• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Απάντηση ΠΑΣΥΔΑ: Η εποχή του «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα», έχει παρέλθει

απάντηση ΠΑΣΥΔΑ

Καυστική η απάντηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ) στην επιστολή των ομοσπονδιών τουριστικών καταλυμάτων, με την οποία ζητούν την αναστολή λειτουργίας της βραχυχρόνιας μιίσθωσης. Να σημειωθεί ότι ανάλογο αίτημα έχει υποβληθεί από το ΞΕΕ και την ΠΟΞ.

Ο ΠΑΣΥΔΑ απαντά:

“Ενημερωθήκαμε σήμερα για την επιστολή που συνέταξαν 7 ομοσπονδίες τουριστικών καταλυμάτων με την οποία ζητάνε από τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να αναστείλουν την λειτουργία της βραχυχρόνιας διαμονής στην Ελλάδα!

Με λίγα λόγια ζητάνε δηλαδή να σταματήσει να λειτουργεί η μοναδική δραστηριότητα που, έστω και με μείωση των κρατήσεων και πολλές ακυρώσεις,  λειτουργεί αξιοπρεπώς αυτή την δύσκολη για τον τουρισμό μας εποχή.
Η λογική τους με απλά λόγια είναι «Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα». Μια λογική που παραπέμπει σε άλλες εποχές που έχουν παρέλθει και ευτυχώς δεν είναι εύκολο να επιστρέψουν.

Αντί λοιπόν οι αγαπητοί «συνάδελφοι» να αναρωτηθούν γιατί άραγε οι τουρίστες, έστω και αυτοί οι λίγοι που καταφέρνουν να επισκεφθούν τη χώρα μας, επιλέγουν να μείνουν σε ένα κατάλυμα βραχυχρόνιας διαμονής και όχι σε ένα τουριστικό συγκρότημα, ζητάνε να κλείσει και αυτή η έστω μικρή δραστηριότητα και να χάσει το κράτος έσοδα που αυτή την εποχή έχει τόσο ανάγκη.

Υγειονομικά πρωτόκολλα

Μιλάνε για υγειονομικά πρωτόκολλα και ότι εμείς λειτουργούμε δίχως αυτά. Να ενημερώσουμε τους συναδέλφους ότι η βραχυχρόνια μίσθωση δεν έχει υποχρέωση από τον νόμο να τηρεί κάποιο υποχρεωτικό υγειονομικό πρωτόκολλο, πολύ απλά διότι δεν είναι τουριστική μίσθωση αλλά αστική.

Εμείς όμως, σαν σύλλογος, έχουμε ήδη ξεκινήσει σεμινάρια επίδειξης σωστού τρόπου γενικού καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων μας, για την ενημέρωση των μελών μας. Ξεκινήσαμε επίσης επαφές και συνεργασίες με εταιρείες απολύμανσης σε όλη την Ελλάδα για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα ακίνητά της βραχυχρόνιας διαμονής ανάμεσα στις κρατήσεις. Χρησιμοποιούμε και ένα πρωτόκολλο εφαρμογής των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τον σωστό καθαρισμό και απολύμανση όλων των χώρων των καταλυμάτων μας. Είμαστε επίσης ανοικτοί να συζητήσουμε με οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα, τρόπους εφαρμογής και ελέγχου, οποιασδήποτε οδηγίας δοθεί από τον ΕΟΔΥ.

Επίσης να ενημερώσουμε ότι αν και δεν υπάρχει υποχρέωση, όλοι όσοι ασχολούμαστε με τη βραχυχρόνια διαμονή, αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο που υπάρχει και έχουμε αυξήσει τα μέτρα καθαριότητας και απολύμανσης στα ακίνητα που διαχειριζόμαστε. Αυτός είναι και ο λόγος που αν και λειτουργούμε δίχως διακοπή ακόμα και την περίοδο της καραντίνας, όταν διαθέσαμε τα ακίνητά μας στους έχοντες ανάγκη, δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα σε ακίνητο βραχυχρόνιας διαμονής. Να είστε σίγουροι ότι αν υπήρχε έστω και ένα θα ήταν 1ο θέμα στις ειδήσεις, με τόσο πόλεμο που δεχόμαστε από όλους.

Οι «νόμιμοι» και οι «παράνομοι»

Μιλάνε επίσης για αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονται οι «νόμιμες» επιχειρήσεις τους λες και εμείς λειτουργούμε παράνομα.

Θα σταθούμε λίγο εδώ για να κάνουμε μια αποκάλυψη για ένα καθεστώς παρανομίας που αξίζει να ερευνήσουν οι φορολογικές αρχές και να δούμε ποιοι λειτουργούν παράνομα.

Πριν από λίγες ημέρες, ο σύλλογός μας, διενήργησε μια μεγάλη έρευνα στις πλατφόρμες Airbnb & Booking με σκοπό να διαπιστώσει αν ισχύει μια καταγγελία που έγινε από συναδέλφους.

Κάναμε λοιπόν στοχευμένα σε κάποια τουριστικά νησιά έρευνα για διαθέσιμα ακίνητα για την περίοδο του καλοκαιριού για να δούμε πόσα από αυτά λειτουργούν δίχως ΑΜΑ (Αριθμό Μητρώου Ακινήτου) άρα μη δηλώνοντας τα εισοδήματα από τις κρατήσεις. Είναι κάτι το οποίο μας κατηγορούν συνεχώς.

Διαπιστώσαμε με έκπληξη τα εξής:

Ποσοστό πλέον του 90% από όσα εμφανίζονται στις πλατφόρμες δίχως ΑΜΑ δεν ανήκουν στην κατηγορία της βραχυχρόνιας διαμονής αλλά είναι τουριστικά καταλύματα της κατηγορίας των Ενοικιαζόμενων Τουριστικών Καταλυμάτων (Rooms to Let), συνάδελφοι και μέλη δηλαδή των Ομοσπονδιών που ζητούν την αναστολή της βραχυχρόνιας!

Θα πει κάποιος ότι στις πλατφόρμες μπορούν να καταχωρούνται και παρόμοια καταλύματα. Πολύ σωστά, αλλά οφείλουν να κόβουν τιμολόγιο στον πελάτη και να φορολογούνται όπως όλοι. Δυστυχώς όμως αυτό δεν γίνεται! Συνεχίζοντας την έρευνά μας και σε άμεση επικοινωνία με αυτά τα καταλύματα, μας ενημέρωσαν ότι είναι πράγματι ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά δεν μπορούν να μας κόψουν καμία απόδειξη διότι θα λαμβάναμε απόδειξη από την πλατφόρμα που θα κάναμε την κράτηση!

Αν λοιπόν αγαπητοί «συνάδελφοι» δεν εκδίδετε κανένα παραστατικό εκτός από την απλή απόδειξη της πλατφόρμας και από την στιγμή που δεν διαθέτετε και ΑΜΑ για να δηλώσετε τις κρατήσεις, τότε πώς θα φορολογηθείτε για αυτό το εισόδημα; Πως θα ενημερωθεί η φορολογική αρχή για αυτές τις κρατήσεις;

Η νέα τάση

Ας μην κρυβόμαστε λοιπόν πίσω από το δάκτυλό μας και ας μην τα ρίχνουμε όλα στη βραχυχρόνια για να καλύψουμε τις βρωμιές μας!

Δεν είναι η βραχυχρόνια ο σάκος του μποξ για να εκτονωνόμαστε πάνω της.

Αν δεν ήταν η βραχυχρόνια μίσθωση πολύ απλά δεν θα είχαμε τουρίστες. Για το ότι ο κάθε επισκέπτης της χώρας μας επιλέγει να μείνει σε ένα ακίνητο βραχυχρόνιας διότι εκεί νιώθει ασφάλεια για την οικογένειά του, δεν φταίει κανείς άλλος αλλά εσείς. Οι εποχές αλλάζουν και οφείλουμε όλοι να προσαρμοζόμαστε στις νέες απαιτήσεις που μας επιβάλουν, αλλιώς μένουμε στο κλουβί μας και περιμένουμε τις επιπτώσεις.

Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι η νέα παγκόσμια τάση του τουρισμού και αν δεν το αντιληφθούμε εγκαίρως, κινδυνεύουμε να μείνουμε εκτός τουριστικής αγοράς. Ηδη βρίσκεται κοντά στο 20% του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας και θα αυξηθεί πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Είναι ο νέος μοντέρνος τρόπος τουρισμού και οφείλουμε να του δείξουμε τον ανάλογο σεβασμό.

Ας αφήσουμε λοιπόν τις προκαταλήψεις και να βρούμε τρόπο να συνυπάρξουμε αν θέλουμε να λέμε ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας!

Υ.Γ. Να ζητάτε πάντα τον ΑΜΑ από τα καταλύματα της βραχυχρόνιας και να απαιτείτε νόμιμο παραστατικό από τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα!”

ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.
Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων
Παπαρρηγοπούλου 3, Αθήνα

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend