• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Οι 15 χώρες στις οποίες ανοίγει τα σύνορα η ΕΕ – Εκτός οι ΗΠΑ

15 χώρες

Για 15 χώρες ανοίγει αρχικά τα σύνορά της η Ευρωπαϊκή Ένωση, από αύριο 1η Ιουλίου. Μετά από έντονες διαβουλεύσεις και διπλωματικές πιέσεις, οριστικοποιήθηκε ο κατάλογος με τις 15 χώρες των οποίων οι κάτοικοι θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα κράτη μέλη. Η αρχική λίστα θα επανεξετάζεται κάθε δύο εβδομάδες, βάσει των νέων επιδημιολογικών δεδομένων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα. Αυτή είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη. Με την τελική αυτή απόφαση απαγορεύεται στους Αμερικάνους  πολίτες να επισκέπτονται μεγάλο μέρος της Ευρώπης στο άμεσο μέλλον.

Οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται ανάμεσα σε δεκάδες χώρες που θεωρούνται υπερβολικά επικίνδυνες.

Ο πλήρης κατάλογος των ασφαλών χωρών, που βασίζεται στην κατοικία και όχι στην εθνικότητα, περιλαμβάνει τις εξής χώρες:

 1. Αλγερία
 2. Αυστραλία
 3. Καναδά
 4. Γεωργία
 5. Ιαπωνία
 6. Μαυροβούνιο
 7. Μαρόκο
 8. Νέα Ζηλανδία
 9. Ρουάντα
 10. Σερβία
 11. Νότια Κορέα
 12. Ταϊλάνδη
 13. Τυνησία
 14. και την Ουρουγουάη.
 15. Η Κίνα θα συμπεριληφθεί εφόσον επιτρέψει στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να την επισκέπτονται

Παρόλο που ο κατάλογος βασίζεται σε αντικειμενικά επιδημιολογικά κριτήρια, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο αποκλεισμός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την εικόνα της Αμερικής στην παγκόσμια σκηνή.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια περιπτώσεις κορονοϊού και 126.000 θανάτους, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Τα κράτη μέλη

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υποχρεώνονται νομικά να συμμορφωθούν με τον κατάλογο. Ωστόσο οι Βρυξέλλες διαμηνύουν, ότι η τυχόν μη συμμόρφωσή τους, θα εμπόδιζε τη συμμετοχή τους στην ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις αρχές Μαρτίου η Αμερική απαγόρευσε την είσοδο από μεγάλο μέρος της Ευρώπης, επικαλούμενη εστίες στην Ιταλία, τη Γερμανία και αλλού.  Η απαγόρευση αυτή δεν έχει καταργηθεί. Ίσως οι ΗΠΑ διατηρήσουν την απαγόρευση εισόδου από την Ευρώπη ως αντίποινα.

Στην Ευρώπη το κλείσιμο των συνόρων που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, αφορούσε επισκέπτες από τις περισσότερες χώρες εκτός της Ένωσης, και όχι συγκεκριμένα τους Αμερικανούς.

Η απαγόρευση των Αμερικανών ταξιδιωτών θα έχει σημαντικές συνέπειες για τη χώρα μας αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περίπου 15 εκατομμύρια Αμερικανοί ταξιδεύουν κάθε καλοκαίρι στην Ευρώπη. Επιπλέον, τα αεροπορικά ταξίδια μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης είναι από τα πιο επικερδή δρομολόγια στον κόσμο και οι αεροπορικές εταιρείες επιθυμούν να ξαναρχίσουν τις πτήσεις πριν από τη θερινή περίοδο.

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend