Κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ξεπερνώντας τη μέση άνοδο στα ξενοδοχεία, παρατηρείται στην Αθήνα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς συγκριτικά με την ίδια ημέρα πέρυσι.
Σύμφωνα με έρευνα της D/AI Destinations που αφορά τις τιμές διαμονής σε 25 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Αθήνα παρουσιάζει αύξηση 7% στις τιμές των ξενοδοχείων για την Πρωτοχρονιά, ενώ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις η άνοδος αγγίζει το 29%! Παρόλα αυτά, η ελληνική πρωτεύουσα διατηρεί τη θέση της ως η οικονομικότερη επιλογή στην Ευρώπη, με τη μέση τιμή ξενοδοχείου στα 179 ευρώ και της βραχυχρόνιας μίσθωσης στα 156 ευρώ.
Αντιθέτως, η πιο ακριβή ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το Λονδίνο, καταγράφει άνοδο 19% στις τιμές βραχυχρόνιων μισθώσεων, φτάνοντας τα 467 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ενώ οι τιμές των ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά 4% στα 510 ευρώ.
Σε γενικές γραμμές, οι τιμές σε όλη την Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 2,7% για την Πρωτοχρονιά, ενώ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις η άνοδος αγγίζει το 8%. Ορισμένες αγορές μάλιστα παρουσιάζουν εξαιρετικές αυξήσεις, όπως το Ίνσμπρουκ, όπου η μέση τιμή στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (417 ευρώ) υπερβαίνει εκείνη των ξενοδοχείων (323 ευρώ).
Οι τιμές των βραχυχρόνιων μισθώσεων οδηγούνται από τη ζήτηση
Η τελευταία μελέτη της Eurostat για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αποκαλύπτει ότι οι κρατήσεις στον κλάδο αυτό αυξήθηκαν κατά 15% σε ετήσια βάση, γεγονός που αποδίδεται στην αυξανόμενη ζήτηση για εξατομικευμένες και ευέλικτες εμπειρίες.
Παρότι ο μέσος όρος αύξησης τιμών στα ξενοδοχεία διατηρείται κάτω του 10%, οι αυξήσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις αυτό το ποσοστό, επιβεβαιώνοντας την αυξημένη δημοφιλία του συγκεκριμένου τύπου διαμονής.
Ανοδικές και πτωτικές τάσεις ανά την Ευρώπη
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η Μπριζ, με αύξηση 21% στις τιμές των ξενοδοχείων, και η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στη Μαδρίτη, η οποία σημείωσε ραγδαία άνοδο 43%, γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη ζήτηση για υψηλής ποιότητας καταλύματα.
Από την άλλη πλευρά, το Παρίσι σημείωσε πτώση τιμών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (-27%) και στα ξενοδοχεία (-5%), γεγονός που αποδίδεται στην υπερπροσφορά καταλυμάτων και σε νέες ρυθμιστικές πολιτικές. Μια αξιοσημείωτη μείωση παρατηρείται και στο Ελσίνκι, με τις τιμές των ξενοδοχείων να υποχωρούν κατά 9%.