Και ξαφνικά οι φιλοξενούμενοι φεύγουν από το κατάλυμα με φαγούρα και κόκκινα σημάδια σε όλο τους το σώμα. Όχι, δεν φταίτε εσείς!

Φταίνε οι κοριοί που συνήθως πηγαίνουν στα καθαρά σπίτια ταξιδεύοντας από προορισμό σε προορισμό μαζί με τους επισκέπτες σας, προκαλώντας όμως αρνητικά σχόλια για το κατάλυμά σας.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτά που είναι περισσότερο εκτεθειμένα είναι τα τουριστικά καταλύματα λόγω των αυξημένων μετακινήσεων.

Η Γαλλία ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου οι κοριοί είχαν εξαπλωθεί σε πάνω από 1 στα 10 γαλλικά σπίτια, με τους ιδιοκτήτες να ξοδεύουν για να «καθαρίσουν» σε ετήσια βάση περίπου 230 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει επίσημη έκθεση σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Telegraph. Στην εξάπλωση αυτή έχει παίξει τον ρόλο της και η μετακίνηση των ταξιδιωτών.

Οι κοριοί πάνε και στις βίλες

O μύθος που λέει ότι οι κοριοί «προτιμούν» τα κατώτερα οικονομικά στρώματα δεν ισχύει. Η αλήθεια είναι πως στους κοριούς αρέσει να ζουν όπου υπάρχει άνθρωπος, είτε φτωχός είτε πλούσιος, μιας και το αίμα είναι η τροφή τους.

Οπότε το συμπέρασμα είναι ότι θα  μπορούσαν να μεταφερθούν τόσο σε μια ακριβή βαλίτσα που ο προορισμός της είναι μια βίλα όσο και σε ένα φτωχικό σακίδιο πλάτης που ο προορισμός του είναι ένα χαμηλότερης τιμής ενοικίασης κατάλυμα τύπου Airbnb.

Νυχτερινοί επισκέπτες οι κοριοί

Ένα κόκκινο σημάδι στα δέρμα σας είναι αυτό που αρχικά πρέπει να σας προβληματίσει ότι στο κατάλυμά σας έχετε… παρέα. Αν υποπτεύεστε κοριούς στον χώρο σας πρέπει να ξέρετε ότι:

  • Οι κοριοί τσιμπάνε μόνο τη νύχτα. Τσιμπήματα από κοριούς την ημέρα γίνονται μόνο αν είναι νηστικοί για πολύ καιρό.
  • Οι κοριοί τσιμπάνε πολλές φορές δημιουργώντας μία νοητή γραμμή από σπυράκια, κάτι σαν «γάζωμα».
  • Οι κοριοί μπορούν να ζήσουν χωρίς να τραφούν από 6 έως 18 μήνες.

Οι κοριοί, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι μεταδίδουν ασθένειες, μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Ανάμεσα στα πιθανά προβλήματα περιλαμβάνονται αλλεργικές αντιδράσεις λόγω του τσιμπήματός τους, δευτερογενείς λοιμώξεις του δέρματος και ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως έντονη ανησυχία και άγχος για τους κατοίκους του σπιτιού.

Πώς θα προστατευθούμε

Για να προφυλαχθεί κανείς από την εισβολή των κοριών στο κατάλυμά του, μπορεί να ακολουθήσει μερικές απλές συμβουλές. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τα έπιπλα, τα κρεβάτια και τους καναπέδες για τυχόν σημάδια προσβολής.

Για τον έλεγχο της παρουσίας εντόμων, υπάρχουν ειδικές παγίδες με φερομόνη συνάθροισης που μας υποδεικνύουν την παρουσία εντόμων και μπορούν να προστατεύσουν από προσβολή.

Επίσης κατά την αναχώρηση – άφιξη, μπορούμε με ειδικά σπρέι (εγκεκριμένα από το Υπουργείο και για χρήση σε στρώματα), να ψεκάζουμε τις επιφάνειες των στρωμάτων, πίσω από τα προσκέφαλα των κρεβατιών και πίσω από κομοδίνα. Είναι τα σημεία που θα κρυφτούν μόλις μπουν στον χώρο μας.

Εάν παρ’ όλα αυτά υπάρξει προσβολή, θα πρέπει να καταπολεμηθούν τα έντομα είτε με θερμική απεντόμωση (οικολογική), είτε με χημική εφαρμογή.

Πώς εντοπίζουμε τους κοριούς;

Το βασικό κόλπο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να τσεκάρετε τα στρώματα των κρεβατιών ιδιαίτερα κοντά στις ραφές ή στα υφασμάτινα πλαίσια και κεφαλάρια των κρεββατιών. Αν εντοπίσετε κοκκινωπά σημάδια, στο χρώμα της σκουριάς, μπορεί να είναι από κοριούς που συνθλίβονται ή σκούρες κηλίδες από τα περιττώματά τους.

Οι κοριοί κρύβονται επίσης και σε άλλα υφάσματα που υπάρχουν σε ένα σπίτι, όπως σε καρέκλες, καναπέδες, κουρτίνες. Και όχι μόνο. Κάποιοι προτιμούν τις ενώσεις συρταριών, τις ηλεκτρικές πρίζες και άλλες συσκευές.

Πώς εξολοθρεύουμε τους κοριούς

Από τη στιγμή που τους εντοπίσετε, είναι καλύτερο να αφήστε την κατάσταση στα χέρια ειδικών και μην προσπαθήσετε να ακολουθήσετε κάποια συμβουλή της γιαγιάς σας. Μόνο έτσι θα έχετε γρήγορο και σίγουρο αποτέλεσμα.

Άλλωστε δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τους έχετε εξολοθρεύσει ολοκληρωτικά αν δεν είστε ειδικός, καθώς τα αυγά και οι πρόσφατα εκκολαπτόμενες νύμφες έχουν μήκος περίπου 1mm και είναι ημιδιαφανείς γεγονός που κάνει πολύ δύσκολο να τις εντοπίσετε.

Μάλιστα αν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα άμεσα από εξειδικευμένο προσωπικό, υπάρχει η περίπτωση να περάσουν οι κοριοί σε ελαφρές κατασκευές όπως είναι οι γυψοσανίδες και να μεταφερθούν από τον έναν χώρο στον άλλο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το «καλλιτεχνικό» όνομα του κοριού είναι «ταξιδιώτης».

Οπότε, ακόμα και στη υποψία κοριού, προτιμότερο είναι να καλέστε τους ειδικούς, πριν γίνουν οι κοριοί «μόνιμοι» φιλοξενούμενοι στα κατάλυμα σας.

Comments are closed.