• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Ποια ακίνητα της Θεσσαλονίκης προσελκύουν επενδυτές

Ακίνητα που βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αναζητούν στη συμπρωτεύουσα Έλληνες και ξένοι επενδυτές για δημιουργία Airbnb και φοιτητικών κατοικιών. Συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον συγκεντρώνει η Λεωφόρος Νίκης αλλά και η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Ίωνος Δραγούμη, Αγγελάκη και Εγνατία.

Όπως διαπιστώνει η μελέτη του ομίλου Δανός – an alliance member of BNP Paribas Real Estate, για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, η ζήτηση επικεντρώνεται σε παλιά ακίνητα, που μπορεί να απαιτούν ανακαίνιση και μάλιστα γενναία, αλλά πωλούνται σε χαμηλές τιμές. Ωστόσο το γεγονός ότι πολλά από τα παλιά ακίνητα έχουν αρκετούς ιδιοκτήτες, αποτελεί αντικίνητρο για τους εν δυνάμει αγοραστές. Και αυτό γιατί οι πολλοί ιδιοκτήτες δεν αποκλείεται να έχουν διαφορετική άποψη για τη ζητούμενη τιμή, γεγονός που συχνά προκαλεί ναυάγιο των αγοραπωλησιών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατασκευή του μετρό, η δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος, η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και τα έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου αποτελούν ισχυρά κίνητρα για την αυξημένη ζήτηση για ακίνητα που καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη.

Κίνητρο αποτελεί και η απόκτηση της Golden Visa, κυρίως για τους Τούρκους. Αξιοσημείωτη είναι η ζήτηση στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης για διαμερίσματα από 50  έως 70 τμ. Σημαντική ζήτηση καταγράφεται και για την αγορά μεγάλων ακινήτων εικοσαετίας, που μπορούν να χωριστούν σε δύο ή τρία διαμερίσματα προκειμένου να αξιοποιηθούν για ενοικίαση.

Η μελέτη επικαλείται στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, το τρίτο τρίμηνο του 2018, ενισχύθηκαν κατά 1,9% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2017.

Τι ζητούν οι εν δυνάμει ενοικιαστές

Για τους εν δυνάμει ενοικιαστές σημαντικά κριτήρια επιλογής για μια κατοικία αποτελούν:

-Η αυτόνομη θέρμανση.

-Ο χώρος στάθμευσης.

-Η ασφάλεια και η ησυχία.

-Η καλή κατάσταση του ακινήτου.

-Η ύπαρξη ασανσέρ.

-Η καλή κατάσταση της πολυκατοικίας.

-Η θέα.

Άνοδος της ζήτησης για εξοχικά στη Χαλκιδική

Η τουριστική άνοδος σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική συνεχίζεται και υπάρχει ζήτηση για την αγορά ξενοδοχείων αλλά και κατοικιών στη Χαλκιδική. Στην κορυφή της ζήτησης παραμένουν τα εξοχικά σπίτια που βρίσκονται μπροστά στην παραλία. Οι τιμές ακολουθούν ανοδική πορεία, ειδικά στις περιοχές που αποτελούν καλοκαιρινό προορισμό για τους βαλκάνιους. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις όπου υπάρχει περιορισμένη προσφορά ακινήτων. Τέτοια παραδείγματα είναι το Πευκοχώρι, η Καλλιθέα και η Βουρβουρού.

Η προώθηση των εξοχικών κατοικιών μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιες μίσθωσης τόσο για διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη αλλά και για εξοχικές κατοικίες, παραμένει υψηλή και σε αρκετές περιπτώσεις τα συγκεκριμένα έσοδα συμπληρώνουν το εισόδημα των νοικοκυριών.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend