• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Politico: Πιστοποιητικό εμβολιασμού για ταξίδια προτείνει η Ελλάδα

πιστοποιητικό εμβολιασμού

Πιστοποιητικό εμβολιασμού προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico. Στόχος είναι η «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19». Αυτό αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός σε επιστολή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως αναφέρει το Politico, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει στην επιστολή ότι «είναι επείγον να υιοθετήσουμε μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό σε όλα τα κράτη-μέλη».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι, αναγκαστικά, θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας».

Παράλληλα, το Politico σημειώνει πως αν και η Ελλάδα «δεν πρόκειται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ή προϋπόθεση για τα ταξίδια, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι «αυτό (το πιστοποιητικό εμβολιασμού) θα προσφέρει επίσης ένα θετικό κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες ενθαρρύνονται να προχωρήσουν σε εμβολιασμό».

Κινητοποίηση σε επίπεδο ΕΕ

Όπως σημειώνει πάντως το Politico, είναι προτιμότερο να ξεκινήσει νωρίς η εκστρατεία, δεδομένης της πρόσφατης εμπειρίας με τον συντονισμό της ΕΕ. «Αυτό μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η μακρά εμπειρία που είχαμε στην ανάπτυξη ενός κοινού PLF (Passenger Locator Form) μας έδειξε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε επίπεδο ΕΕ για να προχωρήσουμε τα πράγματα», προσθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει να συζητηθεί το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στη επιστολή του ότι «ανυπομονεί να δώσει την απαραίτητη ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση». Πρόσθεσε ότι ελπίζει να «επιτευχθεί γρήγορα μια κοινή κατανόηση» μεταξύ των χωρών της ΕΕ για μία «φόρμα πιστοποίησης εμβολιασμού και τις χρήσεις της» και να προωθήσει το ζήτημα διεθνώς, πράγμα που θα σήμαινε «συμβολή στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε μία παγκόσμια κλίμακα, η οποία αποτελεί το θεμέλιο για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν από την κρίση».

WTTC: Όχι προαπαιτούμενο το εμβόλιο

Πάντως, αντίθετο στο να καταστεί το εμβόλιο προαπαιτούμενο για ταξίδια στο εξωτερικό εμφανίζεται το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC). Η επικεφαλής του υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο είναι παρόμοιο με τις διακρίσεις στον εργασιακό τομέα.

«Ποτέ δεν θα πρέπει να απαιτούμε τον εμβολιασμό για να πάρουμε μια δουλειά ή να ταξιδέψουμε», δήλωσε η Γκλόρια Γκεβάρα στη διάσκεψη Reuters Next.

Η Qantas Airways έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να εφαρμόσει μια τέτοια προϋπόθεση. “Διαφωνώ εντελώς με την προσέγγιση της Qantas”, δήλωσε η Γκεβάρα. “Εάν απαιτήσουμε τον εμβολιασμό πριν από τα ταξίδια, αυτό μας οδηγεί σε διακρίσεις”.

Τα πρωτόκολλα ασφαλείας των αεροπορικών εταιριών και το φιλτράρισμα του αέρα στην καμπίνα του αεροσκάφους σημαίνουν ότι οι επιβάτες έχουν “λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν COVID σε ένα αεροπλάνο (απ’ ό,τι) σε ένα σούπερ μάρκετ”, πρόσθεσε η ίδια. “Χρειάζεται να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες και να θέσουμε ως προτεραιότητα τον εμβολιασμό γι’ αυτούς”.

Τα σχόλια της Γκεβάρα έρχονται σε αντίθεση με την πλειονότητα όσων παρακολούθησαν το online πάνελ. Σύμφωνα με μια γρήγορη έρευνα από τους διοργανωτές της διάσκεψης, οι περισσότεροι τάχθηκαν υπέρ της προϋπόθεσης του εμβολιασμού.

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend