• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Η νέα τάση που οδηγεί την Airbnb στο Χρηματιστήριο

Οι κρατήσεις της Airbnb τον Ιούνιο ήταν υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο και έτσι οδεύει προς το Χρηματιστήριο.

«Υπάρχει αυτή η νέα τάση όπου τα ταξίδια και η διαβίωση αρχίζουν να αναμειγνύονται», δήλωσε ο CEO της εταιρείας, Brian Chesky, στον Richard Quest του CNN Business την προηγούμενη εβδομάδα. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν κρατήσεις για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες, ανέφερε. Και εξήγησε ότι οι περισσότερες από αυτές τις κρατήσεις προέρχονται από άτομα που ήθελαν να σπάσουν την πλήξη της καραντίνας.

Οι ταξιδιώτες «δεν διασχίζουν τα σύνορα, δεν ταξιδεύουν για δουλειά. Αλλά αυτό που κάνουν είναι να μπαίνουν σε ένα αυτοκίνητο και να πηγαίνουν σε κοντινούς προορισμούς. Κατόπιν μένουν στο σπίτι», είπε ο Τσέσκυ. Και αυτό ήταν κάτι που ήταν πραγματικά μια τεράστια και ευπρόσδεκτη έκπληξη για την Airbnb.

Και στην Ελλάδα παρατηρείται το φαινόμενο των μακροχρόνιων ενοικιάσεων αλλά με άλλο τρόπο. Φοιτητές, εκπαιδευτικό προσωπικό και γενικά εποχιακά εργαζόμενοι αναζητούν επιπλωμένα διαμερίσματα για πολλούς μήνες. Είναι διατεθειμένοι όμως να αποχωρήσουν κατά τη διάρκεια των διακοπών. Έτσι δίνουν τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη / διαχειριστή του ακινήτου να προσελκύσει τουρίστες.

Σύμφωνα με τις τάσεις του φθινοπώρου, που ανακοίνωσε η Airbnb, οι μακροχρόνιες ενοικιάσεις συνεχίζουν να συγκεντρώνουν ζήτηση ακόμα και μετά το καλοκαίρι.

Οι αστικοί προορισμοί

Τα στοιχεία της πλατφόρμας ωστόσο δείχνουν ότι ενώ οι ταξιδιώτες κάνουν διπλάσιες σχεδόν κρατήσεις σε σχέση με πέρυσι, οι ενοικιάσεις σπιτιών σε αστικά κέντρα, συνεχίζουν να έχουν χαμηλή ζήτηση. Κατά την αργία της Ημέρας Εργασίας (Labor Day – 7 Σεπτεμβρίου 2020), οι πυκνοκατοικημένοι προορισμοί αποτέλεσαν μόλις το 20% των κρατήσεων της πλατφόρμας, έναντι 40% πέρυσι.

Αν και ο Τσέσκυ μίλησε έχοντας την εμπειρία της Αμερικής, ωστόσο και στην Ευρώπη τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά. Αυτό που διαβλέπει όμως ο Τσέσκυ είναι την αναδιανομή του τουριστικού ρεύματος σε περισσότερους προορισμούς.

«Εάν 20 πόλεις στον κόσμο συγκέντρωναν το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας της Airbnb, πλέον συγκεντρώνουν έως το 2% των κρατήσεων. Αυτό προσφέρει νέες δυνατότητες για την Airbnb καθώς περιλαμβάνει πολλά μοναδικά καταλύματα, ιδιαίτερα σε αγορές που δεν διαθέτουν μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα».

Ωστόσο, ο κ. Chesky δεν προβλέπει το τέλος των ταξιδιών στις πόλεις. Οι άνθρωποι θα τις αποφύγουν στο άμεσο μέλλον, οι τιμές θα πέσουν. Η νέα γενιά, σε τρία έως 5 χρόνια, θα τις ανακαλύψει και πάλι με νέα δεδομένα, οδηγώντας πιθανόν στην αναγέννηση του τουρισμού πόλης, τόνισε. Όσο μεγαλύτερες είναι οι πόλεις, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να ανακτήσουν τον τουρισμό τους, είπε.

Ο δρόμος της Airbnb προς το Χρηματιστήριο

Η Airbnb συζητά την είσοδό της στο Χρηματιστήριο εδώ πολλούς μήνες. Η πανδημία φαίνεται ότι αρχικά ανέκοψε αυτή την πορεία.

Ενώ στην αρχή της υγειονομικής κρίσης η Airbnb σημείωνε απώλειες κρατήσεων 90% και 400 εκατ. δολαρίων, οι νέες τάσεις κρατήσεων φαίνεται ότι έδωσαν και πάλι ελπίδες στην εταιρεία. Έτσι, η Airbnb πήρε τη μεγάλη απόφαση να ξεκινήσει τη διαδικασία εισόδου στο Χρηματιστήριο.

Τον Αύγουστο λοιπόν προχώρησε σε αίτηση για Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) και ενώ έχει απορρίψει μια αρχική προσέγγιση από τον μεγαλοεπενδυτή Bill Ackman και την εταιρεία του SPAC – Pershing Square Tontine Holdings. Όπως ο ίδιος ο Ackman αποκάλυψε, οι συζητήσεις έφτασαν μόλις σε πολύ αρχικό στάδιο αλλά η Airbnb αποφάσισε τελικά να προχωρήσει στην IPO.

Ο Ackman υποστήριξε ότι η IPO δεν εμπόδιζε απαραίτητα μια κίνηση εξαγοράς ειδικού σκοπού. Ο γνωστός επενδυτής εξήγησε ότι η SPAC θα μπορούσε να επενδύσει 5 δισ. δολάρια και κατόπιν να προχωρήσει σε IPO.

Η Airbnb όμως απέρριψε την πρόταση και κατέθεσε αίτηση για IPO τον Αύγουστο.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend