• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals

24 Ιανουαρίου 2019

Wyndham Grand Athens

Τον Ιανουάριο του 2019 πραγματοποιείται το BnB Greece Conference, το 1ο συνέδριο στην Ελλάδα αποκλειστικά αφιερωμένο στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η μεγάλη συμμετοχή του κοινού καταδεικνύει την έντονη ανάγκη για ενημέρωση και διασύνδεση, ενώ ο αναπτυσσόμενος κλάδος επιχειρεί ακόμα να βρει τον “βηματισμό” του στο επιχειρηματικό στερέωμα. Το 1ο BnB Greece Conference έφερε για πρώτη φορά στην ίδια σκηνή ανθρώπους από τον κλάδο των ξενοδοχείων, της βραχυχρόνιας μίσθωσης, του real estate, των εμπορικών καταστημάτων αλλά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύστησε στην ελληνική αγορά την AirDNA, τον εξειδικευμένο πάροχο στατιστικών και δεδομένων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, άνοιξε τη συζήτηση για τις αειφόρες πρακτικές στα καταλύματα, φιλοξένησε τη μεγάλη πλατφόρμα Booking.com και παρουσίασε χρήσιμες λύσεις τεχνολογίας και εξοπλισμού για τους οικοδεσπότες.

Οι εργασίες του 1ου BnB Guest Conference

Ο keynote speaker του συνεδρίου, Thomas Caton, Chef Revenue Officer της AirDNA, του κορυφαίου παρόχου στατιστικών και δεδομένων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ανέλυσε τα στοιχεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως αυτά προκύπτουν από τις δυο μεγαλύτερες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, Airbnb και Homeaway. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι καταχωρήσεις για τουριστική μίσθωση σπιτιών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 21% το 2018 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 24%. Ωστόσο, αρνητική πορεία κατέγραψαν η πληρότητα (-13%), η μέση ημερήσια τιμή (-17%) και τα έσοδα ανά διαθέσιμο ενοικιαζόμενο διαμέρισμα (-28%). Κάτι που δείχνει τον ισχυρό ανταγωνισμό του επικρατεί πλέον στον κλάδο.

1η ενότητα “Case Study Αθήνα. Μια πόλη μαγική!”

Στο πρώτο πάνελ συζήτησης, με τίτλο «Η πορεία της οικονομίας διαμοιρασμού στην Αθήνα: ευκαιρίες και προκλήσεις», συμμετείχαν ο Thomas Caton, Chef Revenue Officer της AirDNA, ο Γιώργος Κανελλόπουλος, Προέδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Διαμερισμάτων – Κατοικιών, ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η Αγνή Χριστίδου, Διευθύντρια του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο Αλέξης Γαληνός, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών και ο Βαγγέλης Κτενιάδης, CEO της V2 Development, με συντονίστρια την CEO του GTP News κα Μαρία Θεοφανοπούλου.

Ο Tom Caton ανέφερε ότι το πρώτο που κοιτούν οι ενδιαφερόμενοι για τουριστική μίσθωση σπιτιών είναι οι φωτογραφίες και ακολουθούν η περιγραφή του σπιτιού, οι κριτικές και η καλή τιμή. Επισήμανε, επίσης, ότι ξενοδοχειακές αλυσίδες, μεγάλες και μικρές, εισέρχονται στην αγορά αυτή, καθώς παρουσιάζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή ο παγκόσμιος τζίρος των αλυσίδων στη μίσθωση σπιτιών ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια.

Ο Γιώργος Κανελλόπουλος είπε ότι στην Αθήνα πιο δημοφιλή είναι τα μεγάλα σπίτια, καθώς ο ανταγωνισμός είναι μικρότερος τόσο με τα ξενοδοχεία όσο και με τα άλλα rentals και προσελκύουν μεγάλες οικογένειες που θέλουν να μείνουν όλοι μαζί ή παρέες.

Ο Αλέξης Γαληνός τόνισε ότι αν δεν είχε η Αθήνα τέτοια καταλύματα, θα υπήρχε πρόβλημα καθώς η ξενοδοχειακή αγορά δεν έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί τόσο γρήγορα όσο αυτή. Διάφορες γειτονιές γίνονται νέοι προορισμοί, με θετική συνέπεια την ανάπτυξη τοπικής επιχειρηματικότητας. Υπογράμμισε, πάντως, ότι αν δεν διαφυλάξουμε έναν προορισμό από το να γίνει ένας τεράστιος accommodation venue θα υπάρξει πρόβλημα.

Ο Βαγγέλης Κτενιάδης είπε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Golden Visa.

Ο Στράτος Παραδιάς τόνισε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί μια λύση για τη διάσωση των ακινήτων λόγω της βαριάς φορολογίας και χρεών. Θα επιβιώσουν, πρόσθεσε, μόνο οι καλοί επαγγελματίες σε αυτή την αγορά. Και κατέληξε ότι όταν έρθει ο «λογαριασμός» στο τέλος της χρονιάς (εφορία, πάγια έξοδα), πολλοί θα δουν ότι τους συμφέρει καλύτερα να στραφούν στη μακροχρόνια μίσθωση

Η Αγνή Χρηστίδου αναφέρθηκε στον κοινωνικό αντίκτυπο από τη δραματική αύξηση του φαινομένου της τουριστικής μίσθωσης σπιτιών, επισήμανε ότι πρέπει και τα εν λόγω σπίτια να έχουν ανάλογη φορολογία με τα ξενοδοχεία και υπογράμμισε την ανάγκη για μέτρα προστασίας του καταναλωτή.

Ακολούθησε η παρουσίαση της επιστημονικής μελέτης με τίτλο «Επιδράσεις της πλατφόρμας Airbnb – η γνώμη των ιδιοκτητών» από τον Σοφοκλή Σκούλτσο, καθηγητή στο τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η μελέτη που έχει διεξαχθεί από κορυφαία ομάδα Ελλήνων επιστημόνων του τουριστικού τομέα έδειξε ότι ο βασικός λόγος ενασχόλησης με τις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις είναι για τη δημιουργία επιπλέον ατομικού εισοδήματος και για τη συνεισφορά στο οικογενειακό εισόδημα, ενώ οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες εκτιμούν ότι η δραστηριότητα αυτή συμβάλει στην εθνική οικονομία και στην τοπική οικονομία, εκτός από την άνοδο του βιοτικού τους επιπέδου.

Στο δεύτερο πάνελ συζήτησης, με τίτλο «Επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία – οικονομία», συμμετείχαν ο Δρ. Πάρις Τσάρτας, καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ο Γιώργος Ιντζιάδης, ταμίας ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, ο Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Ιωάννης Παππάς, Διευθυντής & Εκπρόσωπος Global Sustainable Tourism Council (GSTC) και η Έλενα Βαρελά, partner της Smartbnb.

Ο Δρ. Πάρις Τσάρτας επεσήμανε ότι θα πρέπει η αγορά αυτή να αναπτυχθεί με κανόνες και όρους υγιούς ανταγωνισμού προκειμένου να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος ενώ η χωρική διαχείριση είναι κρίσιμης σημασίας.

Ο Γιώργος Ιντζιάδης τόνισε ότι, δεδομένου του μεγάλου ανταγωνισμού στην Αθήνα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η βραχυχρόνια μίσθωση απαιτεί μεγάλη ενασχόληση ενώ υπάρχουν περιπτώσεις –ανάλογα την περιοχή και το είδος του ακινήτου- που ίσως να συμφέρει καλύτερα η μακροχρόνια μίσθωση.

Ο Γρηγόρης Τάσιος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν και θετικές επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό από την ανάπτυξη της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης ωστόσο θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η υποδοχή και εξυπηρέτηση τουριστών απαιτεί εκπαίδευση και επαγγελματισμό.

Στο σημείο αυτό ο κ. Ιντζιάδης απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς την ΠΟΞ για διάλογο και συνεργασία, κάτι που ο κ. Τάσιος αποδέχτηκε, επισημαίνοντας: «Ενώ η Πολιτεία κλείνει τα μάτια στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι οργανωμένοι δορείς δείχνουν το δρόμο της συνεννόησης και της λογικής, με την ανοιχτή πρόσκληση για διάλογο και συνεργασία που απηύθυνε προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων». Ο διευθύνων σύμβουλος της Smart Press κ. Κωνσταντίνος Νόστης πρότεινε να οργανώσει συνάντηση των φορέων για την έναρξη του σχετικού διαλόγου.

Ο Σταύρος Καφούνης είπε ότι υπάρχουν γειτονιές που έχουν αναβιώσει λόγω των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, κάτι από το οποίο επωφελούνται τα τοπικά καταστήματα ενώ δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Ο Ιωάννης Παππάς έβαλε στη συζήτηση τη διάσταση της αειφορικής ανάπτυξης, τονίζοντας σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων ότι πρέπει ήδη να ξεκινήσουν να προσαρμόζονται στις αρχές της αειφορίας καθώς πολύ σύντομα θα ο ζητούν οι ίδιοι οι ενοικιαστές.

Η Έλενα Βαρελά τόνισε ότι το 5% των καταχωρήσεων φέρνουν το 20% των κρατήσεων στην Airbnb, και η σωστή στρατηγική τιμολόγησης είναι ικανή α προσφέρει στους ιδιοκτήτες αυξημένα έσοδα.

Ακολούθησε η παρουσίαση της Boooking.com από τον Λευτέρη Σερβίου, Senior Account Manager και τον Τάσο Ευθυμίου, Product Performance Manager, οι οποίοι ανέφεραν ότι ένας τους τρεις επισκέπτες της πλαφόρμας booking.com επιλέγει καταλύματα βαχυχρόνιας μίσθωσης.

2η ενότητα: «Tax & Law: Όλοι γνωρίζουν τους κανόνες αλλά λίγοι τις εξαιρέσεις»

Στη 2η ενότητα του συνεδρίου «Tax & Law: Όλοι γνωρίζουν τους κανόνες αλλά λίγοι τις εξαιρέσεις», εξετάστηκαν όλα τα ζητήματα των ιδιοκτητών και εταιρειών σε φορολογικό και νομικό επίπεδο. Το TAXHEAVEN και ο Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός Βαγγέλης Μιχελινάκης, το Δικηγορικό γραφείο Παραδιάς & Συνεργάτες και ο Δικηγόρος Τάσος Βάππας, ο νομικός εκπρόσωπος της ΠΟΜΙΔΑ, Δικηγόρος Γιώργος Χριστόπουλος και ο Κωνσταντίνος Ράικος, CEO & Founder της KRS, υπό τον συντονισμό του εκδότη του Money Tourism κ. Κωνσταντίνου Δεριζιώτη, απάντησαν στις ερωτήσεις του κοινού.

3η ενότητα «Το “biribi” του BnB: η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά»

Στην 3η και τελευταία ενότητα του συνεδρίου «Το “biribi” του BnB: η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά», ο Θάνος Λιόντος, Concierge/Εκτελεστικός Διευθυντής της KSM Human Resources επεσήμανε, μέσα από παραδείγματα, ότι οι οικοδεσπότες θα πρέπει να κάνουν τους ενοίκους τους να αισθάνονται μοναδικοί. Μετά από σύντομες παρουσιάσεις των εταιρειών SmartBnB, All-in-One, Syncbnb, Rentability, V2 Development, Pennie, Istikbal, Welcome Pickups, United Cleaning, Nespresso.

Το συνέδριο έκλεισε με πάνελ συζήτησης στο οποίο συμμετείχε η Ανθούλα Γιολδάση, Marketing Manager της City Contact/Athens Walking Tours, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας εμπειριών στους προορισμούς, ο φωτογράφος ξενοδοχείων Ευάγγελος Χατζηκέλης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της σωστής φωτογραφικής παρουσίασης του ακινήτου στις πλατφόρμες, η Ελένη Κουρούμπαλη από την Istikbal η οποία τόνισε την σημασία της καλής ποιότητας ύπνου στα καταλύματα, η Ελένη Χύτα από τη Nespresso Hellas, η οποία αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία που δίνει μια μηχανή espresso μέσα στο κατάλυμα, καθώς και ο Γιώργος Μπόθος από την Pennie ο οποίος αναφέρθηκε στη θετική εντύπωση που προκαλούν τα καλά κλινοσκεπάσματα και ο ιματισμός.

Παράλληλα, η Booking.com πραγματοποίησε workshop σε άλλη αίθουσα, όπου παρουσίασε τις λύσεις που έχει σχεδιάσει η παγκόσμια πλατφόρμα για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των επαγγελματιών του κλάδου της βραχυχρόνιας φιλοξενίας.

Το κλείσιμο του συνεδρίου έκαναν ο Ανδρέας Χίου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, ο οποίος αναφέρθηκε στη δυναμική που έχει η αγορά, η Ρομίνα Τσίτου, Γραμματέας του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού η οποία κάλεσε τους οικοδεσπότες να υποστηρίξουν τις δράσεις του Συλλόγου καθώς και ο Στράτος Ζαφειριάδης διαχειριστής της Facebook page Airbnb Greece _ Greek Hosts.

Send this to a friend