• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Γιατί αργούν οι ενιαίοι κανόνες στη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ευρώπη;

Τι θα γίνει με τους ενιαίους κανόνες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη; Αν και πέρασαν ήδη πάνω από 8 μήνες από το τέλος της διαβούλευσης, που προκάλεσε η Κομισιόν, δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί φέτος.

Το θέμα ήταν στην ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 1η Ιουνίου, αλλά αναβλήθηκε για το φθινόπωρο. Επανεμφανίστηκε σε σχέδιο ημερήσιας διάταξης της Επιτροπής για τις 12 Οκτωβρίου. Όμως αργότερα “βγήκε” από τη θεματολογία, χωρίς καμιά εξήγηση για το πότε τελικά θα συζητηθεί το “εγχειρίδιο” με τους κανόνες.

Γι’ αυτόν τον λόγο, στα μέσα Ιουλίου, δεκάδες ευρωβουλευτές και 23 ευρωπαϊκές πόλεις, που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πόλεων για τις Βραχυπρόθεσμες Ενοικιάσεις, έστειλαν επιστολή στην Κομισιόν, ζητώντας να προχωρήσει με επείγουσες διαδικασίες στη θεσμοθέτηση των κανόνων.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά από μακρά διαβούλευση, που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε περίπου 5.700 προτάσεις από φορείς, δήμους, επαγγελματίες του τουρισμού, πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, διαχειριστές και απλούς πολίτες για το πώς πρέπει να διαμορφωθεί αυτό το ενιαίο θεσμικό πλαίσιο.

Ωστόσο, μέχρι τώρα, δεν έχει προχωρήσει το θέμα, που θα βάλει τέλος στις χρόνιες διαμάχες κυρίως Δήμων, Ξενοδόχων και Airbnb στην Ευρώπη. Το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να διαμορφώνει μοντέλα βιώσιμου τουρισμού, τα οποία θα ωφελούν οικονομικά τους ντόπιους και παράλληλα θα προστατεύουν τις κοινότητες, καθώς πλέον το ζήτημα της μακρόχρονης μίσθωσης κατοικίας είναι οξύτατο σε όλη την Ευρώπη.

Η συσχέτιση με άλλους νόμους της ΕΕ

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, η Επιτροπή χρειάζεται κάποιο χρόνο ακόμη για να καταλάβει πώς θα σχετίζονται οι κανόνες με άλλους νόμους στην Ευρώπη.

Μέρος της συζήτησης σχετικά με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι το εάν οι καταχωρίσεις που αψηφούν τους τοπικούς κανονισμούς πρέπει να θεωρούνται «παράνομο περιεχόμενο», το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι πλατφόρμες.

Ένα άλλο σημείο διαμάχης είναι η πρόσβαση των πόλεων σε δεδομένα που διατηρούνται από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι πόλεις υπογραμμίζουν ότι χρειάζονται πρόσβαση σε όλο το φάσμα δεδομένων (όπως τα βασικά στοιχεία του οικοδεσπότη, ο αριθμός των κρεβατιών στο κατάλυμα και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε κάθε κατάλυμα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης) για την επιβολή των τοπικών κανόνων. Όμως, οι πλατφόρμες αντιδρούν σε αυτά τα αιτήματα, καθώς θεωρούν ότι είναι «ασύμβατα» με τους κανόνες για τα προσωπικά δεδομένα.

Airbnb | Ωφέλη για περισσότερους Ευρωπαίους

Η Airbnb, σε δήλωση, ανέφερε ότι 4 στους 10 οικοδεσπότες λένε ότι η μίσθωση μέσω της Airbnb τους βοηθά να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το έργο της ΕΕ να καταρτίσει τους κανόνες στην Ευρώπη και να ξεκλειδώσει τα οφέλη της φιλοξενίας και της ενιαίας αγοράς για περισσότερους Ευρωπαίους, υπογράμμισε η πλατφόρμα.

Οι 5 προτάσεις

Υπενθυμίζεται ότι η Airbnb κατέθεσε τις ακόλουθες προτάσεις για τους ενιαίους κανόνες στην Ευρώπη:

  1. Δημιουργία μητρώου υποδοχής στην ΕΕ

Ένα νέο μητρώο υποδοχής σε ολόκληρη την ΕΕ θα διασφάλιζε ότι οι οικοδεσπότες θα έχουν πρόσβαση σε δίκαιους και αναλογικούς κανόνες και θα διατηρούν το δικαίωμά τους να παρέχουν υπηρεσίες ως θεμελιώδη ελευθερία της ΕΕ.

Ένα κοινό σύστημα της ΕΕ, που θα αντικαταστήσει τις τοπικές εγγραφές, θα εξορθολογίσει όλο το πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Αυτό θα στηρίξει τους καθημερινούς οικοδεσπότες που επηρεάζονται δυσανάλογα από επαχθείς τοπικούς κανόνες.

Η Airbnb θα υποστήριζε αυτή τη διαδικασία, διασφαλίζοντας ότι μόνο οι οικοδεσπότες με αριθμό εγγραφής ΕΕ επιτρέπεται να δημοσιεύουν καταχωρίσεις στην πλατφόρμα.

  1. Αποσαφήνιση τοπικών κανόνων και εισαγωγή διασφαλίσεων για τους καθημερινούς οικοδεσπότες

Η Airbnb νοιάζεται πρωτίστως για να έχουν οφέλη οι απλοί οικοδεσπότες, που μισθώνουν το ακίνητό τους σε ταξιδιώτες. Γι’ αυτό και τάσσεται υπέρ του ελέγχου ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική συγκέντρωση της δραστηριότητας από κερδοσκόπους, που επηρεάζει τη στέγαση των κατοίκων.

Με βάση αυτή τη φιλοσοφία, η πλατφόρμα ζητεί να υπάρχει συντονισμένη δράση και πολιτικές που θα περιορίζουν τους κερδοσκόπους ακινήτων.

Οι τοπικές άδειες, πέραν του κεντρικού μητρώου της ΕΕ, θα πρέπει να εκδίδονται μέσα σε λογικά πλαίσια και να κοινοποιούνται στην Επιτροπή. Παράλληλα θα προστατεύουν τους καθημερινούς οικοδεσπότες από υπερβολικούς περιορισμούς.

  1. Υποστήριξη στην επιβολή των κανόνων

Η Airbnb δεσμεύεται ότι δεν θα επιτρέπει καταχωρίσεις ακινήτων στην πλατφόρμα, που δεν έχουν αριθμούς εγγραφής ΕΕ. Επίσης, μέσω του City Portal, θα παρέχει πληροφορίες στους αρμόδιους δημόσιους φορείς για την παρουσία της Airbnb στις γειτονιές. Έτσι, θα διευκολύνεται η επιβολή των νόμων.

  1. Μεγαλύτερη πρόσβαση σε δεδομένα

Η Airbnb δεσμεύεται να συνεργαστεί με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ για να μοιράζεται δεδομένα σχετικά με τη δραστηριότητα φιλοξενίας σε επίπεδο ΕΕ. Ετσι, θα διασφαλίζει ότι οι τοπικές και εθνικές αρχές θα διαθέτουν τα απαραίτητα δεδομένα για την αποτελεσματική εφαρμογή των κανονισμών και για την είσπραξη των φόρων.

  1. Υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων

Η Airbnb θα συνεχίσει να συνεργάζεται με κυβερνήσεις και Αρχές σε ολόκληρη την ΕΕ ώστε να αποτελεί μέρος της λύσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Αυτό περιλαμβάνει την επέκταση των Γραμμών Υποστήριξης Γειτονιάς για την αντιμετώπιση του θορύβου και της όχλησης και για να κατευθύνει τη ζήτηση σε περιοχές, όπου οι τοπικές οικονομίες χρειάζονται υποστήριξη.

Οι προτάσεις της HOTREC

Η HOTREC, η Συνομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέθεσε τις ακόλουθες προτάσεις:

** Εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού με άλλους παρόχους υπηρεσιών τουριστικών καταλυμάτων.

** Διασφάλιση ότι η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν υπονομεύει την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση για τους κατοίκους.

** Προστασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων ανά γειτονιά.

** Διασφάλιση ότι η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων συμβάλλει αποτελεσματικά στην τοπική οικονομία και στην ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend