• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Γνωρίστε τη γυναίκα πίσω από το τιμόνι της Booking.com

γυναίκες Booking.com

Πηγαίνει με ποδήλατο στη δουλειά. Μιλάει απαλά, δεν φοράει μακιγιάζ και δεν έχει ύφος ανωτερότητας ως επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο. Για να κάνει την παρουσίασή της ως key note speaker σε ένα ακροατήριο περίπου 200 ατόμων από 80 διαφορετικές εθνικότητες, ανεβαίνει στη σκηνή με casual ενδυμασία – ένα μαύρο μπλουζάκι και παντελόνι.

Η απλότητα της δεν είναι επιτηδευμένη. Η Gillian Tans, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της διαδικτυακής ταξιδιωτικής πλατφόρμας Booking.com, είναι από μια τους κορυφαίους διευθύνοντες συμβούλους στον κόσμο, με καθαρή αξία 40 εκατομμυρίων δολαρίων. (Ο μισθός της το 2016 ήταν 17 εκατομμύρια δολάρια).

Όταν η δημοσιογράφος του HerStory συνάντησε την Gillian στο γραφείο της στην Booking.com στο Άμστερνταμ, εκείνη μίλησε με ενθουσιασμό όχι μόνο για την εταιρεία στην οποία έχει περάσει τα τελευταία 16 χρόνια αλλά και για τις γυναίκες που κάνουν τα βήματά τους στην τεχνολογική σκηνή, η οποία κυριαρχείται από άνδρες.

“Το χάσμα για τις γυναίκες σε ηγετικούς ρόλους στην πραγματικότητα διευρύνεται, δεν μειώνεται. Απαιτεί μεγάλη προσοχή. Συνολικά, βλέπουμε περισσότερους άνδρες παρά γυναίκες σε ρόλους τεχνικούς. Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές γυναίκες που σπουδάζουν σε αυτούς τους τομείς. Και αυτό δεν είναι κάτι που οι εταιρείες από μόνες τους μπορούν να διορθώσουν”.

Η Gillian αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Μετά την αποφοίτησή της από το Hotel School Middleburg στη Χάγη και αφού εργάστηκε ως Διευθυντής Πωλήσεων στα ξενοδοχεία Golden Tulip, προσχώρησε στην Booking.com το 2002. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις: στις παγκόσμιες πωλήσεις, στο operations, στο IT, στο περιεχόμενο και στην εξυπηρέτηση πελατών. Το 2011, η Gillian διορίστηκε Chief Operating Officer της εταιρείας και προήχθη στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου το 2016.

Η 48χρονη μητέρα τριών παιδιών, έχει επίσης συμβάλει στην προσέλκυση περισσότερων γυναικών σε τεχνικούς ρόλους και έχει αναλάβει αρκετές τέτοιους είδους πρωτοβουλίες στην Booking.com.

Προσέλκυση περισσότερων γυναικών στην τεχνολογία

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις ευκαιρίες για τις γυναίκες στον κλάδο της τεχνολογίας, η Booking.com προσφέρει επιχορηγήσεις ύψους 500.000 ευρώ σε υποτροφίες σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές γυναίκες που σπουδάζουν στους κλάδους των υπολογιστών, της μηχανικής, της τεχνολογίας και των μαθηματικών. Αυτό γίνεται σε συνεργασία με ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Cornell, το Ινστιτούτο Ινδικών Επιστημών (IISc), το Μπανγκαλόρ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντέλφτ στην Ολλανδία.

Η Gillian πιστεύει ακράδαντα ότι η κοινωνική και οικονομική αλλαγή οδηγείται από την τεχνολογία. Αν οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε τεχνικούς ρόλους, μπορεί να δημιουργηθεί μεγαλύτερο κοινωνικό χάσμα που θα οδηγήσει σε στερεότυπα.

γυναίκες Booking.com
Η Gillian Tans, μια από τις πιο ακριβοπληρωμένες CEO παγκοσμίως

“Πρόκειται για ένα πραγματικό ζήτημα και όλοι πρέπει να ανησυχούμε για το μέλλον. Στην Booking.com οι γυναίκες καταλαμβάνουν το 20% των τεχνολογικών ρόλων, κάτι που είναι μάλλον υψηλότερο από πολλές άλλες εταιρείες. Καταφέρουμε να αυξάνουμε αυτό το ποσοστό κάθε χρόνο, αλλά απαιτούνται πολλές προσπάθειες”, λέει.

Η Gillian Tans είναι ένα από τα σημαντικότερα ονόματα μεταξύ των γυναικών που καταλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους παγκοσμίως.

Σε μια πρόσφατη έρευνα, η Booking.com διαπίστωσε ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιλαμβάνονται ότι το φύλο τους είναι επιζήμιο για μια καριέρα στην τεχνολογία. Περισσότερες από τις μισές (52%) το αποδίδουν αυτό στο γεγονός ότι το εργατικό δυναμικό της βιομηχανίας τεχνολογίας κυριαρχείται από άνδρες.

Η Gillian ανησυχεί ότι δεν υπάρχουν πολλά πρότυπα μεταξύ των γυναικών, ιδρυτές επιχειρήσεων ή διευθύνοντες σύμβουλοι. “Αυτό μπορεί να οδηγήσει περισσότερες γυναίκες να πιστεύουν ότι αυτός ο δρόμος δεν είναι εφικτός. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συνεχίζω να πιέζω τα μέσα ενημέρωσης να παρουσιάζουν περισσότερες τέτοιες γυναίκες (στον κλάδο της τεχνολογίας)», προσθέτει.

Ωστόσο, η Gillian συμφωνεί ότι είναι πιο περίπλοκο για τις γυναίκες να μιλήσουν στις αίθουσες συνεδριάσεων. “Μερικές φορές χρειάζεται κι εγώ να πιεστώ. Η φωνή μου είναι χαμηλή ή δεν θέλω να διακόπτω”.

Διεύρυνση της ανάπτυξης της εταιρείας

Κάτω από την ηγεσία της Gillian, η Booking.com εξελίχθηκε από μια μικρή ολλανδική start-up σε έναν παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού, προωθώντας τις δραστηριότητές της σε περισσότερες από 224 χώρες.

Η Gillian θυμάται με χαμόγελο ότι οι ιδρυτές ήθελαν να χτίσουν την εταιρεία από ένα φύλλο Excel. Ήταν μια εποχή που λίγα ξενοδοχεία χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία. Η Gillian συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να επεκταθούν σε περισσότερες χώρες, να έχουν ανθρώπους που μπορούν να βγάλουν τη δουλειά και να βοηθήσει τους εταίρους τους να επιτύχουν, δραστηριοποιούμενοι online.

Λέει:

“Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να καθορίσετε τη φιλοδοξία σας. Εάν ορίσετε αυτόν τον υψηλό στόχο, θα πιέζετε πάντα τον εαυτό σας. Θέλαμε να γίνουμε ηγέτης στην Ευρώπη σε μια εποχή που η Expedia ήταν μεγαλύτερη από εμάς (στη συγκεκριμένη ήπειρο). Νομίζω όμως ότι ο καθορισμός ενός στόχου βοηθά τους ανθρώπους να εστιάσουν και να δουν πώς μοιάζει η επιτυχία. Οι άνθρωποι θέλουν να εργαστούν για ένα όνειρο”.

Οι γυναίκες στην Booking.com

Αν και η άνοδος των γυναικών σε ηγετικές και τεχνικές θέσεις μπορεί να θεωρηθεί αλλαγή της γενιάς, το ταξίδι της Gillian δείχνει ότι η κουλτούρα ενός οργανισμού μπορεί επίσης να είναι το κλειδί για την ανάπτυξη μιας σταδιοδρομίας.

Λέει ότι είναι τυχερή για την κουλτούρα που έχει η Booking.com.

“Είναι πολύ διαφορετική από την πρώτη μέρα επειδή επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν λάθη Αυτό με βοήθησε να δοκιμάσω νέα πράγματα και να μην φοβάμαι να αποτύχω. Έτσι, έχω δοκιμάσει νέα πράγματα, απέτυχα και έμαθα από αυτά. Αυτό νομίζω ότι σας βοηθά να κάνετε περισσότερα από όσα νομίζετε ότι μπορείτε να ολοκληρώσετε”.

Προσθέτει ότι από τη στιγμή που ασχολείται με την ανάπτυξη της επιχείρησης και εργάζεται με τους ίδιους ανθρώπους εδώ και πολύ καιρό, εκείνοι ξέρουν τι έχει επιτύχει. (Επομένως, η αξιοπιστία της δεν αμφισβητείται ποτέ).

Ωστόσο, κάθε επιχειρηματίας αντιμετωπίζει μια ερώτηση: Υπάρχει μοναξιά στην κορυφή; Όχι για τη Gillian.

“Αν το θεωρούσα, αυτό θα σήμαινε ότι δεν έχουμε τη σωστή κουλτούρα, σωστά; Γιατί τελικά κάνεις τα πράγματα μαζί. Παίζω σημαντικό ρόλο στη Booking.com. Αλλά έχω και μια ομάδα ανθρώπων που με βοήθησαν να επιτύχω. Δεν αισθάνομαι μοναξιά και νομίζω ότι είναι πολύ υγιές”, λέει.

Η Gillian είναι σίγουρα κάποιος που δίνει το παράδειγμα. Όταν είναι στην κορυφή, δίνει ένα χέρι βοηθείας σε περισσότερες γυναίκες να ανέβουν στη σκάλα. Επειδή οι γυάλινες οροφές, τελικά, δεν μπορούν να κρατήσουν για πάντα.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend