• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ, ΝΟΜΙΚΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαιώνει την Airbnb: Η κατανεμημένη προμήθεια δεν είναι παράνομη

κατανεμημένη προμήθεια

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας αποφάσισε πως η Airbnb δεν παρανομεί όταν χρεώνει προμήθεια σε ιδιοκτήτες και επισκέπτες (κατανεμημένη προμήθεια). Έτσι, ανατρέπεται η προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου του Άμστερνταμ, βάζοντας τέλος στις ελπίδες των καταναλωτών για επιστροφή χρημάτων.

Η ιστορία πίσω από την απόφαση

Τον περασμένο Μάρτιο δικαστές του Άμστερνταμ αποφάσισαν πως η εταιρεία δεν μπορεί να παίρνει προμήθεια από ιδιοκτήτες και επισκέπτες. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες Ολλανδοί καταναλωτές να προβούν σε μηνύσεις για να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

40000 καταναλωτές κατέθεσαν μαζική αγωγή η οποία οργανώθηκε από την ένωση καταναλωτών Consumentenbond. Παράλληλα, η οργάνωση Servicekostenrug.nl (σε μετάφραση: servicecostback.nl) υπέβαλε μήνυση διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 300 εκατομμύριων ευρώ για λογαριασμό των χρηματοδοτών της. Και αυτές δεν ήταν οι μόνες μηνύσεις.

Η Airbnb ξεκίνησε νέα υπόθεση στο Ρότερνταμ. Έστειλε δικαστικούς επιμελητές και 2 κιλά δικαστικών εγγράφων σε 20 διεκδικητές και 5 από τις μεγαλύτερες εταιρείες που υπέβαλλαν μηνύσεις. Σύμφωνα με έγγραφα που βρέθηκαν στο DutchNews.nl εκείνη την περίοδο, η Airbnb ζητούσε μια δικαστική δήλωση: πως δεν υπάρχει «νομική βάση για να επιστρέψει προμήθειες για παρασχεθείσες από την Airbnb υπηρεσίες, σε ταξιδιώτες που χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα της». Η εταιρεία προέτρεψε επίσης τον δικαστή του Ρότερνταμ να ζητήσει υποχρεωτική γνωμοδότηση της υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο. Το τελευταίο, είναι κάτι που μόνο ένας Δικαστής μπορεί να κάνει.

Η ετυμηγορία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας έκρινε πως η κατανεμημένη προμήθεια δεν είναι παράνομη –στην περίπτωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Και αυτό γιατί ο Ολλανδικός νόμος απαγορεύει στους κτηματομεσίτες τις διπλές χρεώσεις σε συμβόλαια μακροχρόνιων μισθώσεων. Τα οποία, όμως, είναι διαφορετικά από αυτά των καταλυμάτων μακροχρόνιας μίσθωσης και τους πράκτορες που ασχολούνται με αυτές. Άρα, ο νόμος αυτός δεν καλύπτει τα ακίνητα που νοικιάζονται για λίγες ημέρες.

Το Δικαστήριο του Ρότερνταμ θα συνεχίσει την υπόθεση. Οι δικαστές του όμως δεν έχουν πολλές επιλογές πέρα από το να ακολουθήσουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η απόφαση αυτή, φαίνεται να επηρεάζει και τις μελλοντικές υποθέσεις, καθώς σε δήλωση από το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρονται τα εξής: «Άλλοι δικαστές που πρέπει να εκδώσουν απόφαση σε σχετικές υποθέσεις, θα λάβουν υπόψη τους τις απαντήσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου. Οι απαντήσεις είναι, επίσης, σημαντικές και για άλλες εταιρείες, που μεσολαβούν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις καταλυμάτων για διακοπές».

Πηγή: DutchNews.nl

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend