• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

AirDNA: Αναζωπυρώνονται οι νέες κρατήσεις για καταλύματα bnb

Εκτοξεύτηκαν οι νέες κρατήσεις για διαμονή σε καταλύματα bnb στην Ελλάδα μετά την άρση των περιορισμών μετακινήσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της AirDNA, την εβδομάδα από 18 έως 24 Μαΐου, οι νέες κρατήσεις σχεδόν τριπλασιάστηκαν.

Από τις 6.672 νέες κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα 6 -12 Απριλίου (το χαμηλότερο σημείο κατά την κρίση της πανδημίας), λίγο πριν κλείσει ο Μάιος οι νέες κρατήσεις έφτασαν τις 20.037 (Airbnb & HomeAway).

Κάνοντας τη σύγκριση των δύο συγκεκριμένων εβδομάδων, βλέπουμε να σημειώνεται μεγάλη άνοδος σε όλους τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Συγκεκριμένα, η Αθήνα σημειώνει άνοδο στις νέες κρατήσεις της τάξης του 93%. Η εικόνα σε άλλους προορισμούς είναι εντυπωσιακότερη: Σαντορίνη 252%, Θεσσαλονίκη 313%, Κρήτη 309%, Μύκονος 321%, Κέρκυρα 381% και Ρόδος 352%.

 

Η πορεία του Μαΐου φαίνεται ότι συνεχίζει να είναι ανοδική. Την περίοδο 11 – 17 Μαΐου σημειώθηκαν 15.378 νέες κρατήσεις, ενώ την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα από τις 4 έως τις 10 Μαΐου, ο εν λόγω αριθμός είχε διαμορφωθεί σε 13.054 νέες κρατήσεις. Η τάση είναι δείγμα της ζήτησης που υπάρχει από το εξωτερικό για διακοπές στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι ταξιδιώτες

Μέχρι στιγμής, δεν είναι ξεκάθαρο πόσες από τις νέες κρατήσεις έχουν γίνει από Έλληνες ενδιαφερόμενους τουρίστες και πόσες από ξένους. Με βάση την ανάλυση της AirDNA, προκύπτει ότι στην Ευρώπη το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των κρατήσεων οφείλεται σε εσωτερικό τουρισμό και όχι σε διεθνείς επισκέπτες.

Συγκεκριμένα, οι κρατήσεις από εγχώριους τουρίστες έχουν καταγράψει άνοδο της τάξεως του 57%. Ενώ εκείνες από το εξωτερικό έχουν αυξηθεί κατά 49%.

Οι τιμές

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, φαίνεται ότι οι Έλληνες hosts διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό την ψυχραιμία τους. Έτσι οι τιμές παρέμειναν περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, την ώρα που οι πληρότητες κινούνται ακόμα χαμηλά.

Εκτιμάται πάντως ότι με το ρυθμό που αυξάνονται οι νέες κρατήσεις, τα καταλύματα bnb θα ανακτήσουν ένα μεγάλο μέρος των απωλειών τους.

νέες κρατήσεις

Παγκόσμια ανάκαμψη

Όπως αναφέρει η ανάλυση της AirDNA, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νέες κρατήσεις έχουν σημειώσει αύξηση της τάξης του 127% κατά μέσο όρο. Έτσι προσεγγίζουν το σημείο, στο οποίο βρίσκονταν τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, ενώ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 5η Απριλίου είχαν σημειωθεί μόλις 916.000 νέες κρατήσεις, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Μαΐου ο εν λόγω αριθμός είχε αυξηθεί σε πάνω από 2,08 εκατομμύρια.

Σε επίπεδο χωρών, τη μεγαλύτερη ανάκαμψη σημειώνουν η Νέα Ζηλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία. Μεταξύ των ευρωπαϊκών προορισμών και συγκεκριμένα των μεγάλων αστικών κέντρων, μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στις κρατήσεις προς Νίκαια (215%), Μασσαλία (186%), Βερολίνο (170%), Λυόν (129%) και Νάπολη (126%).

Ωστόσο, αυτό που είναι ξεκάθαρο από την ανάγνωση των στοιχείων, είναι και η πλήρης αντιστροφή των ταξιδιωτικών συνηθειών. Όσοι κάνουν κρατήσεις καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, προέρχονται πλέον από πιο κοντινούς προορισμούς.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend