• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Περιορισμούς σε ταξιδιώτες εκτός Ε.Ε. επιβάλλουν οι Βρυξέλλες

Η Ε.Ε. προχωρά σε αυστηρότερους περιορισμούς για την είσοδο στο έδαφος των χωρών-μελών της από ταξιδιώτες τρίτων χωρών.
Σύμφωνα με οδηγίες που εξέδωσε η Ε.Ε., έπειτα από συμφωνία μεταξύ των χωρών-μελών, ελεύθερα θα εισέρχονται στο ευρωπαϊκό έδαφος μόνο οι πολίτες που προέρχονται από χώρες με πολύ χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων γενικά του κορονοϊού και σχεδόν κανένα από τις υπερμεταδοτικές μεταλλάξεις. Στις τρίτες χώρες στους πολίτες των οποίων επιβάλλονται περιορισμοί είναι και η Βρετανία.

Σύμφωνα με τους νέους περιορισμούς της Ε.Ε., πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα επιδημιολογικά κριτήρια για τον προσδιορισμό των χωρών για τις οποίες πρέπει να αρθεί ο περιορισμός των μη απαραίτητων ταξιδιών:

  • όχι περισσότερες από 25 νέες περιπτώσεις COVID-19 ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες
  • σταθερή ή φθίνουσα τάση νέων περιπτώσεων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σε σύγκριση με τις προηγούμενες 14 ημέρες
  • περισσότερες από 300 δοκιμές ανά 100.000 κατοίκους τις προηγούμενες 7 ημέρες, εάν τα δεδομένα είναι διαθέσιμα στο ECDC
  • όχι περισσότερο από 4% θετικά, επί του συνόλου των τεστ που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες 7 ημέρες, εάν τα δεδομένα είναι διαθέσιμα στο ECDC
  • τη φύση του ιού που υπάρχει σε μια χώρα, ιδίως εάν έχουν εντοπιστεί παραλλαγές ανησυχίας του ιού.

Επαναφορά περιορισμών

Τα κράτη-μέλλη θα μπορούν να επανεισάγουν τους περιορισμούς που ορίζει η Ε.Ε. σε περίπτωση επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης. Υπό τις ίδιες συνθήκες, τα κράτη-μέλη μπορούν επίσης να περιορίσουν προσωρινά τις κατηγορίες βασικών ταξιδιωτών. Ταξίδια δικαιολογημένα για επιτακτικούς λόγους θα πρέπει να παραμείνουν δυνατά.

Μέτρα για ταξιδιώτες

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να απαιτούν από τα άτομα που ταξιδεύουν για οποιονδήποτε ουσιαστικό ή μη ουσιαστικό λόγο, να έχουν αρνητικό τεστ PCR το νωρίτερο 72 ώρες πριν από την αναχώρηση. Εξαιρούνται οι μεταφορείς και οι μεθοριακοί εργαζόμενοι.

Επιπλέον, ενδέχεται να απαιτούν αυτο-απομόνωση, καραντίνα και ανίχνευση επαφής για περίοδο έως και 14 ημερών, καθώς και περαιτέρω τεστ. Θα πρέπει να επιβάλλονται καραντίνα και πρόσθετες δοκιμές κατά ή μετά την άφιξη. Ειδικά στους ταξιδιώτες που φθάνουν από τρίτη χώρα όπου έχει εντοπιστεί μετάλλαξη του ιού.

Όσον αφορά τα βασικά ταξίδια, τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν, με συντονισμένο τρόπο, να παραιτηθούν από ορισμένα από τα παραπάνω μέτρα στις περιπτώσεις που θα εμπόδιζαν τον ίδιο τον σκοπό του ταξιδιού. Για το προσωπικό των μεταφορών, τους ναυτικούς και τους μεθοριακούς εργαζομένους, τα κράτη-μέλη δεν πρέπει να απαιτούν κάτι περισσότερο από ένα αρνητικό τεστ αντιγόνου κατά την άφιξη. Για το προσωπικό μεταφορών που προέρχεται από μια χώρα όπου εντοπίζεται μεγάλη συχνότητα παραλλαγών ανησυχίας, τα κράτη μέλη ενδέχεται να απαιτήσουν αρνητικές rapid tests πριν από την αναχώρηση.

Να σημειωθεί ότι ήδη κάποιες χώρες έχουν επιβάλει πολύ αυστηρούς ελέγχους στα σύνορά τους και περιορισμούς στα ταξίδια πολιτών από άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο.

Την περασμένη Πέμπτη, η Ε.Ε. έβαλε στη λίστα των χωρών στους πολίτες των οποίων επιβάλλονται περιορισμοί την Ιαπωνία. Από το μέτρο, μέχρι στιγμής εξαιρούνται Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Συγκαπούρη, Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη. Όσον αφορά την Κίνα, υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend