Τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι οποιεσδήποτε αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα γίνουν κατόπιν συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων απέσπασαν οι εκπρόσωποι των τριών συλλόγων κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν χθες στα γραφεία της Κουμουνδούρου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Νίκος Σκορίνης υπεύθυνος Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Αρανίτης από το τμήμα Τουρισμού, ο Χαράλαμπος Καρίμαλης, πρόεδρος του ΕΟΤ και οι πρόεδροι των τριών συλλόγων Ανδρέας Χίου, Θεοδώρα Δήμα και Γιώργος Κανελλόπουλος.
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς που περιλαμβάνει ο νόμος είναι να δοθεί το δικαίωμα εφαρμογής τους στους δήμους. Όχι όμως ανεξέλεγκτα.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έχουν εντοπιστεί 4 δήμοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα: Χανιά, Ρέθυμνο, Μύκονος και Σαντορίνη.
Η πρόταση προβλέπει τη διενέργεια μελέτης από την πλευρά του Δήμου και κατόπιν αξιολόγησής της από τις κεντρικές υπηρεσίες. Η μελέτη θα κοινοποιείται και στους συλλόγους ιδιοκτητών και διαχειριστών και αφού γίνουν προτάσεις από όλους, τότε θα εγκρίνονται οι περιορισμοί, πάντα στο πλαίσιο του ήδη υπάρχοντος νόμου.
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης επεσήμανε ότι ο περιορισμός των 2 ακινήτων ανά ΑΦΜ έχει τον κίνδυνο να ωθήσει τους ιδιοκτήτες να δίνουν τα ακίνητά τους σε εταιρείες-διαχειριστές, όπως συμβαίνει στο Λονδίνο. Και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να τεθούν περιορισμοί και στις εταιρείες. Αυτό όμως φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο καθώς αντιβαίνει στους νόμους περί επιχειρηματικότητας.
Σε ό,τι αφορά την έλλειψη ακινήτων προς μακροχρόνια μίσθωση, κυρίως για τους φοιτητές, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων Ανδρέας Χίου πρότεινε, κατόπιν έρευνας που έκανε στη Ρόδο, τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα που διαθέτουν οι δήμοι να διατεθούν προς διαχείριση σε ιδιώτες προκειμένου να γίνουν φοιτητικές εστίες. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχτηκαν θετικά την πρόταση αυτή.
Τελικά πόσα είναι τα Airbnb;
Ο κ. Σκορίνης υποστήριξε ότι υπάρχουν 156.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, αν και τα πιο πρόσφατα στοιχεία κάνουν λόγο για 120.000.
Ο κ. Καρίμαλης ανέφερε ότι ο υπεύθυνος της Airbnb στην Ελλάδα του είπε πως ο αριθμός αυτός κινείται γύρω στα 90.000.
Από τη στιγμή που έχουν λάβει ΑΜΑ 55.000 ακίνητα, το βασικό ζήτημα που τέθηκε είναι τι γίνεται με τα υπόλοιπα 40.000. Όπως ανέφεραν οι πρόεδροι των συλλόγων, πολλές καταχωρίσεις είναι ανενεργές ενώ υπάρχουν και ακίνητα που για διάφορους λόγους (κυρίως κληρονομικούς) δεν είναι σε θέση να λάβουν ΑΜΑ. Επιπλέον, μέσω της τμηματικής μίσθωσης, υπάρχουν καταχωρίσεις για 2,3 ή και περισσότερα δωμάτια ενός ακινήτου, τα οποία διαθέτουν ξεχωριστό ΑΜΑ.
Συνεργασία με τις πλατφόρμες
Ο πρόεδρος του ΕΟΤ σημείωσε ότι έχει έρθει σε επαφή με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και ήδη η Airbnb έχει δηλώσει ότι δέχεται να αφαιρέσει τα ακίνητα που δεν έχουν ΑΜΑ, με την προϋπόθεση να συμφωνήσουν και οι άλλες πλατφόρμες.