία διαφημιστική, εθνική ομπρέλα ωφελούμενη από το εθνικό branding, ως ενιαία στρατηγική.

Αυτό φαίνεται αρχικά ένα μεγαλεπήβολο εγχείρημα αλλά μέσα στην νέα χρονιά αναμένουμε τις πρώτες κινήσεις.

  1. Η Πολιτεία αγκαλιάζει το φαινομένο bnb

bnb 5 προβλέψειςΕίναι γεγονός ότι μετά από την έντονη αντίδραση εναντίον των καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων, τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από εκπροσώπους της πολιτείας, οι Δημοτικές αρχές αγκαλιάζουν την νέα μορφή τουριστικών μισθώσεων.

Η Δημαρχεία Μπακογιάννη είναι ανοιχτή σε συζητήσεις και δημιουργικό διάλογο με τους συλλόγους της βραχυχρόνιας μίσθωσης (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α, Σ.Ο.ΔΙΑ. και Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.) ενώ ολοκλήρωσε την καταγραφή των ακινήτων του Δήμου, προκειμένου να αξιοποιηθεί προς δημόσιο συμφέρον.

Η εκτεταμένη συζήτηση που γίνεται με θέμα τη διόρθωση της στρέβλωσης των τιμών της κτηματαγοράς, θα οδηγήσει την Πολιτεία να αυξήσει τους ελέγχους για τα καταλύματα χωρίς ΑΜΑ που είναι αναρτημένα στις πλατφόρμες μίσθωσης.

  1. Επιχειρηματίας αλλά και… μαθητής

Η εποχή που τα short term rentals ήταν απλά μία πηγή εισοδήματος έχει αρχίσει να παρέρχεται!

Πρόκειται πλέον για ένα επιχειρηματικό, δυναμικό εγχείρημα που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί επαγγελματικά και οικονομικοτεχνικά, με προκοστολογημένο pnl (=profit +loses).

Καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι εταιρείες μισθώσεων ωριμάζουν επιχειρηματικά θα δούμε πολλά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης να μετατρέπονται σε μακροχρόνιες αστικές μισθώσεις.

Παρόλο που ο αριθμός των μισθώσεων online θα μειωθεί, είναι σημαντικό οι hosts και το προσωπικό των εταιρειών διαχείρισης να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με μεράκι και αγάπη για τη Φιλοξενία.

Μέσα στο 2020, περιμένουμε μία στροφή προς τις υπηρεσίες concierge που κρίνουν την επιτυχία της Φιλοξενίας, καθώς και πολλά εξειδικευμένα σεμινάρια με έμφαση την υποδοχή, την επικοινωνία και την εξυπηρέτηση του πελάτη στον κλάδο του Τουρισμού.

  1. Μην υποβαθμίζετε τις τιμές ούτε… τα ακίνητά σας!

”Μην κανιβαλίζετε τις τιμές! ”

Η υπερπροσφορά καταλυμάτων και οι χαμηλά προσφερόμενες τιμές, ακόμα και στην περιοχή της Ακρόπολης, δημιουργεί απαισιοδοξία στους hosts που βλέπουν δυσκολία στις κρατήσεις τους.

Η ερασιτεχνική αντιμετώπιση από τους νέους hosts εξαιτίας της αγωνίας τους να γεμίσουν το κατάλυμα και ο αντιεπαγγελματισμός των παλιών, οδηγεί σε έναν επιζήμιο ανταγωνισμό, εξευτελίζει όλα τα μισθώματα και προσελκύει χαμηλού επιπέδου επισκέπτες.

Μέσα στο 2020, προβλέπουμε μία άτυπη πίεση από τα παλαιότερα μέλη προς τα νέα ώστε να επιβραδυνθεί η πτώση των τιμών και ενδεχομένως την δημιουργία ενός σιωπηλού πλαφόν τιμών ανά περιοχή.

Αν επιβραδυνθεί η βραχύχρονη μίσθωση είναι αναμενόμενο ότι θα διοχετευθούν ανακαινισμένα και επιπλωμένα ακίνητα στην αγορά, που θα επηρεάσουν προς τα κάτω τις τιμές Real Estate, ενοικίασης και πώλησης διαμερισμάτων και κατοικιών.

bnb 5 προβλέψεις

  1. Ακολουθώντας το παράδειγμα των Ξενοδοχείων

Ο κλάδος της Βραχυχρόνιας  Μίσθωσης αποτελεί μία μεγάλη κοινότητα επαγγελματιών που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται και να καθορίζει ο ίδιος την πορεία του.

Δείχνοντας ευαισθησία στα θέματα προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας και αρμονικής συνύπαρξης με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες των πολυκατοικιών, υποστηρίζει τις νέες προδιαγραφές ασφάλειας.

Μέσα στο 2020 θα δούμε να επισημοποιείται η υποχρεωτική η ασφάλιση ακινήτου, η αστική ευθύνη διαχειριστή, καθώς και να υποβάλλονται προδιαγραφές στα υπό τουριστική μίσθωση ακίνητα, που μοιάζουν με αυτές των ξενοδοχείων, όπως σήμανση εξόδων, η πυρανίχνευση και οι πυροσβεστήρες.

Τι προβλέπεται για τη σεζόν Πάσχα- καλοκαίρι 2020;

Οι σύνεδροι υποστηρίζουν με βάση τις εκτιμώμενες προκρατήσεις ότι… μία ακόμα καλή χρονιά είναι προ των πυλών!

Η επισκεψιμότητα θα είναι στα επίπεδα του 2019 αλλά λόγω των χαμηλών τιμών και της υπερπροσφοράς καταλυμάτων, ενδέχεται ορισμένα καταλύματα να μην ευνοηθούν οικονομικά.

 

Eυαγγελία Παπαδημητρίου, Αρχιτέκτων Μηχανικός & Interior Designer www.hostcompass.net

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend