• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Τέλος επιτηδεύματος ανά κατάλυμα επιβάλλεται αιφνιδίως στις εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης

Το τέλος των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα σηματοδοτήσει το Τέλος Επιτηδεύματος ανά κατάλυμα που επιχειρείται να επιβληθεί στις εταιρείες διαχείρισης

Μια πολύ σοβαρή ανατροπή στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων φέρνει η διευκρινιστική εγκύκλιος που εξέδωσε η ΑΑΔΕ για τον ν.5073/2023. Αφού πρώτα ο νέος νόμος ανάγκασε τους ιδιοκτήτες από 3 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης και πάνω να συστήσουν εταιρεία, η ΑΑΔΕ αποφασίζει αναδρομικά να τους επιβάλει ένα μεγάλο «χαράτσι».

Με βάση τα όσα αναφέρει η Ε.2024/2024, τα νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να καταβάλλουν τέλος επιτηδεύματος 600 ευρώ για κάθε διαμέρισμα ή δωμάτιο που διαχειρίζονται σε διαφορετικά κτίρια, καθώς τα θεωρεί υποκαταστήματα.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 15 της διευκρινιστικής εγκυκλίου αναφέρει:

Τα «Ακίνητα» που μισθώνονται ή υπεκμισθώνονται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 111 του ν.4446/2016 από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, χωρίς την παροχή άλλων υπηρεσιών, πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων, λογίζονται ως επαγγελματικές εγκαταστάσεις (έδρα και υποκαταστήματα) των ως άνω προσώπων και εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 31 του ν.3986/2011 (Α΄152), περί επιβολής τέλους επιτηδεύματος. Το ίδιο εφαρμόζεται ανάλογα και για τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία μισθώνουν ή υπεκμισθώνουν τρία (3) ή περισσότερα ακίνητα και αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα βάσει των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 39Α του ΚΦΕ. Ως προς την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος για τα δωμάτια που βρίσκονται εντός του ίδιου διαμερίσματος ή εντός μονοκατοικίας, καθώς και για τα διαμερίσματα που βρίσκονται εντός του ίδιου κτιριακού χώρου, εφαρμόζονται όσα έχουν γίνει δεκτά με την παρ. 1 της ΠΟΛ.1156/2017 εγκυκλίου, δηλαδή επιβάλλεται μία φορά τέλος επιτηδεύματος, ανεξάρτητα αν αυτά λειτουργούν ως έδρα ή ως υποκαταστήματα. Σε περίπτωση που η δραστηριότητα της εν λόγω επιχείρησης επεκτείνεται και σε άλλους κτιριακούς χώρους, θα επιβληθεί ξεχωριστό τέλος επιτηδεύματος για το κάθε επιπλέον κτίριο στο οποίο στεγάζονται οι εγκαταστάσεις της.

Με δεδομένο ότι το τέλος επιτηδεύματος για υποκαταστήματα είναι 600 ευρώ, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν μια εταιρεία διαχειρίζεται τρία ακίνητα σε διαφορετικά κτίρια, θα πρέπει να πληρώσει 1.800 ευρώ τον χρόνο τέλος επιτηδεύματος.

Είναι προφανές ότι όσοι επέλεξαν να συστήσουν εταιρεία, αντί να αφήσουν κάποια ακίνητά τους εκτός βραχυχρόνιας μίσθωσης, το έκαναν με την προοπτική να αυξήσουν το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων που διαχειρίζονται, προκειμένου η εταιρεία να είναι βιώσιμη. Όμως για κάθε ένα ακίνητο που θα προστίθεται στο χαρτοφυλάκιο, θα πρέπει να καταβάλλονται άλλα 600 ευρώ.

Έτσι, για παράδειγμα, αν μια εταιρεία διαχείρισης μισθώνει 100 διαμερίσματα σε 100 διαφορετικά κτίρια, τότε καλείται να καταβάλει τέλος επιτηδεύματος 60.000 ευρώ/έτος!

«Ανήθικη και εκ των υστέρων προσθήκη, με αναδρομική ισχύ» το Τέλος Επιτηδεύματος

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια ρύθμιση που δεν υπήρχε ούτε στον προηγούμενο νόμο αλλά ούτε και σε αυτόν που ψηφίστηκε στα τέλη του 2023. Και φυσικά δεν περιλαμβανόταν στη δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε της ψήφισης του ν.5072/2023.

«Είναι ανήθικο να αναγκάζεις τον κόσμο να φτιάξει εταιρείες και να επιβάλεις τέλος επιτηδεύματος εκ των υστέρων και μάλιστα με μια διευκρινιστική εγκύκλιο τον Απρίλιο με ισχύ από 1/1/2024. Δηλαδή μας λένε ότι τώρα που οργανώθηκε ο κλάδος και μπορούν να εντοπίσουν τις εταιρείες, επιβάλλουν ‘χαράτσι’ και μάλιστα καταστροφικό», σχολιάζει χαρακτηριστικά στο BnBNews.gr ο πρόεδρος του Stama, Νάσος Γαβαλάς. Επισημαίνει πάντως ότι μέχρι στιγμής ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων δεν έχει τεκμηριώσει με φοροτεχνικούς και νομικούς, τι εννοιολογεί η ΔΟΥ ως υποκατάστημα.

«Την ώρα που το μνημονιακό μέτρο του τέλους επιτηδεύματος μπαίνει σε πορεία κατάργησης, ξεκινώντας από τους ελεύθερους επαγγελματίες για να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις το 2027, στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης επιβάλλεται με μη ορθολογικό και κυρίως μη αναλογικό τρόπο. Αντιμετωπίζεται δηλαδή ο κλάδος σαν ‘την κότα με τα χρυσά αυγά’, κάτι που όμως δεν είναι. Αναρωτιέμαι αν πρόκειται για έναν έμμεσο τρόπο να διαλυθεί ο κλάδος ή αν πρόκειται για μια σοβαρή αβλεψία της φορολογικής αρχής”, σημειώνει ο κ. Γαβαλάς.

Σημειώνει πάντως ότι ο Stama έχει ήδη ξεκινήσει συναντήσεις για το θέμα με αρμόδιες αρχές και φορείς.

 

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend