• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ

Δυναμική ανάκαμψη της βραχυχρόνιας μίσθωσης φέτος

Με τους παραθεριστικούς προορισμούς να σηματοδοτούν την ανάκαμψη της βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι διαχειριστές είδαν φέτος τους τζίρους τους να φτάνουν και πάλι σε προ πανδημίας επίπεδα. Τα βασικά χαρακτηριστικά της σεζόν ήταν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι υψηλότερες πληρότητες και υψηλότερες τιμές. Αλλά η θερινή σεζόν, εκ των πραγμάτων, περιορίστηκε σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Αυτά επισημαίνει στο BnB News, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA), Νάσος Γαβαλάς.

«Με δεδομένο το πραγματικό άνοιγμα του τουρισμού που έγινε από τις 15 Ιουνίου και μετά, όλες οι κρατήσεις ήταν ουσιαστικά “τελευταίας στιγμής”. Η εικόνα διαμορφωνόταν κι άλλαζε μέρα με την ημέρα. Θα έλεγα λοιπόν ότι είχαμε υψηλότερες πληρότητες με καλές τιμές αλλά σε πολύ μικρότερη σεζόν. Σε κάθε περίπτωση όμως ο τζίρος για τους παραθεριστικούς προορισμούς ξεπέρασε αθροιστικά τον αντίστοιχο του 2020. Σε κάποιες περιπτώσεις, έφτασε τον συνολικό καλοκαιρινό τζίρο του 2019», εξηγεί ο κ. Γαβαλάς.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της σεζόν

«Το κύριο χαρακτηριστικό ήταν οι last minute κρατήσεις και η σταδιακή άνοδος των τιμών σε επίπεδα του 2019 ή και υψηλότερα», αναφέρει ο κ. Γαβαλάς. Σημείωσε επίσης το αυξημένο ποσοστό ακυρώσεων το οποίο έφτασε και στο 35% – το οποίο όμως καλυπτόταν αμέσως από νέες κρατήσεις.

Οι αστικοί προορισμοί

«Δεν έχουμε σαφή εικόνα για τους επόμενους μήνες καθώς παρατηρούμε ότι συνεχίζεται το last minute. Εκτιμούμε ωστόσο ότι οι κρατήσεις για τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες θα κινηθούν με βεβαιότητα σαφώς πιο ανοδικά από το 2020. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως φτάσουν και τα επίπεδα του 2019. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τις αεροπορικές και τις συχνότητες/τιμές πτήσεων, τους περιορισμούς από τρίτες χώρες και γενικότερα από την πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο αλλά και εθνικό επίπεδο».

Επιστροφή στη βραχυχρόνια

Η ανάκαμψη της βραχυχρόνιας μίσθωσης, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, ανέβασε την ψυχολογία των ιδιοκτητών ακινήτων. «Θεωρούμε ότι αρκετά ακίνητα θα επανέλθουν στη βραχυχρόνια μίσθωση, κυρίως εκείνα που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν εξίσου καλό έσοδο και την απαραίτητη εγγύηση καταβολής μισθωμάτων από τη μακροχρόνια μίσθωση», εκτιμά ο πρόεδρος του STAMA.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend