Η κυβέρνηση δεν δέχεται καμία διαπραγμάτευση σχετικά με το τέλος επιτηδεύματος ανά κατάλυμα στις εταιρείες διαχείρισης καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη συνάντηση που είχε σήμερα, 1η Μαΐου, το ΔΣ του Stama με τον υφυπουργό Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη.
Τα μέλη του ΔΣ του Stama επεσήμαναν στον υφυπουργό το νομικό κενό που υπάρχει στην εφαρμογή του τέλους. Ο κ. Θεοχάρης όμως κατέστησε σαφές ότι “η πολιτική απόφαση άνωθεν είναι εφαρμογή χωρίς καμία αλλαγή” ενώ παραδέχτηκε ότι το οικονομικό επιτελείο δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους ξενοδόχους και το υπουργείο τουρισμού για να “κλείσουν τα Airbnb“. Ζήτησε μάλιστα από τους εκπροσώπους του κλάδου να δεχτούν το τέλος επιτηδεύματος ανά κατάλυμα προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να έχει επιχειρήματα ενάντια στις απαιτήσεις για αυστηρότερα μέτρα που θα έρθουν.
Κατόπιν αυτών, ο Stama κρίνει επιβεβλημένη τη νομική προσφυγή του, κάτι για το οποίο ο κ. Θεοχάρης δήλωσε “μη αντίθετος” ενώ θα πρέπει να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό η συνεισφορά του κλάδου στον τουρισμό της χώρας και κατ’ επέκταση στα τουριστικά έσοδα.
Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου ζήτησαν την παράταση της υποχρέωσης ανοίγματος υποκαταστημάτων (έτσι θεωρείται από τον νόμο το κάθε κατάλυμα που διαχειρίζεται μια εταιρεία) τουλάχιστον για δύο μήνες. Ο υφυπουργός ζήτησε το αίτημα αυτό να περιληφθεί σε σχετικό υπόμνημα του Stama και δήλωσε ότι θα το εξετάσει.
Για όλες τις παραπάνω ενέργειες, και κυρίως για τη νομική προσφυγή, ο Stama καλεί τα μέλη του να συνδράμουν ενεργά, με οικονομική συνεισφορά προς τον Σύνδεσμο, με επαφές με τοπικούς βουλευτές αλλά και με ενημερώσεις προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που διαχειρίζονται.
Η κινητοποίηση και η συσπείρωση του κλάδου, επιχειρήσεων και ιδιωτών, είναι σημαντική σε αυτή την κρίσιμη καμπή για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα. Ειδικά μάλιστα όταν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, επιβάλλονται μέτρα και περιορισμοί.