• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Άμστερνταμ: ευκαιρία για περιορισμό του Airbnb ο κορονοϊός

Το Άμστερνταμ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απαγορεύσει τα Airbnb σε τρεις ιστορικές γειτονιές στο κέντρο της πόλης. Την προηγούμενη εβδομάδα και εν μέσω της άνευ προηγουμένου ύφεσης του τουρισμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η ολλανδική πρωτεύουσα απλώς επισπεύδει αυτό που είχε ούτως ή άλλως σκοπό να εφαρμόσει. Τον περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Έτσι από 1η Ιουλίου, οι hosts θα βγάζουν ειδική άδεια προκειμένου να ενοικιάζουν τα σπίτια μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Για τρεις συγκεκριμένες ιστορικές γειτονιές του Άμστερνταμ δεν προβλέπεται καν η χορήγηση αδειών για Airbnb. Η απαγόρευση δεν θα ισχύει για τις υπηρεσίες Bed & Breakfast με άδεια.

Η Airbnb, με δήλωσή της που εστάλη στο Associated Press, ανέφερε ότι το 95% των καταχωρήσεων στο Άμστερνταμ βρίσκονται εκτός των περιοχών που καλύπτονται από την απαγόρευση. «Παραμένουμε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με το Άμστερνταμ για να υποστηρίξουμε μακροπρόθεσμες λύσεις σχετικά με τη χρήση σπιτιών», δήλωσε η Airbnb.

Το Άμστερνταμ, τα τελευταία χρόνια, έχει καταστήσει αυστηρότερους τους κανόνες για όσους νοικιάζουν τα σπίτια τους. Μεταξύ αυτών, το όριο των 30 διανυκτερεύσεων το χρόνο και ο περιορισμός των τεσσάρων επισκεπτών ανά διαμέρισμα για κάθε διανυκτέρευση.

Με το νέο καθεστώς για όλη την πόλη, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δηλώνουν κάθε περίοδο ενοικίασης ενώ τα πρόστιμα θα φτάσουν τα 21.000 ευρώ περίπου.

Το Άμστερνταμ, μαζί με άλλες πόλεις, έχει προχωρήσει σε διαβήματα προς την ΕΕ αναφορικά με τον έλεγχο των Airbnb. Επικαλείται καταγγελίες από κατοίκους ότι οι τουρίστες καταστρέφουν την ποιότητα ζωής τους. Το πρόβλημα υπερτουρισμού στην ολλανδική πρωτεύουσα δεν προέρχεται αποκλειστικά από τη βραχυχρόνια μίσθωση. Ωστόσο τα χωρίς άδεια λειτουργίας καταλύματα αυτού του είδους αποτελούν έναν εύκολο στόχο ελέγχου για τις αρχές. Και εν μέσω κορονοϊού, η επιβολή ελεγκτικών μέτρων είναι πολύ πιο εύκολη.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend