• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Ειδικός λοιμωξιολόγος απαντά στις ανησυχίες των ιδιοκτητών για τον κορονοϊό

Έχουν εκφραστεί πολλές ανησυχίες εκ μέρους των ιδιοκτητών / διαχειριστών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σχετικά με τον κορονοϊό. Ειδικά μετά την κινητοποίηση αρκετών ιδιοκτητών ακινήτων να προσφέρουν τα σπίτια τους σε υγειονομικό προσωπικό αλλά και σε όλους όσους έχουν ανάγκη για απομόνωση λόγω του κορονοϊού, υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι ασφαλές στην περίπτωση που το σπίτι βρίσκεται εντός πολυκατοικίας.

Εμείς επικοινωνήσαμε με τον ομότιμο καθηγητή Παθολογίας και Λοιμώξεων Γιώργο Δάικο και ζητήσαμε την άποψή του.

Ο κ. Δάικος μας ανέφερε αφενός ότι όποιος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα σπίτια, δεν είναι απαραίτητο ότι φέρει τον ιό. Αφετέρου, ακόμα και αν κάποιος νοσεί, δεν μπορεί να μεταφέρει τον ιό σε διπλανά διαμερίσματα. Αυτό άλλωστε ισχύει και για όλους τους μόνιμους ενοίκους της κάθε πολυκατοικίας. Ωστόσο δεν θα πρέπει να μένει μαζί του και ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής της κατοικίας. Άρα μιλάμε για παραχώρηση ολόκληρου του σπιτιού.

Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες των ιδιοκτητών για τον κορονοϊό, ο κ. Δάικος μας απάντησε αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λάβουν. Σημείωσε ότι μετά την αποχώρηση του ενοίκου, θα πρέπει να αφήσετε μερικές ώρες να περάσουν πριν μπείτε στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο, τα όποια πιθανά μολυσμένα σταγονίδια θα έχουν κατακαθίσει στο πάτωμα. Κατόπιν θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Οδηγίες του ΕΟΔΥ για ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα

Συστήνεται σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου καλός εξαερισμός, καθώς και εύκολη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι, ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Καθαριότητα και απολύμανση δωματίου ασθενούς

  • Απαιτείται καλός καθαρισμός των επιφανειών, που αγγίζει συχνά ο ασθενής, όπως πόμολα, επιφάνειες της τουαλέτας κ.λπ., ιδίως αν οι επιφάνειες είναι λερωμένες με βιολογικά υγρά.
  • Το προσωπικό καθαριότητας συνιστάται να χρησιμοποιεί απλή χειρουργική μάσκα, γάντια και αδιάβροχη ρόμπα μιας χρήσης. Για όσο χρόνο εργάζεται, το προσωπικό καθαριότητας δεν πρέπει να αγγίζει με τα χέρια του το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του, να καπνίζει ή να τρώει.
  • Μετά την αφαίρεση των γαντιών είναι απαραίτητο το καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί το σημαντικότερο μέσο πρόληψης.

Οι υφασμάτινες επιφάνειες (π.χ. ταπετσαρίες επίπλων) πρέπει να καθαρίζονται με συσκευή ατμού (θερμοκρασία >70°).

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, απευθυνθείτε στον ΕΟΔΥ, στα τηλέφωνα

210 5212054, 1135 (όλο το 24ωρο)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend