• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Μητρώο βραχυχρόνιας μίσθωσης ετοιμάζει και η Κύπρος

μητρώο βραχυχρόνιας μίσθωσης Κύπρος

Μετά την Ελλάδα, και η Κύπρος ετοιμάζεται να δημιουργήσει μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για τη φορολόγηση των σχετικών εσόδων των ιδιοκτητών/διαχειριστών.

Η πρόταση νόμου, η οποία θα ρυθμίζει τη λειτουργία των διαμερισμάτων που ενοικιάζονται μέσω Airbnb, πρόκειται να κατατεθεί στην Κυπριακή Βουλή. Το θέμα συζητήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις διαχειριστικές επιτροπές που θα ελέγχουν τα διαμερίσματα που θα ενοικιάζονται μέσω πλατφορμών όπως Airbnb και Booking.com

Ωστόσο, στο πλαίσιο της συζήτησης, υπήρξε διαφωνία στο εάν θα πρέπει να εξασφαλίζεται από πριν η έγκριση της διαχειριστικής επιτροπής σχετικά με τη λειτουργία ή όχι των διαμερισμάτων.

Ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίου εμφανίστηκε ικανοποιημένος με την πρόταση νόμου για τη ρύθμιση των καταλυμάτων. Χαρακτηριστικά δηλώνει πως «η πρόταση νόμου για τα μεμονωμένα τουριστικά καταλύματα αποτελεί αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου διότι μέσα από την τροποποίηση του περί τουριστικών καταλυμάτων νόμου θα δοθεί το έναυσμα για να αναπτύξουμε τα ορεινά, την ύπαιθρο και τις ακριτικές περιοχές». Επιπλέον αναφέρει πως η ενοικίαση καταλυμάτων είναι το μέλλον του τουρισμού και θα προσελκύσει τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα.

Η φορολογία της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Η Κύπρος ακολουθεί το παράδειγμα της Ελλάδας και πλέον εγγεγραμένοι στο μητρώο βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει να είναι όσοι νοικιάζουν την κατοικία τους μέσω Airbnb . Τα έσοδα τους θα υπόκεινται και σε φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ. Αυτά ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού Ανδρέας Κυπριανού. Μεταξύ άλλων δήλωσε «Θα μπει τάξη σε αυτή η τεράστια παγκόσμια αγορά, η οποία θα βοηθήσει και τον κυπριακό τουρισμό και θα προσθέσει στο ΑΕΠ της χώρας». Ο κ. Κυπριανού τόνισε επίσης ότι η πρόταση νόμου πρέπει να ψηφιστεί πριν την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν. 

Ο κ. Περδίου ανέφερε πως η φορολόγηση των καταλυμάτων θα γίνεται με τη βοήθεια των πλατφόρμων οι οποίες θα παραχωρούν συγκεκριμένα στοιχεία. 

Με την υποβολή της αίτησης αδειοδότησης, ο ιδιοκτήτης πρέπει να υποβάλλει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για θέματα ασφάλειας και υγιεινής. Το ίδιο ισχύει και για τα ξενοδοχεία.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης δήλωσε ότι η Επιτροπή καταλήγει σε μια συγκεκριμένη πρόταση που θα υποβάλει στην Ολομέλεια. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχει διαφορετική άποψη για μια τροπολογία που θα πάει στην ολομέλεια. Πρόκειται για την τροπολογία που απαιτεί προηγούμενη έγκριση από διαχειριστικές επιτροπές πολυκατοικιών προκειμένου ένα κατάλυμα να εγγραφεί στο μητρώο. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες τέτοια καταλύματα που δεν καταγράφονται πουθενά και πλέον θα εγγραφούν στο μητρώο και θα προχωρήσει η φορολόγηση.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend