• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Vrbo και TripAdvisor αυξάνουν τα μέτρα ασφάλειας των ταξιδιωτών στα σπίτια τους

Οι μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων Vrbo, του ομίλου Expedia και TripAdvisor ενισχύουν τα μέτρα ασφάλειας για τους πελάτες τους.

Η απόφαση ελήφθη μετά από πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek, που ανέδειξε βίαια εγκλήματα σε σπίτια της Airbnb. Αποκορύφωμα τέτοιων συμβάντων ήταν ο βιασμός Αυστραλής τουρίστριας σε σπίτι της Airbnb κοντά στην Times Square την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το 2015. Η τουρίστρια πήρε τα κλειδιά της από ένα τοπικό μίνι μάρκετ, χωρίς να της ζητηθεί ούτε καν η ταυτότητά της. Όπως αποδείχθηκε, ο βιαστής της είχε αποκτήσει αντικλείδια και την περίμενε στο σπίτι που μίσθωσε.

Μετά το δημοσίευμα, την περασμένη εβδομάδα, η Expedia ενέκρινε κανονισμό, που απαγορεύει στους οικοδεσπότες να αφήνουν κλειδιά σε δημόσιους χώρους «όπου ο ιδιοκτήτης, ο διαχειριστής ιδιοκτησίας ή το προσωπικό δεν είναι παρόντες».

Το TripAdvisor επεξεργάζεται επίσης νέους κανόνες σχετικά με το πώς ο επισκέπτης θα λαμβάνει με ασφάλεια τα κλειδιά.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Brian Hoyt, πέραν αυτής της αλλαγής, το TripAdvisor δεσμεύεται για εκτεταμένη αναθεώρηση των πολιτικών του για την περαιτέρω προστασία των ταξιδιωτών, που κάνουν κράτηση για διακοπές στην πλατφόρμα του.

Ο Ben Breit, εκπρόσωπος της Airbnb, είπε στο Bloomberg ότι η εταιρεία αυστηροποίησε τους κανόνες της το 2019. Σκοπός της είναι να εξασφαλίσει ότι οι βασικές συναλλαγές πραγματοποιούνται με ασφάλεια, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι η εταιρεία εργάζεται σταθερά για την ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας των ταξιδιωτών και αναμένονται νέες σχετικές αναθεωρήσεις.

Αυστηρότερα μέτρα ζητούνται στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ αρκετοί πολιτικοί παράγοντες ζητούν αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας για τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Χαρακτηριστικά, ο γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Liz Krueger, που εκπροσωπεί γειτονιές του Μανχάτταν, δήλωσε ότι ο σχετικός κανονισμός παρέχει σε εταιρείες ενοικίασης όπως η Airbnb και η Vrbo υπερβολική προστασία.

Οι χρήστες, όπως τόνισε, δεν έχουν “καμία εγγύηση και καμία πραγματική προστασία” σε μια συμφωνία βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. Αυτό σημαίνει ότι τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια των κατοίκων και των τουριστών, δήλωσε ο Krueger.

“Μπορώ να ορίσω κανόνες σε ένα ξενοδοχείο, αλλά δεν μπορώ να θέσω τους ίδιους κανόνες στον ιστότοπο της Airbnb στην πόλη μου”, ανέφερε. Είναι απογοητευτικό, είπε, να θέλεις να αποτρέψεις κακά πράγματα να συμβούν, αλλά τα χέρια σου να είναι δεμένα λόγω ενός ομοσπονδιακού νόμου που λέει ότι μόνο οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν τη δικαιοδοσία να ρυθμίζουν ζητήματα που αφορούν επιχειρήσεις που βασίζουν τη λειτουργία τους στο διαδίκτυο.

Πάντως, μέχρι τώρα το ζήτημα επιβολής κανόνων ασφάλειας από τις πλατφόρμες δεν έφτασε ποτέ στα δικαστήρια. Εν μέρει, λόγω του γεγονότος ότι οι διαφορές των χρηστών επιλύονται εμπιστευτικά μέσω των όρων παροχής υπηρεσιών των πλατφορμών.

Αρκετά αμερικανικά δημοσιεύματα αναφέρουν και ποσά που ξοδεύονται ετησίως για να διευθετηθούν αυτές οι διαφορές. Τα ποσά δόθηκαν τόσο σε οικοδεσπότες όσο και σε επισκέπτες ώστε να μην υπάρξουν αστικές ευθύνες στις πλατφόρμες.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend