“Το Airbnb δεν αποτελεί τροχοπέδη για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος της Αθήνας και δεν είναι η αιτία του. Η αιτία είναι ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς οικιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, που συνδέεται με τη χρήση γης. Ακόμη και εάν κλείσουν αύριο όλα τα καταλύματα Airbnb, το πρόβλημα της έλλειψης καλής ποιότητας διαμερισμάτων σε τιμές που μπορεί να πληρώσει ο τυπικός ενοικιαστής θα παραμείνει”.
Αυτό σημειώνει σε άρθρο του στο liberal.gr ο Περικλής Φ. Κωνσταντινίδης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Καναδικής επενδυτικής εταιρίας Syracuse Main, Inc.
Ο κ. Κωνσταντινίδης, με σπουδές στα οικονομικά και τα χρηματοοικονομικά, εξετάζει την επίδραση του Airbnb στο κέντρο της Αθήνας, υποστηρίζοντας ότι συνέβαλε στην αναζωογόνηση της περιοχής. Παρά τις αντιδράσεις από ξενοδόχους και φωνές που κατηγορούν το Airbnb για αύξηση των ενοικίων, το άρθρο υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της στέγασης οφείλεται περισσότερο στην κακή χρήση της γης και όχι στη βραχυχρόνια μίσθωση. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι το Airbnb και η ιδιωτική πρωτοβουλία συνέβαλαν στην αναγέννηση των υποβαθμισμένων γειτονιών της πόλης.
Είναι χαρακτηριστικό το εξής απόσπασμα: “Όταν, λοιπόν, αυξάνονται οι τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων στην Αθήνα, ένας σοβαρός παρατηρητής/αναλυτής αναρωτιέται τρία πράγματα. Πρώτον, γιατί αυξάνονται οι τιμές στον Άλιμο, στην Πετρούπολη και στο Χαλάνδρι όταν το 95% των καταλυμάτων Airbnb βρίσκονται ένα χιλιόμετρο γύρω από την Ακρόπολη; Δεύτερο, πώς επηρεάζει τη στεγαστική αγορά της Αθήνας η μετατροπή ακινήτων που μέχρι τότε ήταν ξενοίκιαστα ή αχρησιμοποίητα, δηλαδή εκτός οικιστικού αποθέματος; Και, τρίτον, και πιο σημαντικό, γιατί αφού έχουν ανέβει τόσο πολύ οι τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων δεν έχουν ενεργοποιηθεί επενδυτές και εργολάβοι για να αγοράσουν ακίνητα, να τα χτίσουν ή να τα ανακαινίσουν και να τα νοικιάσουν ή να τα πουλήσουν στις νέες, «υπερβολικά υψηλές» τιμές;”
Θεσμική η επίλυση του στεγαστικού προβλήματος
Ο κ. Κωνσταντινίδης μάλιστα προτείνει στον πρωθυπουργό να αναθέσει την επίλυση του στεγαστικού προβλήματας σε κάποιο στέλεχος με εμπειρία στον χώρο του venture capital ακινήτων γιατί μόνο ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να κόψει “τον γόρδιο δεσμό της δυσλειτουργίας της αγοράς ακινήτων στη χώρα μας”. Φέρνει ως παράδειγμα το Ντιτρόιτ που αποφάσισε να κατεδαφίσει με δικά του έξοδα τα εγκαταλελειμένα κτίρια της πόλης. Και σημειώνει: “Κάτι τέτοιο χρειάζεται η Αθήνα. Μόνο που στην περίπτωση της, δεν απαιτείται γκρέμισμα παλιών κατασκευών αλλά ανακαίνιση. Και το κλειδί για να γίνει αυτό είναι θεσμικό και επιχειρηματικό, όχι δημοσιονομικό.”
Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείς να διαβάσεις το πλήρες άρθρο εδώ.