• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Πρωταθλήτρια η Αράχωβα στις τιμές χειμερινών εξοχικών

Αράχωβα χειμερινών εξοχικών

Η Αράχωβα διατηρεί τα ηνία στις τιμές χειμερινών εξοχικών, παρά την πτώση που σημειώνεται πλέον μετά από δύο χρόνια ανόδου.

Όπως αποτυπώνεται σε πρόσφατη έκθεση της Geoaxis, η Αράχωβα επί του παρόντος αντιστέκεται κυρίως λόγω της γειτνίασης με την Αθήνα. Η πανδημία φαίνεται ότι επηρεάζει αρνητικά τις λιγότερο δυνατές αγορές. Η εταιρεία εκτιμήσεων ακινήτων ερεύνησε τις τιμές πώλησης των χειμερινών εξοχικών κατοικιών μέσης επιφάνειας 141 τ.μ. και μέσης ηλικίας 11 ετών στον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας, στο Καρπενήσι, την Αράχωβα και τα Τρίκαλα Κορινθίας.

Μεταξύ τέταρτου τριμήνου του 2019 και του φετινού αντίστοιχου τριμήνου, η έρευνα καταγράφει αύξηση των τιμών πώλησης για την περιοχή της Αράχωβας της τάξης του 13%. Ο προορισμός “σπάει” τον πάγο των μειωμένων τιμών που καταγράφονται. Το θέρετρο κρατά τα προσχήματα ενώ οι αξίες πώλησης υποχωρούν σε Άγιο Αθανάσιο, Καρπενήσι και Τρίκαλα μέσης τάξης του 8%.

Ζητούμενη τιμή – Μεταβολή τιμής

  • Αράχωβα 1.425 ευρώ/τ.μ. +13,3%
  • Τρίκαλα Κορινθίας 1.112 ευρώ/τ.μ. -11,3%
  • Άγιος Αθανάσιος Πέλλας 1.114 ευρώ/τ.μ. -10%
  • Καρπενήσι 1.275 ευρώ/τ.μ. -3,8%

Σχετικά με τα υψηλά επίπεδα αξιών του 2008, οι αξίες των χειμερινών εξοχικών εξακολουθούν να καταγράφουν μειωμένες τιμές στο μισό (-52%).

Εγκλωβισμένοι οι κατασκευαστές

Μέχρι τον Μάρτιο του 2020 όλο και μεγαλύτερο ποσοστό κατοικιών εισήλθε σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. Όμως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας όμως η τάση αυτή δείχνει να βαίνει δραστικά μειούμενη.

Οι αγοραστές

Η πλειοψηφία των αγοραστών προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι, συνεχώς όμως και αυτό μειούμενο, ενδιαφέρεται για την απόκτηση της golden visa. Παρόλη την αύξηση των τιμών σε επίπεδο διετίας, αρκετοί κατασκευαστές που επένδυσαν δανειζόμενοι στην ανέγερση πολυτελών κατοικιών εξακολουθούν να βρίσκονται πλήρως εγκλωβισμένοι ίσως και απελπισμένοι, αφού ούτε η πώληση κάτω από το κόστος δείχνει να ενεργοποιεί τη ζήτηση, συμπεραίνουν οι ερευνητές.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο Λιβάδι της Αράχωβας. Μετά το κατασκευαστικό “αμόκ”, δεκάδες συγκροτήματα παραμένουν ολοκληρωμένα δίχως καμία προοπτική άμεσης διάθεσης.

Οι προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης για χειμερινές εξοχικές κατοικίες έχουν το χρώμα της απαισιοδοξίας για το μεσοπρόθεσμο μέλλον. Ο αντίκτυπος των περιοριστικών μέτρων και της έξαρσης του Covid-19, πλήττουν σοβαρά το συγκεκριμένο είδος ακινήτων.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend