• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Δικαστική νίκη για τα short-term rentals στο Άμστερνταμ

Άμστερνταμ

Δικαστική απόφαση επιτρέπει στους κατοίκους του ιστορικού κέντρου του Άμστερνταμ να νοικιάζουν ξανά τα σπίτια τους ως short-term rentals.

Το δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ πέρυσι εξέδωσε ολική απαγόρευση των ενοικιάσεων μέσω πλατφορμών, σε τρεις περιοχές του κέντρου. Ήταν μια προσπάθεια να περιορίσει αυτό που χαρακτήρισε ως «την ενόχληση που προκαλούν οι τουρίστες στο κέντρο της παλιάς πόλης».

Ωστόσο, μια ένωση ιδιοκτητών ακινήτων προσέφυγε σε τοπικό δικαστήριο. Αυτό αποφάσισε την άμεση άρση της απαγόρευσης, καθώς δεν είχε νομική βάση.

Σε απάντηση, η πόλη είπε ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα μπορούν και πάλι να υποβάλουν αίτηση για την άδεια που διατίθεται στους ιδιοκτήτες σπιτιών όπως και στις υπόλοιπες περιοχές της πόλης. Με την άδεια αυτή, τους δίνεται το δικαίωμα να νοικιάσουν τα σπίτια τους για έως και 30 νύχτες ετησίως. Υπάρχει επίσης περιορισμός ατόμων ανά ακίνητο, όχι περισσότερα από τέσσερα άτομα κάθε φορά.

Στην απόφασή του, το δικαστήριο ανέφερε ότι η πόλη θα μπορούσε να περιορίσει τον αριθμό των σπιτιών που διατίθενται για ενοικίαση διακοπών σε οποιαδήποτε περιοχή. Θα μπορούσε επίσης να επιλέξει να καθορίσει ότι ορισμένα ακίνητα προορίζονται μόνο για κατοίκους.

Η πόλη είπε ότι εξακολουθεί να μελετά την ετυμηγορία για να δει σε τι δράσεις θα μπορούσε να προχωρήσει.

Μία στις 15 κατοικίες στο Άμστερνταμ εμφανίστηκε πέρυσι σε διαδικτυακές πλατφόρμες short-term rentals, όπως η Airbnb, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της πόλης.

Το Άμστερνταμ δέχεται κατά μέσο όρο περίπου 4,5 εκατομμύρια ξένους τουρίστες κάθε χρόνο, με πληθυσμό σχεδόν 900.000.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend