• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Η Airbnb κατέθεσε την αίτηση για IPO

Την πολυαναμενόμενη αίτηση για αρχική δημόσια προσφορά (IPO) κατέθεσε αργά χθες η Airbnb. Η εταιρεία βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων έχει στόχο να αντλήσει 1 δισ. δολάρια από το χρηματιστήριο.

Η Airbnb πρόκειται να εισαγάγει τις μετοχές της στο Nasdaq Global Select Market με τον κώδικα ABNB. Τη διαδικασία θα αναλάβουν οι Morgan Stanley και Goldman Sachs, δύο από τους 35 αναδόχους που αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο. Η Airbnb ανέφερε ότι στόχος της IPO είναι τα 1 δισ. δολάρια. Ωστόσο πρόκειται για τυπικό ποσό το οποίο θα επικαιροποιηθεί αργότερα στη διαδικασία. Ο στόχος όμως δείχνει μεγάλες φιλοδοξίες, καθώς το καθιερωμένο ποσό κυμαίνεται στα 100 εκατ. δολάρια.

Καθώς γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο μεταξύ εταιρειών τεχνολογίας, η Airbnb διαθέτει τρεις διαφορετικές κατηγορίες μετοχών. Αυτό αποσκοπεί στο να διασφαλίσουν ότι οι ιδρυτές της μπορούν να διατηρήσουν τον έλεγχο. Έχει επίσης και μια τέταρτη κατηγορία μετοχών που δημιουργεί το Host Endowment Fund το οποίο “έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους οικοδεσπότες μας να μοιράζονται την επιτυχία της επιχείρησής μας”.

Η ανάσχεση λόγω πανδημίας

Η εταιρεία επηρεάστηκε σοβαρά και εξακολουθεί να επηρεάζεται από την πανδημία του κορονοϊού. Παρόλο που αρχίζει να “αντιδρά” καθώς προσαρμόζεται στη νέα πραγματικότητα των ταξιδιωτικών περιορισμών, η Airbnb έχει χάσει περισσότερα χρήματα τους πρώτους εννέα μήνες αυτού του έτους από ό, τι έχασε σε όλο το περυσινό έτος. Η ακαθάριστη αξία των κρατήσεών της μειώθηκε σχεδόν κατά 40% και τα έσοδά της μειώθηκαν περισσότερο από 30% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, η Airbnb σημείωσε κέρδη γ’ τριμήνου ύψους 219 εκατ. δολ. σε έσοδα 1,34 δισ. δολ.. Η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο προειδοποίησε όμως για συνεχείς προκλήσεις, κάνοντας αναφορά στα αυστηρά lockdowns στην Ευρώπη.

“Παρόμοια με τον αντίκτυπο του αρχικού κύματος του κορονοϊού τον Μάρτιο του 2020, παρατηρούμε μείωση των κρατήσεων στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο”, ανακοίνωσε η Airbnb.

Η Airbnb έχει περισσότερους από 4 εκατ. οικοδεσπότες που ενοικιάζουν τα πάντα, από ένα εφεδρικό δωμάτιο έως επαύλεις. Η εταιρεία έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 825 εκατ. επισκέπτες σε 220 χώρες και περιοχές, σύμφωνα με την κατάθεσή της.

Οικονομικά αποτελέσματα

Κατά τους εννέα μήνες που έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου, η ακαθάριστη αξία των κρατήσεων της εταιρείας ήταν στα 18 δισ. δολάρια, μειωμένη κατά 39% σε ετήσια βάση. Τα έσοδα έφτασαν τα 2,5 δισ.  δολαρίων, μειωμένα κατά 32% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πέρυσι, η ακαθάριστη αξία κρατήσεων της Airbnb διαμορφώθηκε στα 38 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 29% από 29,4 δισ. δολάρια το 2018. Τα έσοδα του 2019 ανήλθαν σε 4,8 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 32% από 3,7 δισ. δολάρια το 2018.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών, η εταιρεία είχε καθαρή ζημιά 697 εκατ. δολαρίων, σημειώνοντας μείωση κατά 374 εκατ. δολ. σε ετήσια βάση. Και απώλειες των προσαρμοσμένων EBITDA κατά 230 εκατ. δολ., καταγράφοντας μείωση 253 εκατ. δολ. σε ετήσια βάση.

Το 2019, η εταιρεία έχασε 674 εκατ. δολ. και είχε απώλειες προσαρμοσμένων EBITDA κατά 253 εκατ. δολ., σε σύγκριση με ζημιά 17 εκατ. δολ. και προσαρμοσμένων EBITDA 171 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018.

Η Airbnb ανέφερε στην κατάθεσή της για IPO ότι σημείωσε κέρδη το γ’ τρίμηνο. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ενέργειες που έκανε στην αρχή της πανδημίας. Τον Μάιο μείωσε το εργατικό δυναμικό κατά 25%, “πάγωσε” το μάρκετινγκ και άλλες δαπάνες και μείωσε τους μισθούς των στελεχών. Η εταιρεία αναμένει μεγαλύτερες μειώσεις σε ετήσια βάση στον ακαθάριστο όγκο κρατήσεων το δ’ τρίμηνο του 2020 από ό, τι στο προηγούμενο τρίμηνο, καθώς και μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση σε ακυρώσεις και αλλαγές.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend