• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΝΕΑ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ανακατατάξεις στην αγορά real estate φέρνει η πανδημία

Ανακατατάξεις στην αγορά real estate φέρνει η πανδημία

Ανακατατάξεις στην αγορά real estate φέρνει η πανδημία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Καταγράφονται λιγότερες πράξεις πωλήσεων ή μεταβιβάσεων αλλά και περισσότερες προσφερόμενες κατοικίες στην αγορά. Σίγουρα τα στοιχεία δείχνουν ένα ισχυρό “πάγωμα” της αγοράς που είναι αποτέλεσμα της πανδημίας αλλά και των οικονομικών δυσκολιών.

Τα στοιχεία real estate

Η έλλειψη ξένων επενδυτών παραμένει ενώ διατηρείται υψηλό και το κτιριακό απόθεμα. Περίπου 30% λιγότερες κατοικίες άλλαξαν χέρια το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Το ποσοστό αυτό δείχνει την επίπτωση των περιοριστικών μέτρων στην αγορά των ακινήτων εντός οικισμών. Πάντως η αγορά κράτησε τα “προσχήματα” συγκρινόμενη με άλλους κλάδους.

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως οι συναλλαγές που αφορούν σε κατοικίες αυξήθηκε κατά το ήμισυ σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα. Το γ’ τρίμηνο του 2020 η αγορά ήταν ανοιχτή και τα περιοριστικά μέτρα ηπιότερα.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα της Yuvoh Analytics για την ελληνική αγορά ακινήτων που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Arbitrage.

Πιο συγκεκριμένα, το δ’ τρίμηνο οι συναλλαγές έφτασαν τις 3.734. Οι διεθνείς και εγχώριοι επενδυτές ανέβαλαν αρκετές συναλλαγές για ακίνητα που είχαν προγραμματίσει να αγοράσουν. Τα ακίνητα αυτά ως περιουσιακά στοιχεία αφορούν και αστικά ακίνητα και παραθεριστικές κατοικίες.

Ιδίως στο νομό Αττικής και σε ορισμένους άλλους δήμους, η πτώση αυτών των αγοραπωλησιών υπερέβη το 50% σε σύγκριση με τις συναλλαγές του 2019.

real estate

Η Golden Visa

Το 2020, πάντως, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Enterprise Greece χορηγήθηκαν συνολικά 8.011 άδειες διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων μέσω του προγράμματος Golden Visa. Αυτό σημαίνει αύξηση 5%. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαν σχεδόν διπλασιαστεί.

Η μείωση του τουρισμού φέρνει 60% περισσότερες κατοικίες στην αγορά

Η μείωση του τουρισμού ως αποτέλεσμα της πανδημίας έφερε αύξηση του κτιριακού αποθέματος κατοικιών.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων προς πώληση αυξήθηκε σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019 κυρίως λόγω της μειωμένης πρόθεσης. Οι κατοικίες που ήταν διαθέσιμες προς πώληση το δ’ τρίμηνο του 2020 έφτασαν τις 228.838, αυξημένες κατά 9,67% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς και κατά 7,6% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο.

Σημαντικός είναι και ο αριθμός των αστικών και εντός οικισμών ακινήτων που προστέθηκαν στα διαθέσιμα προς ενοικίαση σπίτια. Οι κατοικίες προς ενοικίαση ήταν το δ’ τρίμηνο 67.804, 63% περισσότερες σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς και μόλις κατά 2,2% περισσότερες σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Η αιτία της αύξησης αυτού του αποθέματος ήταν οι επιπτώσεις της Covid-19 στον τουρισμό και στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις.

Σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών διαμερισμάτων κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλους δημοφιλείς αστικούς προορισμούς, επέλεξαν να διαθέσουν τα ακίνητά τους μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων. Η αυξημένη προσφορά επηρέασε επίσης τις τιμές ενοικίασης, καθώς αυτά τα ακίνητα είναι υψηλότερων προδιαγραφών.

Είναι συνήθως νεόδμητα, ανακαινισμένα και πλήρως επιπλωμένα.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend