[vc_row][vc_column][vc_column_text]Ολοένα και περισσότερες επιπτώσεις δέχεται η αγορά ακινήτων από τα STRs αλλά και από την πανδημία. Η αγορά ακινήτων όντας όμορη με τη βραχυχρόνια μίσθωση επηρεάζει και επηρεάζεται από αυτή. Συνδυάζοντας την αλληλεπίδραση των δύο βιομηχανιών με τις συνέπειες της πανδημίας, μπορούμε να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα για την εικόνα της αγοράς και το μέλλον των SRTs.
Με λίγα λόγια:
Από τη μία έχουμε ολοένα και περισσότερες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων από Έλληνες και ξένους επενδυτές. Από την άλλη, η αυξανόμενη τάση εκμετάλλευσης ακινήτων ως STRs αλλάζει τα οικονομικά δεδομένα σε επίπεδο οικίας, γειτονιάς και πόλης. Αυτοί οι δύο παράγοντες όταν συνδυαστούν μπορούν να μας δώσουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τις πόλεις του –σχετικά κοντινού- μέλλοντος. Πρώτον, θα έχουμε αύξηση της αναβάθμισης ακινήτων με σκοπό την εκμετάλλευση τους για home sharing. Αυτό θα συνεπάγεται δυσεύρετα ή οικονομικά απλησίαστα συμβόλαια μακροχρόνιας μίσθωσης. Οι ερωτήσεις που γεννιούνται είναι οι εξής:
- Αυτό είναι θετικό ή αρνητικό για την ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα;
- Πώς επηρεάζει το πορτοφόλι του Έλληνα που ψάχνει σπίτι για να μείνει;
- Πώς μπορεί το κράτος να αντιδράσει και να εκμεταλλευτεί τις αλλαγές που έρχονται για το γενικότερο καλό; – Τι έχει να μας διδάξει το παράδειγμα του Los Angeles.
Πώς η πανδημία άλλαξε την εικόνα του real estate στην Ελλάδα
Πριν λίγες ημέρες οι New York Times δημοσίευσαν ένα ρεπορτάζ σχετικά με την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Σε αυτό αναφέρεται πως οι αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά την πανδημία αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις. Αυτή την ανάγκη για ασφάλεια φαίνεται να ικανοποιεί η αγορά ελληνικών ακινήτων.
-«Ο κόσμος αγοράζει σαν να μην υπάρχει αύριο»
«Κάναμε τέσσερις ή πέντε φορές περισσότερες πωλήσεις το 2020 σε σχέση με το 2019 και η φετινή χρονιά είναι ακόμα καλύτερη. Ο κόσμος αγοράζει σαν να μην υπάρχει αύριο.» – αναφέρει στους New York Times ο Γιώργος Κασίμης, επικεφαλής πωλήσεων της Sotheby’s International στο Αιγαίο. Συμπληρώνει μάλιστα, πως το 2021 αποδεικνύεται η καλύτερη χρονιά από το 2016, τη χρονιά που άρχισε να λειτουργεί στην Ελλάδα.
-«Όλοι οι μακροοικονομικοί δείκτες γίνονται όλο και καλύτεροι»
Μετά από μια δεκαετία ύφεσης και χρέους, η Ελλάδα τώρα ανακάμπτει με ραγδαίους ρυθμούς, αναφέρουν οι New York Times. Η οικονομία και η αγορά ακινήτων δείχνουν δείγματα ανανεωμένης ισχύος.
«Οι άνθρωποι δεν ξόδεψαν πολλά κατά τη διάρκεια των lockdown και τώρα κοιτάζουν να βάλουν τα χρήματα τους σε μια ασφαλή επένδυση, όπως είναι το real estate». Αυτό δήλωσε ο Αντώνης Μαρκόπουλος, συνιδρυτής και CEO της Prosperty. Η Prosperty είναι μια start-up που αξιοποιεί μια ψηφιακή πλατφόρμα για να κάνει τις συναλλαγές πιο γρήγορες και πιο διαφανείς. «Υπάρχει τεράστια ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις, επομένως οι αποδόσεις που μπορούν να βγάλουν οι επενδυτές είναι αρκετά υψηλές», συμπληρώνει.
Όπως εξηγεί, σύμφωνα με την περιοχή τα διαμερίσματα πωλούνται από 1500 εώς 3500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση παρατηρείται σε διαμερίσματα που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας από Έλληνες αλλά και ξένους επενδυτές. Σημαντικό είναι, επίσης, το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές και στα νότια προάστια.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος οι τιμές των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 7,9 το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με πέρσι. Στην Αθήνα κατά 9,8%, στη Θεσσαλονίκη 8,7%, στις άλλες μεγάλες πόλεις 5,9% και 5,7% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
-Ποιοι αγοράζουν και πώς
Οι εύποροι Έλληνες, που τον τελευταίο καιρό ευημερούν ειδικά στη ναυτιλία, βοηθούν να κινηθεί το πιο ακριβό κομμάτι της αγοράς. Αυτό αναφέρει στους New York Times ο Γιάννης Πλουμής, της Πλουμής-Σωτηρόπουλος, συνεργάτης της Christie’s International. Οι πωλήσεις έχουν δυναμώσει στα νησιά Μύκονος και Πόρτο Χέλι. Εκεί, η Πλουμής-Σωτηρόπουλος πούλησε ένα ακίνητο αξίας $27,000,000, μία από τις υψηλότερες τιμές που έχουν καταγραφεί στην περιοχή.
- Ποιοι αγοράζουν
Οι New York Times αναφέρουν πως η Ελλάδα είναι δημοφιλής στους ξένους αγοράστές, ιδιαίτερα αυτών από χώρες της Ε.Ε.. Η Πλουμής-Σωτηρόπουλος, όμως, δουλεύει και με αγοραστές από Μέση Ανατολή, Τουρκία, Βρετανία και Η.Π.Α..
Τα στοιχεία της Enterprise Greece δείχνουν πως το 2021 εκδόθηκαν 9,300 άδειες παραμονής σε επενδυτές, ενώ το 2020 8,575. Κατά μεγάλο μέρος οι επενδυτές ήταν από Κίνα, Τουρκία, και Ρωσία.
- Πώς αγοράζουν
Δεν υπάρχουν περιορισμοί για ξένους αγοραστές στην Ελλάδα, πέρα από ορισμένες παραμεθόριες περιοχές όπου απαιτείται κυβερνητική έγκριση, λέει ο κ. Πλουμής. Οι άδειες παραμονής είναι διαθέσιμες σε αγοραστές εκτός Ε.Ε. μέσω του προγράμματος Golden Visa. Αυτό, προϋποθέτει μία επένδυση τουλάχιστον 250,000 ευρώ σε ακίνητο. Η άδεια μπορεί να ανανεωθεί κάθε 5 χρόνια, για όσο οι αγοραστές κατέχουν το ακίνητο. Επίσης, η άδεια δίνεται και σε αγοραστές που κάνουν τουλάχιστον 400,000 ευρώ οικονομική επένδυση στην Ελλάδα. Για την δέουσα προσοχή, το καλύτερο για τους επενδυτές είναι να προσλάβουν δικηγόρο, συμβουλεύει ο κ. Πλουμής.
Airbnb και τιμές ενοικίων
Τι σημαίνει όμως αυτή η αύξηση της ζήτησης ελληνικών ακινήτων; Θα λέγαμε πως αρχικά σημαίνει αλλαγές. Σε πρώτη φάση στην αναβάθμιση των κατοικιών και -κατά συνέπεια- σε αύξηση των τιμών ενοικίασης.
Ένα από τα αρνητικά των STRs είναι πως μειώνουν τη διαθεσιμότητα σε ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση. Λόγω της επένδυσης που έχουν κάνει οι ιδιοκτήτες, οι τιμές ενοικίου για τους μόνιμους κατοίκους ανεβαίνουν. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα, μπορεί η μακροχρόνια μίσθωση να ισχύει μόνο για ορισμένο διάστημα –π.χ. τους χειμερινούς μόνο μήνες. Έτσι, το ακίνητο μπορεί να είναι διαθέσιμο ξανά μέσα στην καλοκαιρινή σεζόν.
Σύμφωνα με έρευνα του HBR, το home-sharing ήταν υπεύθυνο για αύξηση της τάξης των 20% στις τιμές ενοικίων στις Η.Π.Α.. Αυτό είχε ως συνέπεια να θεσπιστούν κάποιοι περιορισμοί για τα STRs. Στη Νέα Υόρκη η μίσθωση ακινήτων για λιγότερες από 30 ημέρες έγινε παράνομη για τα περισσότερα κτίρια. Μια μελέτη έδειξε πως με μία αύξηση 1% στις καταχωρήσεις του Airbnb οδήγησε σε αύξηση 0.769% σε αιτήσεις διαμονής. Αυτό αποδεικνύει πως η Airbnb μπορεί να έχει πολύ σημαντικό ρόλο στη στήριξη της αγοράς ακινήτων και των τοπικών φόρων. Και κατ’ επέκταση της οικονομίας της πόλης.
Οι μεγαλύτερες τιμές ενοικίων φέρνουν αυξημένα έσοδα από φόρους στην πόλη, τα οποία μπορούν να επιστρέψουν σαν επένδυση σε αυτή. Μπορούν όμως και να οδηγήσουν σε προβλήματα σχετικά με το κατά πόσο θα μπορούν οι μόνιμοι κάτοικοι να τις υποστηρίξουν οικονομικά. Ή αν οι ιδιοκτήτες θα ενδιαφέρονται να τα παρέχουν για μακροχρόνια ενοικίαση. Το βασικό πρόβλημα των νομοθετών είναι να ισορροπήσουν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες των κατοίκων με τη μακροπρόθεσμη ευημερία της πόλης.
Στην παρακάτω μελέτη, που έγινε για το Los Angeles, φαίνεται πως υπάρχει μέση λύση. Με τη σωστή προσέγγιση τα STRs μπορούν να γίνουν το εργαλείο για την αγορά ακινήτων και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Το παράδειγμα του Los Angeles
Στην μελέτη αυτή, αποδεικνύεται πως οι πλατφόρμες STRs μπορούν να αυξήσουν τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται. Ακόμη, η μελέτη δείχνει πώς πλατφόρμες σαν την Airbnb, αυξάνουν τη ζήτηση και την αξία των ακινήτων. Χαρακτηριστικά, δείχνουν πως οι περιορισμοί στα STRs οδηγούν σε πτώση τιμών στην αγορά ακινήτων –και, άρα, σε πτώση εσόδων.
Ο λόγος που αυτό το παράδειγμα μας ενδιαφέρει, είναι γιατί μας δείχνει και κάτι ακόμη. Πως οι πόλεις μπορούν να έχουν μια σταθερή πηγή εσόδων από τις επενδύσεις ακινήτων που δημιουργεί το home-sharing. Με αυτά τα έσοδα μπορούν να υλοποιηθούν διάφορα προγράμματα ανάπτυξης, και μεταξύ αυτών προγράμματα στήριξης για μακροχρόνιες μισθώσεις. Όπως αναφέρεται στη μελέτη υπάρχουν 3 τρόποι με τους οποίους μία πόλη μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες.
- Με το να είναι όμορφη
- Με το να παρέχει πολλά ελκυστικά καταλύματα και
- Με το να είναι ιδανικός προορισμός για επιχειρήσεις και μεγάλα events.
Το home-sharing βοηθάει σε όλα αυτά. Επίσης, οι ιδιοκτήτες είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν περισσότερο για να κάνουν τα ακίνητά τους ελκυστικά για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Έτσι, καταλήγει η μελέτη, η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων «δουλεύει» για τις ανάγκες της πόλης.
Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα πως τα STRs ήρθαν για να μείνουν και πως αυτό μπορεί το κράτος να το χρησιμοποιήσει υπέρ της οικονομίας του και των κατοίκων. Είναι στο χέρι του να δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για την περεταίρω ανάπτυξη αυτής της οικονομίας και της σωστής εκμετάλλευσης των καρπών αυτής της προσπάθειας.
Της Σοφίας Αδαμίδου[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_cta h2=”4ο BnB Greece Conference” h4=”Αποκτήστε το εισιτήριο σας” txt_align=”center”][/vc_cta][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]