• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Απάντηση ΣΟΔΙΑ: Ιδού το μέγα ερώτημα «Να έχουμε εισερχόμενο τουρισμό ή όχι»;

απάντηση ΣΟΔΙΑ

Το παράλογο του αιτήματος αναστολής της βραχυχρόνιας μίσθωσης που έθεσαν οι ομοσπονδίες τουριστικών καταλυμάτων, επισημαίνει σε απάντηση του ο ΣΟΔΙΑ:

Αναστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων για λόγους δημόσιας υγείας ζητούν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό και κοινοποίηση στους συναρμόδιους υπουργούς 7 Ομοσπονδίες Τουριστικών Καταλυμάτων. Ανάλογο αίτημα έχει υποβληθεί και από το ΞΕΕ και την ΠΟΞ. Η επιστολή κατηγορεί την πολιτεία ότι “μεροληπτεί σκανδαλωδώς υπέρ των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αδιαφορώντας για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που επί πέντε χρόνια δέχονται οι νόμιμες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων”.

Ο Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού Σ.Ο.ΔΙΑ. απαντά ότι η βραχυχρόνια μίσθωση είναι μια καθ’ όλα νόμιμη δραστηριότητα αστικής μίσθωσης, που φορολογείται βαρύτατα. Έχει καταφέρει να έχει συνολική αξιολόγηση ποιότητας και καθαριότητας από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Airbnb. Δε βρίσκεται σε “αθέμιτο ανταγωνισμό” με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αλλά λειτουργεί παράλληλα, φιλοξενώντας ένα νέο είδος τουρισμού που έχει αναπτυχθεί παγκοσμίως και αύξησε την προσέλευση επισκεπτών στη χώρα μας 12 μήνες το χρόνο, βοηθώντας την ελληνική οικονομία, αλλά και τις επιμέρους γύρω εμπορικές επιχειρήσεις να ανακάμψουν οικονομικά. Αποτελεί κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος, συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη του τουρισμού, συνεπώς ανήκουμε στην ίδια οικογένεια με τους συναδέλφους.

Άρα το μεγάλο ερώτημα δεν είναι “ναι ή όχι” στη βραχυχρόνια αλλά “ναι ή όχι” στον εισερχόμενο τουρισμό.

Πλέον έχει επιτραπεί στους ταξιδιώτες να εισέρχονται στη χώρα και να κυκλοφορούν ελεύθερα σε παραλίες, εστιατόρια, μουσεία κτλ. Το αν είναι οι κατοικίες βραχυχρόνιας ανοικτές ή όχι, δεν παίζει κανένα ρόλο στην εξάπλωση του ιού, μάλλον την περιορίζει αφού προσφέρει απομόνωση στους ταξιδιώτες, κάτι που δεν κάνουν τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα.

Οι ιδιοκτήτες της βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν δέχθηκαν καμία οικονομική ενίσχυση κατά την πανδημία όπως οι τουριστικές επιχειρήσεις. Παρ’ όλα αυτά, έδειξαν αλληλεγγύη και προσέφεραν δωρεάν στέγη στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων μας εν μέσω πανδημίας. Ακολουθούμε πιστά τις υγειονομικές οδηγίες που μας δίνονται από τις  πλατφόρμες αλλά και τον ΕΟΔΥ, αν και δεν είμαστε υποχρεωμένοι, φροντίζουμε την τήρηση τους. Σημειώνουμε ότι οι επιπλωμένες κατοικίες/επαύλεις με σήμα ΕΟΤ επίσης δεν υπόκεινται σε υγειονομικό έλεγχο. Η επιτυχημένη πορεία της χώρας μας ως προς τα υγειονομικά αποτελέσματα πρέπει να διαφυλαχθεί. Κάθε προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών πρέπει να εξασφαλίζει και την υγειονομική τους ασφάλεια.

Το ευτύχημα στην περίπτωσή μας είναι ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, από τη φύση τους προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Για τους εξής λόγους:

– Δεν παρέχονται επιπλέον υπηρεσίες και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι, όπου μπορεί να παρουσιαστεί συνωστισμός πολλών ατόμων.

– Τα καταλύματα είναι αποκλειστικής χρήσης και δεν υπάρχει επαφή με άλλα άτομα.

– Ο πελάτης δεν έρχεται καν σε επαφή με τον ιδιοκτήτη, καθώς παρέχονται ειδικά lock box για την παραλαβή και παράδοση των κλειδιών, διασφαλίζοντας ακόμα περισσότερο την ασφάλεια όλων.

– Από τη στιγμή που παραδίδεται το κλειδί δεν έχει κανένας το δικαίωμα να μπει στο ακίνητο. Οπότε μειώνονται οι πιθανότητες κάποιος να μολυνθεί εντός ακινήτου κατά τη διάρκεια της μίσθωσης.

Ανοιχτοί για συνεργασία

Είναι λυπηρό, σε μια δύσκολη στιγμή μετά την πανδημία, όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό να μη στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, για να βοηθήσουμε όλοι μαζί να ορθοποδήσει ένα σημαντικότατο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Το παράλογο του αιτήματος για αναστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων καθώς και το επίπεδο ασφάλειας μεταξύ ενός ιδιωτικού διαμερίσματος και ενός ξενοδοχείου, το αφήνουμε στην κρίση του καθενός. Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με τους ειδικούς, για την από κοινού διαχείριση του τουριστικού προϊόντος και την αντιμετώπιση της κρίσης. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιονδήποτε έλεγχο επιθυμεί να κάνει η Πολιτεία. Άλλωστε αυτό επιθυμούμε κ εμείς, όσες μεγαλύτερες οι υποχρεώσεις μας τόσο πιο ισχυρά και τα δικαιώματα μας.

Αν και επιμένουμε πως η βραχυχρόνια μίσθωση είναι μία νέα μορφή αστικής μίσθωσης που φιλοξενεί τον “οικιακό τουρισμό” και δεν θα πρέπει να τη συγχέουμε με το ξενοδοχειακό κομμάτι, ο Σύλλογός μας παραμένει ανοιχτός στο διάλογο και στη συνεχή ενημέρωση προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει ένας από τους πιο ασφαλείς προορισμούς παγκοσμίως.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend