Η νέα τάση στα ταξίδια ονομάζεται coolcation και αναμένεται να πλήξει τον τουρισμό στις νότιες χώρες της Ευρώπης.
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, οι θερμοκρασίες που σημειώνονται στη Ελλάδα είναι πολλές φορές αδύνατο να τις αντέξουμε και εμείς οι ίδιοι που έχουμε συνηθίσει τους καύσωνες να μας χτυπούν την πόρτα από τον Ιούνιο.
Αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος που όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι τουρίστες επιλέγουν πλέον για τις καλοκαιρινές διακοπές τους δροσερούς προορισμούς στη Βόρεια Ευρώπη και όχι μεσογειακούς.
Η συγκεκριμένη τάση προερχόμενη από το cool, δροσιά στα αγγλικά, και το vacation, διακοπές, «βαφτίστηκε» “Coolcation”. Οι χώρες που ελκύουν όλο και περισσότερους τουρίστες που αναζητούν την δροσιά είναι η Νορβηγία και η Σουηδία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2023, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από αλλοδαπούς αυξήθηκε κατά 22% στη Νορβηγία ενώ στη Σουηδία, η αύξηση ήταν 11%.
Μάλιστα έρευνα για τον οργανισμό Visit Sweden που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία αποκάλυψε ότι δύο στους πέντε Γερμανούς σχεδιάζουν να αλλάξουν τις ταξιδιωτικές τους συνήθειες λόγω της υψηλής ζέστης το καλοκαίρι στη νότια Ευρώπη. Αυτό τους αναγκάζει είτε να επιλέγουν εποχές του χρόνου που οι Μεσογειακοί προορισμοί έχουν περισσότερη δροσιά ή επιλέγουν νέους προορισμούς.
Έτσι, αντί για πολυσύχναστες μεσογειακές παραλίες με καυτή ζέστη, πολλοί προτιμούν τώρα να βουτήξουν σε μια λίμνη ή μια πεζοπορία στο βουνό. Ταυτόχρονα στους τουρίστες φαίνεται να προκαλεί ανησυχία το κλείσιμο τα μεσημέρια στην Ακρόπολη λόγω υψηλών θερμοκρασιών αλλά και οι δασικές πυρκαγιές, όπως είναι λογικό.
Πάντως οι προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή δεν είναι αισιόδοξες παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ρεκόρ παγκόσμιων θερμοκρασιών συνεχίζουν να σπάνε πλέον για πάνω από έναν χρόνο: Ο Ιούνιος του 2024 ήταν ο πιο θερμός που έχει μετρηθεί ποτέ, και κατέρριψε το ρεκόρ του αντίστοιχου μήνα του 2023. «Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά τους 12 τελευταίους μήνες, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024, είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ», τόνισε η υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή (C3S) του παρατηρητηρίου Κοπέρνικος.