• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ, ΝΟΜΙΚΑ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

“Πράσινο φως” για περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Τα δημοφιλή τουριστικά μέρη μπορούν να επιβάλουν περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις εφόσον αντιμετωπίζουν ζήτημα έλλειψης προσιτής στέγης. Αυτό γωνομοδότησε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο προσέφυγε Γαλλικό δικαστήριο.

Η υπόθεση αφορά δύο ιδιοκτήτες ακινήτων, κατά του γενικού εισαγγελέα του Εφετείου του Παρισιού και της πόλης του Παρισιού. Ο Δήμος του Παρισιού επέβαλε πρόστιμο 15.000 και 25.000 ευρώ αντίστοιχα στους ιδιοκτήτες για την εκμίσθωση διαμερισμάτων μέσω Airbnb χωρίς να διαθέτουν τη σχετική άδεια.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι το Παρίσι είχε δίκιο να επιβάλει ένα σύστημα αδειοδότησης της επαγγελματικής εκμίσθωσης διαμερισμάτων ως τρόπο ελέγχου της αγοράς κατοικίας για την αποφυγή έλλειψης στέγης. Τέτοια συστήματα αδειοδότησης θα μπορούσαν να αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Υπηρεσίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, το δικαστήριο το έκρινε δικαιολογημένο.

Η απόφαση ευνοεί πόλεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση που αναζητούν νόμιμους τρόπους να επιβάλουν περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Η Anne Hidalgo, δήμαρχος του Παρισιού, επικρότησε την απόφαση.

“Αυτή η νίκη, την οποία περίμεναν πολλές πόλεις, σηματοδοτεί μια καμπή όσον αφορά τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς και ένα ορόσημο για το δικαίωμα στέγασης για όλους”, ανέφερε στο Twitter.

Σε πνεύμα συνεργασίας η δήλωση εκπροσώπου της Airbnb, η οποία πάντως δεν ήταν αντίδικος στην υπόθεση. “Χαιρετίζουμε αυτήν την απόφαση που θα βοηθήσει στην αποσαφήνιση των κανόνων για τους οικοδεσπότες που μοιράζονται δευτερεύουσες κατοικίες στο Παρίσι”.

Να σημειωθεί ότι η Γαλλία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Airbnb, μετά τις ΗΠΑ.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend