• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΑΠΟΨΗ, ΝΕΑ

Η οικονομία διαμοιρασμού φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά

ITB April Rinne sharing economy

Το αυξανόμενο κίνημα της οικονομίας διαμοιρασμού ανοίγει όλο και περισσότερες ευκαιρίες για να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά. Αυτό υποστήριξε η April Rinne, σύμβουλος για την οικονομία διαμοιρασμού στο Άμστερνταμ και τη Σεούλ. Κατά την ITB Future Day που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό χώρο της διεθνούς έκθεσης τουρισμού ITB στο Βερολίνο, η Rinne εξήγησε την επίδραση της οικονομίας διαμοιρασμού στον τουρισμό.

«Η οικονομία διαμοιρασμού είναι μια μοναδική ευκαιρία για να σκεφτεί κάποιος και τους τουρίστες στην πόλη που ζει. Οι τουριστικές περιοχές δεν είναι τα μόνα σημεία σε μια πόλη όπου συμβαίνουν συναρπαστικά πράγματα».

Οι άνθρωποι μπορούν να δοκιμάσουν εντελώς νέα πράγματα σε τοπικό επίπεδο. Τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, συμπεριλαμβανομένου του διαμοιρασμού σπιτιών και αυτοκινήτων, “ανοίγουν εντελώς νέους ορίζοντες”, επεσήμανε η April Rinne. Η πρόσβαση γίνεται μέσω του smartphone και των εφαρμογών, χωρίς να απαιτούνται μεσάζοντες.

Η ερώτηση δεν είναι πλέον τι μπορεί να μοιραστεί αλλά αυτό που δεν μπορεί να μοιραστεί. Ο στόχος είναι να «δημιουργηθούν περισσότερες αγορές για πράγματα που προηγουμένως δεν είχαν καμία». Δίνει ένα παράδειγμα: «Σε έξι χρόνια η Airbnb έχει καταφέρει να πετύχει αυτό που κατάφερε το Hilton σε 93 χρόνια».

Αλλαγή του τουριστικού μοντέλου

Σύμφωνα με αυτήν, ο όρος «τουρίστας» πρέπει να γίνει αντιληπτός σε ευρύτερο επίπεδο: «Είναι η ανθρώπινη αλληλεπίδραση που ενδιαφέρει περισσότερο και αυτό είναι που αγγίζει τη ρίζα του προβλήματος της εποχής μας. Οι άνθρωποι έρχονται ξανά σε επαφή και δημιουργούν εμπιστοσύνη. Το όραμά της είναι ότι «από αυτές τις νέες σχέσεις θα προκύψουν νέες κοινότητες και όλοι οι άνθρωποι θα γίνουν μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου». Το σημαντικό είναι ότι «μπορούμε όλοι να παίξουμε το ρόλο μας».

Όσον αφορά την τεχνολογία, τη δημογραφική αλλαγή, τον αυξανόμενο αριθμό των αυτοαπασχολούμενων και της αστικοποίησης, η April Rinne, μια έμπειρη ταξιδιώτης που έχει  επισκεφθεί 87 χώρες, η χρήση των πόρων και η αποκέντρωση αποτελούν πρόσθετους βασικούς παράγοντες. «Πολλά επιχειρηματικά μοντέλα οικονομίας διαμοιρασμού εξοικονομούν κόστη, αυξάνουν τα οφέλη και είναι καλύτερα για το περιβάλλον».

Η April Rinne είναι κάθετη: «Η οικονομία διαμοιρασμού είναι απολύτως πραγματική». Όσο για το αν αντιπροσωπεύει μια αλλαγή μοντέλου, η απάντηση της είναι: «Ο καθένας πρέπει να αποφασίσει αν πρόκειται για μια μόδα που θα περάσει ή αν θα έχει διάρκεια». Και προσθέτει: «Υποθέτοντας ότι η οικονομία διαμοιρασμού είναι απλά ένα γρανάζι στον τροχό του τουρισμού και της οικονομίας και ανοίγει νέους ορίζοντες για την ταξιδιωτική αγορά στο σύνολό της, η ερώτησή μου είναι – θέλετε να είστε μέρος της;».

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend