• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι προτάσεις του ΣΟΔΙΑ στη συνάντηση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Τις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΟΔΙΑ στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποίησε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος:

“Οι πρόεδροι των τριών συλλόγων βραχυχρόνιας μίσθωσης συναντήθηκαν στις 11/4 με τον Νίκο Σκορίνη υπεύθυνο Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης, τον Πρόεδρο του ΕΟΤ  Χαράλαμπο Καρίμαλη, και τον Παναγιώτη Αρανίτη από το τμήμα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ και συζήτησαν θέματα που απασχολούν την κοινότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οι περιορισμοί που συζητούνται σε δημοσιεύματα τον τελευταίο καιρό, μπορούν να φέρουν ύφεση όχι μόνο στην δική μας δραστηριότητα αλλά σε ολόκληρο τον  τουριστικό κλάδο. Η αύξηση του τουρισμού στην χώρα μας οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στην προσφορά κατοικιών για διαμονή και έχει φέρει ανάπτυξη σε μέρη που πλήττονταν σοβαρά από την κρίση, και στα αστικά κέντρα αλλά και στην επαρχία. Η εφαρμογή περιορισμών θα ανακόψει βίαια την εξέλιξη μιας δραστηριότητας που βρίσκεται σε ανάπτυξη και θα μας γυρίσει αυτόματα πίσω στα χρόνια της κρίσης και της ύφεσης.

Η πρόεδρος του συλλόγου Σ.Ο.ΔΙΑ. Δήμα Θεοδώρα κατέθεσε προς διαβούλευση αντί για περιορισμούς, κάποιες ρυθμίσεις-μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ομαλή εξέλιξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι προτάσεις είναι οι εξής:

Φορολόγηση στη πηγή

Ως Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού  πιστεύουμε ότι πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος φορολόγησης από την πολιτεία και να αντιμετωπιστεί ως μία ιδιαίτερη μορφή εκμετάλλευσης ακίνητης περιουσίας. Αντιλαμβανόμαστε ότι η φορολόγηση από το 15% στο 35% έχει μεγάλη απόκλιση. Θα ήταν ωφέλιμο για όλους να υπήρχε και ενδιάμεση τιμή κλίμακας 25% όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη. Τέλος υποστηρίζουμε σταθερά πως μια φορολόγηση 15% απευθείας στην πηγή θα ωφελούσε όλους και κυρίως τα κρατικά έσοδα και θα αποφεύγονταν στρεβλώσεις στην αγορά καθώς αυτή η επιβάρυνση θα υπολογίζονταν αυτόματα από όλους στο κόστος διανυκτέρευσης.

Αναβάθμιση υποβαθμισμένων  περιοχών

Η βραχυχρόνια μίσθωση λειτούργησε ευεργετικά σε κάποιες γειτονιές της Αθήνας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα εργαλείο για περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση γειτονιών που ακόμα βρίσκονται παρατημένες. Θα μπορούσαν να δοθούν κάποιες φοροελαφρύνσεις για όσους θέλουν να ανοίξουν τα σπίτια τους σε υποβαθμισμένες περιοχές και με αυτό τον τρόπο να αναπτυχθούν και άλλες γειτονιές της Αθήνας ώστε να αποφευχθεί η συγκεντροποίηση.

Κανόνες ασφαλείας

Να θεσπιστούν κανόνες ασφαλείας για την προστασία των τουριστών αλλά και του ιδιοκτήτη. Άτυπα οι περισσότεροι από εμάς έχουμε προμηθευτεί  ανιχνευτές καπνού, πυροσβεστήρες, έχουμε κάνει ασφάλιση πυρός και αστικής ευθύνης. Καλό θα είναι να υπάρχουν σε όλα τα καταλύματα που δίνονται για βραχυχρόνια μίσθωση για την προστασία του τουρίστα αλλά και έμμεσα και του διαχειριστή ακινήτου.

Να εγγραφούν όλοι στο μητρώο

Κρίνουμε απαραίτητο να γίνει η σωστή καταγραφή όλων των καταλυμάτων που δίνονται για βραχυχρόνια μίσθωση. Όσοι δεν εγγράφηκαν στο μητρώο και δεν αποδίδουν φόρους προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ της κοινότητας της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ζητάμε  από το κράτος συνεργασία με τις πλατφόρμες και να διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είχαν εγγραφεί 49.000 ακίνητα, γνωρίζουμε όμως από τις πλατφόρμες ότι είναι παραπάνω, ίσως και διπλάσια. Θεωρούμε υποχρέωση του κράτους να διαφυλάξει όσους ασχολούνται νόμιμα με τη δραστηριότητα από τους ευκαιριακούς καιροσκόπους.

Συζητήθηκαν αρκετά ζητήματα ως προς τη στεγαστική πολιτική, ειδικότερα στους 4 τουριστικούς δήμους (Χανιά, Ρέθυμνο, Μύκονος, Σαντορίνη) και τονίστηκε η σημασία δράσης των δήμων αυτών σε τοπικό επίπεδο.

Το τελικό συμπέρασμα της συζήτησης ήταν πώς η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί μια δραστηριότητα που προσφέρει περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους. Ο διάλογος που ξεκίνησε μεταξύ των συλλόγων και υπεύθυνων τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ μας ικανοποιεί διότι έδειξε ότι στηρίζουν την δραστηριότητά μας και αναγνωρίζουν την υγιή ανάπτυξη που φέρνει στον ελληνικό τουρισμό”.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend