Εν μέσω κορναρίσματος από τον γείτονα που του έχουν κλείσει την είσοδο του parking και της τηλεόρασης της κυρίας Σοφίας που μένει απέναντι και την έχει βάλει στη διαπασών, δεν έπεσα από τα σύννεφα στο άκουσμα ότι η Ελλάδα έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύσταση για τον θόρυβο. Άλλωστε δεν χρειάζεται πολύ ώρα στο κέντρο της Αθήνας κάποιος ώστε να καταλάβει ότι η κόρνα για τους Έλληνες οδηγούς είναι το μέσο για να αντιδρούν σχεδόν για ό,τι τους ενοχλεί. Είτε αυτό είναι η οικονομική κατάσταση είτε ο μπροστινός οδηγός που ξεχάστηκε να ξεκινήσει ενώ το φανάρι άναψε πράσινο ακριβώς πριν ένα κλάσμα του δευτερολέπτου.
Αλλά δεν είμαστε οι μόνοι, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τη Βουλγαρία, την Ελλάδα την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει της οδηγίας για τον θόρυβο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπής αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής σε αυτές τις έξι χώρες επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τις υποχρεώσεις που υπέχουν δυνάμει της οδηγίας για τον θόρυβο.
Να σημειωθεί ότι η οδηγία για τον θόρυβο προσδιορίζει τα επίπεδα ηχορύπανσης και ενεργοποιεί την απαραίτητη δράση ως αντίδραση, όπως κατάλληλα μέτρα πολεοδομικού σχεδιασμού και προστασίας από τον θόρυβο.
Tι έπρεπε να κάνουμε
Η οδηγία απαιτεί από τα κράτη μέλη να εγκρίνουν χάρτες που να παρουσιάζουν την έκθεση στον θόρυβο εντός των μεγαλύτερων πολεοδομικών συγκροτημάτων, κατά μήκος των βασικών σιδηροδρομικών και οδικών αξόνων και γύρω από τα κύρια αεροδρόμια.
Οι στρατηγικοί χάρτες θορύβου αποτελούν τη βάση για τον καθορισμό μέτρων στα σχέδια δράσης για τον θόρυβο, τα οποία έχουν ως σκοπό να βοηθήσουν στη μείωση της ηχορύπανσης.
Τι δεν κάναμε
Τα κράτη μέλη υποχρεούνται επίσης να ενημερώνουν την Επιτροπή για τα πορίσματα των στρατηγικών χαρτών θορύβου, ώστε να μπορεί να συντάξει έκθεση η οποία θα παρουσιάζει την κατάσταση της έκθεσης στον θόρυβο στην ΕΕ. Εμείς, όμως, και οι άλλες πέντε χώρες, δεν υπέβαλαμε στην Επιτροπή όλες τις σχετικές πληροφορίες για τους στρατηγικούς χάρτες θορύβου, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης του πληθυσμού στον θόρυβο.
Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, οι οποίες έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.