Μια νέα, οργανωμένη αγορά φιλοξενίας αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό στα Νότια Προάστια, καλύπτοντας ένα εμφανές κενό ανάμεσα στα πανάκριβα πολυτελή ξενοδοχεία και τη χαλαρή, συχνά άναρχη λογική του Airbnb.

Όπως επισημαίνει στο BnBnews ο Κωνσταντίνος Κιολέογλου, Managing Partner της Avakon, η τάση που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρη και αφορά κυρίως τα serviced apartments, δηλαδή επιπλωμένα διαμερίσματα που ανήκουν σε εταιρείες και διαχειρίζονται επαγγελματικά, με ενιαία πρότυπα ποιότητας και καθαρό τουριστικό προσανατολισμό.
«Δεν μιλάμε για περιπτώσεις τύπου Blueground, αλλά για μια ολόκληρη αγορά που έχει στηθεί γύρω από τη διαχείριση επιπλωμένων διαμερισμάτων», σημειώνει. Η βάση αυτής της ανάπτυξης μπήκε την περίοδο έως το 2021–2022, όταν έγιναν μαζικές αγοραπωλησίες παλαιών ακινήτων σε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ και το κόστος ανακαίνισης ήταν ακόμη συγκρατημένο. Αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας» οδήγησε στη δημιουργία αρκετών serviced apartments, τα οποία σήμερα ζητούνται έντονα, ακόμη και από το εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές από αυτές τις μονάδες συνδέονται πλέον και με ταξιδιωτικά γραφεία, ενισχύοντας περαιτέρω τη ζήτηση.
Ποιοι προτιμούν τα serviced apartments και γιατί
Το προφίλ των επισκεπτών είναι συχνά οικογενειακό. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους από το εξωτερικό που προτιμούν να μείνουν σε ένα πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα αντί για ξενοδοχείο. Ο λόγος είναι απλός, στα Νότια Προάστια, και ειδικά κατά μήκος του παραλιακού μετώπου από τη Γλυφάδα έως τη Βάρκιζα, οι επιλογές ποιοτικής διαμονής παραμένουν περιορισμένες.
Στο ανώτερο άκρο της αγοράς υπάρχουν ελάχιστα, εξαιρετικά ακριβά ξενοδοχεία, όπως το Four Seasons, το Divani, το the Margi και πλέον το One&Only. Πέρα από αυτά, συναντά κανείς περίπου έξι ή επτά ξενοδοχεία τεσσάρων ή τριών αστέρων, ενώ ακολουθούν μονάδες τύπου σουιτών και διάφορα άλλα νεότερα εγχειρήματα που «ξεφύτρωσαν» τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, έχουν πολλαπλασιαστεί και τα Airbnb, χωρίς όμως πάντα ενιαία ποιότητα ή επαγγελματική διαχείριση.
Οι τιμές, η ζήτηση και το «πάνω ράφι» της αγοράς
Οι τιμές στο πάνω ράφι της αγοράς είναι απαγορευτικές για τη συντριπτική πλειονότητα των ταξιδιωτών. Το Four Seasons και το One&Only ξεκινούν από περίπου 2.000 ευρώ τη βραδιά, ενώ το Divani και το Margi κινούνται κοντά στα 1.000 ευρώ. Κι όμως, όπως λέει ο Κιολέογλου, είναι γεμάτα και δύσκολα βρίσκεις διαθεσιμότητα. Αυτό δείχνει ότι η ζήτηση υπάρχει και ότι πρόκειται για μια αγορά που κινείται δυναμικά, ακόμη και σε επίπεδα τιμών που θα θεωρούνταν απαγορευτικά για τους περισσότερους.
Σε αυτό το περιβάλλον, τα serviced apartments λειτουργούν ως η «μεσαία λύση». Είναι σαφώς πιο προσιτά από τα πεντάστερα ξενοδοχεία, αλλά και πολύ πιο οργανωμένα από το κλασικό Airbnb. Όπως τονίζει, είναι θετικό ότι αυτή η αγορά έχει μπει πλέον σε ένα πιο ξεκάθαρο οικονομικό πλαίσιο. Σε βάθος χρόνου, αυτό θα βοηθήσει και όσους διαχειρίζονται τέτοιες μονάδες να κάνουν σωστή διαχείριση και να μπορούν να συντηρούν τα ακίνητα.
Γιατί η επαγγελματική διαχείριση διαμερισμάτων αλλάζει το παιχνίδι
Από τη στιγμή που μπαίνει μια επιχείρηση στη μέση, η συντήρηση παύει να είναι πρόχειρη υπόθεση. Έχεις λόγο να την κάνεις και θέλεις να κρατήσεις το ακίνητο σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο ποιότητας. Επιπλέον, μέσω των πλατφορμών υπάρχει ένας έμμεσος έλεγχος, με τα reviews και τις αξιολογήσεις, που λειτουργεί ως μηχανισμός πίεσης για τη διατήρηση προδιαγραφών.
Πού συγκεντρώνεται η ανάπτυξη
Η Βουλιαγμένη και η Βάρκιζα διαθέτουν, σύμφωνα με τον ίδιο, πολύ μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο παραλιακό μέτωπο σε αναλογία με το μέγεθός τους. Σε αυτές τις περιοχές νιώθει κανείς ότι βρίσκεται διαρκώς «πάνω στη θάλασσα», με εύκολη πρόσβαση σε παραλίες και κολπίσκους, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικές για τουρίστες υψηλότερου εισοδηματικού προφίλ.
Αντίθετα, η Γλυφάδα έχει ένα παραλιακό μέτωπο περιορισμένο και όχι ιδιαίτερα ελκυστικό, τουλάχιστον ποιοτικά. Σε σύγκριση με το μέγεθός της, το παραλιακό της μέτωπο είναι σχεδόν ανύπαρκτο..
Με βάση αυτά, εκτιμά ότι το κομμάτι της Βούλας προς το Καβούρι, της Βάρκιζας και γενικότερα προς εκείνη την κατεύθυνση είναι σήμερα από τα πιο ελκυστικά σημεία των Νοτίων Προαστίων.

