Η βραχυχρόνια μίσθωση σε μικρότερους προορισμούς μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για ιδιοκτήτες και διαχειριστές που αναζητούν ανάπτυξη πέρα από τις καθιερωμένες τουριστικές αγορές. Μια κατοικία σε χωριό, μια μικρή πόλη ή μια λιγότερο γνωστή παραθαλάσσια περιοχή μπορεί να απευθυνθεί σε επισκέπτες που δεν αναζητούν απαραίτητα τον επόμενο δημοφιλή προορισμό. Πριν, όμως, μετατραπεί σε επιχειρηματικό σχέδιο, χρειάζεται να απαντηθεί ένα βασικό ερώτημα: ποιος θα την κλείσει και για ποιον λόγο;
Τα επίσημα στοιχεία από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία δείχνουν ανάπτυξη σε αγορές έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Δεν αποδεικνύουν ότι οι ταξιδιώτες εγκαταλείπουν τις πόλεις, ούτε ότι οι περιορισμοί στα αστικά Airbnb μεταφέρουν αυτομάτως κρατήσεις στην ύπαιθρο. Δείχνουν, ωστόσο, ότι υπάρχουν επιμέρους αγορές που αξίζει να εξεταστούν προσεκτικότερα.
Τι δείχνουν τα ευρωπαϊκά στοιχεία
Στην Ισπανία, οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα αγροτικού τουρισμού αυξήθηκαν κατά 2,7% τον Αύγουστο του 2026, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2025. Η ζήτηση από κατοίκους εξωτερικού ενισχύθηκε κατά 12,1%, ενώ οι διανυκτερεύσεις των κατοίκων Ισπανίας μειώθηκαν κατά 0,9%, σύμφωνα με την ισπανική στατιστική αρχή INE.
Στην Ιταλία, το υπουργείο Τουρισμού καταγράφει για τους μικρούς δήμους αύξηση 5,6% στις αφίξεις και 4,4% στις διανυκτερεύσεις στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2026.
Στην Πορτογαλία, τα καταλύματα των κατηγοριών αγροτικού τουρισμού και «turismo de habitação» συγκέντρωσαν το 2025 περίπου 3,3 εκατ. διανυκτερεύσεις, αυξημένες κατά 6,9%. Οι διανυκτερεύσεις επισκεπτών από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 10,3%, αν και η εγχώρια αγορά εξακολουθούσε να αντιστοιχεί στο 51,8% του συνόλου.
Τα μεγέθη αφορούν διαφορετικές περιόδους και κατηγορίες καταλυμάτων, όχι αποκλειστικά βραχυχρόνιες μισθώσεις. Δεν αποτελούν, επομένως, έναν ενιαίο ευρωπαϊκό δείκτη. Προσφέρουν όμως παραδείγματα ανάπτυξης που δεν περιορίζεται στις μεγάλες πόλεις.
Το πρώτο ερώτημα δεν είναι πόσο κοστίζει το ακίνητο
Για έναν Έλληνα property manager, μια λιγότερο ανεπτυγμένη αγορά μπορεί να φαίνεται ελκυστική επειδή έχει μικρότερο ανταγωνισμό ή χαμηλότερο κόστος απόκτησης ακινήτου. Κανένα από τα δύο δεν εγγυάται κρατήσεις.
Η αρχή πρέπει να γίνεται από τον λόγο του ταξιδιού. Ο επισκέπτης έρχεται για πεζοπορία, παραλία, γαστρονομία, μια εκδήλωση ή για να επισκεφθεί συγγενείς; Μπορεί να συνδυάσει τη διαμονή με άλλους κοντινούς προορισμούς; Χρειάζεται αυτοκίνητο και πόσο εύκολα φτάνει;
Οι απαντήσεις καθορίζουν το κοινό, τη διάρκεια διαμονής και τον τρόπο παρουσίασης του ακινήτου. Ένα όμορφο σπίτι δεν αρκεί εάν ο υποψήφιος πελάτης δεν καταλαβαίνει τι μπορεί να κάνει στην περιοχή.
Έξω από την πόλη δεν σημαίνει όλο τον χρόνο
Η ανάπτυξη στην περιφέρεια δεν ισοδυναμεί με κατάργηση της εποχικότητας.
Το πορτογαλικό παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό: το 42,9% των διανυκτερεύσεων στις συγκεκριμένες κατηγορίες καταλυμάτων πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, έναντι 34,9% στο σύνολο των τουριστικών καταλυμάτων της χώρας.
Για τη βραχυχρόνια μίσθωση σε μικρότερους προορισμούς, αυτό σημαίνει ότι ο ετήσιος υπολογισμός δεν μπορεί να στηρίζεται στις τιμές ενός δυνατού Αυγούστου ή στις πληρότητες ενός εορταστικού τριημέρου.
Χρειάζεται ξεχωριστή εκτίμηση για τις καθημερινές, τα Σαββατοκύριακα και τους αδύναμους μήνες. Διαφορετικά, λίγες καλές εβδομάδες μπορεί να κρύβουν μια δύσκολη ετήσια εικόνα.
Το κόστος διαχείρισης μπορεί να αλλάξει τον λογαριασμό
Ένα ακίνητο που βρίσκεται μακριά από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο μιας εταιρείας δημιουργεί διαφορετικές ανάγκες.
Ποιος θα καθαρίζει μετά την αναχώρηση; Ποιος θα αναλάβει μια βλάβη το βράδυ; Υπάρχει διαθέσιμος συνεργάτης για ιματισμό και έλεγχο του σπιτιού ή χρειάζονται μετακινήσεις προσωπικού από άλλη περιοχή;
Όσο πιο διάσπαρτα είναι τα ακίνητα, τόσο σημαντικότερο γίνεται το κόστος κάθε επίσκεψης. Μια κράτηση δύο διανυκτερεύσεων μπορεί να αφήνει μικρότερο περιθώριο από όσο δείχνει η τιμή της, εάν απαιτεί μεγάλες μετακινήσεις και ακριβότερη εξυπηρέτηση.
Γι’ αυτό, πριν από την επέκταση χρειάζεται εξασφάλιση τοπικών συνεργασιών και υπολογισμός του πραγματικού κόστους ανά διαμονή.
Έλεγχος της περιοχής, όχι μόνο του σπιτιού
Η επιλογή λιγότερο γνωστού προορισμού δεν σημαίνει ότι παρακάμπτεται ο έλεγχος των κανόνων.
Το ελληνικό Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό δημοσιεύθηκε στις 7 Αυγούστου 2026, στο ΦΕΚ Δ΄ 658. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, περιλαμβάνει τόσο άμεσα εφαρμοζόμενες ρυθμίσεις όσο και κατευθύνσεις προς τα επόμενα επίπεδα πολεοδομικού σχεδιασμού.
Για όποιον εξετάζει αγορά, ανακαίνιση ή αλλαγή χρήσης, χρειάζεται έλεγχος του συγκεκριμένου ακινήτου και της περιοχής από μηχανικό. Δεν είναι ασφαλές να θεωρεί ότι όσα επιτρέπονται σε έναν γειτονικό οικισμό ισχύουν αυτομάτως και στη δική του περίπτωση.
Η ευκαιρία βρίσκεται στη συγκεκριμένη αγορά
Τα ευρωπαϊκά παραδείγματα δίνουν έναν λόγο να κοιτάξουμε πέρα από τους προφανείς προορισμούς. Δεν αποτελούν, όμως, επενδυτική συνταγή για κάθε χωριό ή μικρή πόλη.
Η βραχυχρόνια μίσθωση σε μικρότερους προορισμούς χρειάζεται σαφή λόγο επίσκεψης, ρεαλιστική εκτίμηση ζήτησης και αξιόπιστη τοπική λειτουργία. Για τον ιδιοκτήτη και τον manager, η σωστή ερώτηση δεν είναι μόνο «πού υπάρχει λιγότερος ανταγωνισμός;», αλλά «πού μπορώ να προσφέρω μια διαμονή που ζητά ο πελάτης και να την υποστηρίξω με κέρδος;»



