• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

«Παγωμένος» ο τουρισμός, σε ποιες περιοχές έχουν ζήτηση τα Airbnb

Παρά το άνοιγμα των συνόρων την προηγούμενη εβδομάδα, ο τουρισμός προς την Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα επηρεάζοντας και τα Airbnb. Τόσο οι μεγάλες πόλεις (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) όσο και οι παραθεριστικοί προορισμοί είναι άδειοι από τουρίστες.

Εξαίρεση αποτελούν κάποιες λίγες περιοχές, που είναι σε θέση να προσελκύουν τουρίστες που έρχονται στη χώρα οδικώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Χαλκιδική, στην οποία οι πληρότητες κινούνται σε καλύτερα επίπεδα.

Επίσης οι περιοχές κοντά στην Αθήνα εμφανίζουν καλές πληρότητες, της τάξης του 40-45%. Πελάτες είναι κυρίως κάτοικοι της πρωτεύουσας που επιλέγουν είτε ολιγοήμερες αποδράσεις είτε διακοπές περισσότερων ημερών. Η επιλογή περιοχών κοντά στον τόπο κατοικίας διευκολύνει τις μετακινήσεις τους, αποφεύγοντας μέσα μαζικής μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα, τρένα). Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα, στις περιπτώσεις οικογενειών, να επιστρέφει ο ένας ενήλικας στη δουλειά ενώ η υπόλοιπη οικογένεια συνεχίζει τις διακοπές.

Ωστόσο, ο φετινός τουρισμός δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη χρονιά και αυτό φαίνεται και στις κρατήσεις των airbnb.

Τι δείχνουν οι νέες κρατήσεις

Οι πληρότητες της σεζόν φαίνονται από τις μέχρι τώρα νέες κρατήσεις, όπως αυτές καταγράφονται από την AirDNA, στις πλατφόρμες Airbnb και Homeaway. Την εβδομάδα 8-14 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν 31.000 νέες κρατήσεις σε όλη τη χώρα. Να σημειωθεί ότι λίγο πριν κλείσει ο Μάιος, οι νέες κρατήσεις έφτασαν τις 20.037.

hosts τουρισμός

Από τα τέλη Ιουλίου αρχίζει μια αργή αλλά σταθερή αύξηση των κρατήσεων που αναμένεται να φτάσει στο 48,3% της πληρότητας στα μέσα Αυγούστου. Την ώρα που το 2019, η πληρότητα στα μέσα Αυγούστου έφτανε το 78,3%.

Και αμέσως μετά αρχίζει και πάλι η καθοδική πορεία. Ή τουλάχιστον έτσι δείχνουν οι μέχρι στιγμής κρατήσεις. Και φυσικά όλα θα εξαρτηθούν από τη συνέχεια της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και από την πλευρά των χωρών από τις οποίες ξεκινούν οι τουρίστες.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές πάντως, οι μικρές μειώσεις στις οποίες προχώρησαν κάποιοι hosts φαίνεται ότι αντιστρέφονται. Τα στοιχεία της AirDNA δείχνουν ότι ο μέσος όρος του Ιουλίου και του Αυγούστου εμφανίζεται με ελαφρώς αυξημένες τιμές σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Αυτό είναι ενθαρρυντικό τουλάχιστον για το μέλλον της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα. Χωρίς να σημαίνει φυσικά ότι οι απώλειες του προηγούμενου διαστήματος θα μπορέσουν να καλυφθούν. Κάτι που τελικά αναμένεται να φέρει ανακατατάξεις στον κλάδο!

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend