Είναι απίθανο να επιτευχθεί ανοσία παγκοσμίως μέσα στο 2021, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σημείωσε ωστόσο ότι ορισμένες χώρες μπορεί να πετύχουν ανοσία εντός των συνόρων τους.
«Θυμηθείτε, ο τερματισμός της πανδημίας COVID-19 είναι ένας από τους σπουδαίους αγώνες της [ανθρωπότητας], και είτε μας αρέσει ή όχι, θα κερδίσουμε ή θα χάσουμε αυτόν τον αγώνα μαζί», λέει ο Τέντρος Αντανομ Γκεμπρεγέσους.
Μέτρα και όλο το 2021
Και η επιστημονική σύμβουλος του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, ανέφερε ότι “δεν θα επιτύχουμε (…) τη συλλογική ανοσία το 2021”. Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, όπως το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.
Η Σουαμινάθαν χαιρέτισε την “απίστευτη πρόοδο” που πέτυχαν οι επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν πολλά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους. “Όμως για τη διανομή τους θα χρειαστεί αρκετός καιρός”, σημείωσε. “Χρειάζεται χρόνος για να παραχθούν οι δόσεις σε μεγάλη κλίμακα. Δεν μιλάμε για εκατομμύρια αλλά για δισεκατομμύρια”, πρόσθεσε, ζητώντας από όλους “να κάνουν λίγη υπομονή”.
Τα εμβόλια τελικά θα φτάσουν σε όλες τις χώρες, διαβεβαίωσε. “Αλλά, όσο περιμένουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν μέτρα που λειτουργούν”, υπενθύμισε.
Σύμφωνα με τη Σουαμινάθαν, θα χρειαστεί να τηρούνται τα υγειονομικά και κοινωνικά μέτρα “τουλάχιστον μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς”.
Αίτηση για έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca
Στο μεταξύ, η AstraZeneca κατέθεσε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) αίτηση για έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αν εγκριθεί, όπως αναμένεται, θα είναι το τρίτο εμβόλιο που έχει στο οπλοστάσιό της η Ευρωπαϊκή Ένωση για την πρόληψη νόσησης από τον νέο κορονοϊό.
Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή στην ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι θα εξετάσει την αίτηση με ταχείς ρυθμούς.
Η γνωμοδότηση για την υπό όρους έγκριση κυκλοφορίας μπορεί να εκδοθεί μέχρι τις 29 Ιανουαρίου. Ο ΕΜΑ διευκρινίζει ότι κατά τη συνεχόμενη αξιολόγηση του εμβολίου, επεξεργάστηκε δεδομένα από τις συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές σεΒρετανία, Βραζιλία και Νότια Αφρική.
Με ικανοποίηση ανακοίνωσε την είδηση και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προσφέρει αποτελεσματικότητα που σύμφωνα με τους επιστήμονες φτάνει έως και 90%. Το βασικό πλεονέκτημά του είναι η ευκολία στη συντήρηση και τη μεταφορά του, καθώς και το συγκριτικά χαμηλό κόστος του. Το εμβόλιο της AstraZeneca ήδη χορηγείται στη Βρετανία και την Ινδία.