• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Η Airbnb αλλάζει την προμήθεια που χρεώνει στους hosts

Την αλλαγή στην τιμολογιακή της πολιτική σε ό,τι αφορά την προμήθεια των hosts, ανακοινώνει η Airbnb. Σύμφωνα με την εσωτερική επικοινωνία, και σε μια κίνηση να ανταγωνιστεί καλύτερα την Booking.com, η Airbnb καταργεί την προμήθεια που χρέωνε μέχρι τώρα στους επισκέπτες και μετακυλίει όλη την προμήθεια στους οικοδεσπότες.

Πρόκειται για μια κίνηση που είχε προαναγγελθεί από την Airbnb. Είχε αρχίσει άλλωστε να την εφαρμόζει από τις 4 Ιουνίου στις νέες εγγραφές που γίνονταν στην πλατφόρμα. Πλέον και οι παλιοί hosts λαμβάνουν το ακόλουθο μήνυμα:

Airbnb προμήθεια

Όπως εξηγεί η ίδια η Airbnb, από 1η Σεπτέμβρη θα λαμβάνει προμήθεια κατά μέσο όρο 15% μόνο από τον οικοδεσπότη. Οι επισκέπτες θα πληρώνουν την ίδια τελική τιμή. Ωστόσο, με δεδομένο ότι ο host φορολογείται για το αντίτιμο που πληρώνει ο guest (και άρα και για την προμήθεια που του κρατά η πλατφόρμα), πλέον θα δει τα εισοδήματά του να μειώνονται. Κάτι που συμβαίνει σε μια ούτως ή άλλως πολύ κακή χρονιά, λόγω της πανδημίας.

Πάντως, την ίδια τακτική ακολουθεί η Booking.com, η οποία ουδέποτε χρέωνε προμήθεια στον επισκέπτη αλλά μόνο στον οικοδεσπότη.

Η απάντηση της Airbnb στους Ολλανδούς hosts

Στην Ολλανδία, η Airbnb αντεπιτίθεται στους hosts που προσέφυγαν εναντίον της ζητώντας πίσω προμήθειες που είχε παρακρατήσει η πλατφόρμα. Νωρίτερα τον Μάρτιο, δικαστήριο του Άμστερνταμ είχε αποφασίσει υπέρ των hosts που υποστήριζαν ότι είναι παράνομο η Airbnb να χρεώνει προμήθεια και τους οικοδεσπότες και στους επισκέπτες.

Ωστόσο η Airbnb προσέφυγε στον Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας, κάτι που αναμένεται να καθυστερήσει τις επιδικασθείσες αποζημιώσεις προς τους οικοδεσπότες.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend