• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Το μέλλον της βραχυχρόνιας μίσθωσης και τα νέα δεδομένα

Μια πρωτόγνωρα δύσκολη τουριστική σεζόν φτάνει στο τέλος, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης να κοιτάζουν το μέλλον με αβεβαιότητα. Με την ίδια αβεβαιότητα κοιτούν το μέλλον όλοι οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τον τουρισμό. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί παρηγοριά για τον κάθε έναν ξεχωριστά. Ωστόσο, για τη βραχυχρόνια μίσθωση, και ανάλογα την περιοχή που δραστηριοποιείται ο καθένας, υπάρχουν τρόποι ανάκαμψης από την κρίση. Μια προσεκτική μελέτη των δεδομένων αλλά και των εκτιμήσεων των ειδικών, θα σας δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεστε.

Οι αστικοί προορισμοί

Με δεδομένη την επανεκκίνηση των περισσότερων διεθνών πτήσεων στα μέσα του καλοκαιριού, ήταν φυσικό η οποία τουριστική ζήτηση να κατευθυνθεί προς τους παραθεριστικούς προορισμούς. Στην αρχή της πανδημίας αρκετά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης κατάφεραν να έχουν έστω κάποια έσοδα από ενοικιαστές που επιθυμούσαν να απομονωθούν (ιατρικό προσωπικό, συγγενείς ασθενών, κ.λπ.).

Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μερική αναπλήρωση των απωλειών το φθινόπωρο. Θεωρήθηκε δηλαδή ότι η πανδημία θα μετέθετε την τουριστική σεζόν μερικούς μήνες μετά. Άλλωστε τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, η Ελλάδα έχει πολύ καλές καιρικές συνθήκες. Και για την Αθήνα, είναι μάλλον ιδανικότερες από αυτές του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας φαίνεται ότι διαψεύδει αυτές τις εκτιμήσεις. Με βάση την εικόνα των κρατήσεων που είχαν γίνει μέχρι και τις αρχές Αυγούστου, η μέση πληρότητα των καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων στο σύνολο της χώρας τον Σεπτέμβριο κινείται σε επίπεδο χαμηλότερο του 30%. Η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση άγγιζε τα 100 ευρώ.

μέλλον βραχυχρόνιας μίσθωσης
Πηγή: AirDNA

Τον αντίστοιχο μήνα του 2019, η μέση πληρότητα ήταν υπερδιπλάσια, καθώς ξεπερνούσε το 65% πανελλαδικά, ενώ η μέση τιμή ανά κατάλυμα διαμορφωνόταν σε 80 ευρώ.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, όσοι λειτούργησαν φέτος τα ακίνητά τους ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, αύξησαν τις τιμές κατά περίπου 20%, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την χαμηλή πληρότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, στο κέντρο της Αθήνας τον περσινό Σεπτέμβριο η πληρότητα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της Αθήνας είχε ανέλθει σε 64%, με τη μέση τιμή ανά διανυκτέρευση να αγγίζει τα 62 ευρώ. Το 2018 ήταν ακόμα καλύτερο, με τη μέση πληρότητα να ανέρχεται σε 69%.

Στροφή προς τη μακροχρόνια

Ήδη αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν στραφεί προς τη μακροχρόνια μίσθωση, έστω για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ειδικά στους αστικούς προορισμούς που υπάρχει ζήτηση για φοιτητική στέγη, αρκετοί ιδιοκτήτες επιλέγουν αυτή τη λύση. Πολλοί μάλιστα, κάνουν συμβόλαιο για μέχρι τον Ιούνιο του 2021, επιχειρώντας να εξετάσουν τότε το μέλλον τους στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Σύμφωνα με την AirDNA, μέχρι και τις 19 Αυγούστου, τα προς εκμίσθωση καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της Αθήνας είχαν υποχωρήσει σε 8.990, για πρώτη φορά από το 2018. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, υπολογίζεται ότι έχουν αποχωρήσει από την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, περίπου 2.800 – 3.000 κατοικίες.

Καθώς φαίνεται, ανάλογα με τη ζήτηση για μακροχρόνια, θα υπάρξουν και άλλοι ιδιοκτήτες που θα αποσυρθούν από τη βραχυχρόνια μίσθωση. Έστω και προσωρινά.

Είναι δεδομένο ότι στην επόμενη φάση του τουρισμού, τα πρώτα που θα επανακάμψουν θα είναι τα καταλύματα που έχουν ιδανική θέση (δηλαδή μέσα ή πολύ κοντά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας) και διαθέτουν πολύ καλές εγκαταστάσεις.

Οι παραθεριστικοί προορισμοί

Στους παραθεριστικούς προορισμούς η εικόνα ήταν μάλλον μεικτή. Όσοι προορισμοί ήταν οδικά προσβάσιμοι, προσέλκυσαν Έλληνες τουρίστες. Πελοπόννησος, Πήλιο, Λευκάδα αλλά και οι παραλιακές περιοχές της Αττικής είδαν τις πληρότητές τους να εκτοξεύονται τον Αύγουστο. Φυσικά, ένας μήνας δεν αρκεί για να ισοφαρίσει τις απώλειες μιας ολόκληρης σεζόν…

Στα νησιά σημειώθηκε επίσης μια αύξηση στην κίνηση κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Αλλά και αυτή θα κοπεί απότομα τον Σεπτέμβριο. Η έξαρση κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην πλειονότητα των χωρών προέλευσης των τουριστών, οδηγεί σε ακυρώσεις ακόμα και των ελάχιστων κρατήσεων.

Για τους παραθεριστικούς προορισμούς ωστόσο, το μέλλον της βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν είναι καθόλου απαισιόδοξο.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο BnB News ο Business Development Manager για τις Μεσογειακές χώρες, της Vrbo, Federico Marcucci, περιγράφει τι θα ζητούν οι ταξιδιώτες στο μέλλον από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Το μέλλον της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Η ανάγκη για ταξίδι δεν πρόκειται να τελειώσει.

Η βραχυχρόνια μίσθωση ήρθε για να μείνει. Αυτό είναι δεδομένο.

Οι συνθήκες όμως απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς. Απαιτούν μελέτη των δεδομένων και άψογο επαγγελματισμό.

Η συντακτική ομάδα του BnB News θα συνεχίσει με εγκυρότητα να σας ενημερώνει για τις εξελίξεις στην αγορά και να σας μεταφέρει χρήσιμες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να λάβετε τις κατάλληλες αποφάσεις. Ακολουθείστε μας στο Facebook και κάντε την εγγραφή σας στο σχετικό πεδίο της αρχικής μας σελίδας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα εξειδικευμένη ενημέρωση, κατευθείαν στο email σας.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend