• Η πύλη ενημέρωσης των επαγγελματιών της αγοράς Short-Term Rentals
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Mint – διαχείριση ακινήτων bnb: Απόλυτος στόχος η ποιότητα!

Mint διαχείριση ακινήτων bnb
Νάσος Γαβαλάς, CEO Mint – διαχείριση ακινήτων bnb

Ως μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων bnb, για τη Mint ο βασικός στόχος είναι η ποιότητα. Και στις υπηρεσίες που προσφέρει στους ιδιοκτήτες αλλά και στα ακίνητα που διαθέτει στους επισκέπτες.

Η Mint είναι η μετεξέλιξη της eazybnb, μίας μικρής εταιρείας που ξεκίνησε το 2015 με λίγους νέους ανθρώπους που έκαναν αυτό που αγαπούσαν. Τα χρόνια πέρασαν, χιλιάδες guests έχουν φιλοξενηθεί από τότε, και οι ίδιοι άνθρωποι -μαζί πλέον με δεκάδες που προστέθηκαν στην πορεία- συνεχίζουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Mint.

Ως ώριμη και απόλυτα οργανωμένη εταιρεία και με την υποστήριξη των επενδυτών που την εμπιστεύτηκαν, η Mint κινείται σήμερα με γνώμονα να αποτελέσει εταιρεία-πρότυπο διαχείρισης ακινήτων bnb. Και να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις του τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Το 2020 θα είναι μια καθοριστική χρονιά για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα, εκτιμά ο κ. Νάσος Γαβαλάς, CEO στη Mint -διαχείριση ακινήτων bnb-.

Γιατί κάποιος να αναθέσει το bnb ακίνητό του σε μια εταιρεία διαχείρισης;

Η δουλειά που πλέον απαιτείται από κάποιον host έχει γίνει εξαιρετικά απαιτητική. Οι πλατφόρμες θέλοντας να προσφέρουν την «εγγύηση» της άριστης διαμονής στον επισκέπτη, απαιτούν ολοένα και περισσότερες ενέργειες από τη μεριά του οικοδεσπότη. Επιπρόσθετα, ο host πρέπει να παρακολουθεί τις τιμές και την πληρότητα, τις κριτικές, τη διαχείριση παραπόνων και πολλά άλλα. Αν προσθέσουμε και το (απαραίτητο) λογιστικό βάρος της καταχώρησης όλων των μισθώσεων στο Μητρώο, τότε είναι εύκολο κανείς να καταλάβει, ότι πλέον δεν αρκεί να έχεις ένα καθαρό σπίτι και να υποδέχεσαι τους επισκέπτες σου με χαμόγελο, αλλά ότι το σπίτι σου πρέπει να λειτουργεί άψογα σαν μία καλοστημένη επιχείρηση.

Αν κάποιος λοιπόν δεν μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε όλα αυτά, τότε η ανάθεση του ακινήτου του σε μία σωστή εταιρεία διαχείρισης είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος αξιοποίησης της περιουσίας του.
Άρα σε ένα πρώτο επίπεδο έχουμε το όφελος της απαλλαγής από όλες τις καθημερινές δραστηριότητες (επικοινωνία, υποδοχή, καθαρισμός, κ.ά.) και σε ένα δεύτερο επίπεδο μπορεί να ωφεληθεί και οικονομικά από την αύξηση της πληρότητας.

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος επιλέγοντας μια εταιρεία διαχείρισης;

Mint διαχείριση ακινήτων bnbΌταν μιλάμε για μία εταιρεία παροχής υπηρεσιών που δεν απαιτεί μεγάλο αρχικό κόστος, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι είναι εύκολο κάποιος να ξεκινήσει μία τέτοια. Έχουμε παρατηρήσει ότι πολλές εταιρείες δεν έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία, ούτε το κατάλληλο προσωπικό να υποστηρίξουν επιπλέον όγκο ακινήτων κι έτσι οι πελάτες τους/ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται αρκετά εκτεθειμένοι (και εγκλωβισμένοι) εν τω μέσω μιας αρκετά καλής σεζόν.

Θα έλεγα πως ένας ασφαλής τρόπος αξιολόγησης θα ήταν κάποιος να μάθαινε τη νομική οντότητα της εταιρείας, να έβλεπε από κοντά τα γραφεία της, να γνώριζε κάποιους από το προσωπικό, να έβλεπε κάποιες καταχωρήσεις, κ.ά. Να είχε με λίγα λόγια, μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της επιχείρησης και όχι μόνο το site και ένα ραντεβού με τον πωλητή!

Τέλος, θα ήμουν εξαιρετικά επιφυλακτικός σε εταιρείες που αναλαμβάνουν πλήρη διαχείριση με χαμηλά ποσοστά αμοιβής ή που υπόσχονται πως θα γλιτώσουν τους πελάτες τους από φορολόγηση. Αφενός, δεν είναι εύκολο ούτε φθηνό να διαχειρίζεσαι ένα ακίνητο άρα και τα περιθώρια κέρδους είναι αρκετά χαμηλά. Και αφετέρου θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή ιδιοκτητών σε φορολογικά και νομικά θέματα που -με τον ακατάλληλο συνεργάτη- μπορεί να τους φέρουν αντιμέτωπους με πολλούς κινδύνους.

Τι είδους ακίνητα έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις;

Αν μιλήσουμε για τον αστικό ιστό της Αθήνας, θα έλεγα πως τα διαμερίσματα που βρίσκονται στο κέντρο κι έχουν τουλάχιστον 2 υπνοδωμάτια και είναι αυτό που λέμε “value for money” μπορούν να έχουν τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις. Μεγάλες αποδόσεις επίσης (συνδυασμός τιμής με πληρότητα) παρουσιάζουν και ακίνητα που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη. Αυτές δεν έρχονται μόνο με το κόστος διανυκτέρευσης, όσο με τη βέλτιστη πληρότητα σε συνάρτηση με το κόστος διανυκτέρευσης.
Εδώ αξίζει να σημειώσω ότι δεν είναι όλα τα ακίνητα κατάλληλα για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι άνθρωποι της Mint μπορούν να αξιολογήσουν τα διαμερίσματα και να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες να κρίνουν ποιο είδος μίσθωσης τους συμφέρει περισσότερο.

Στο επίκεντρο, οι άνθρωποι

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Mint – διαχείριση ακινήτων bnb;

Η Mint, ως eazybnb, ήταν από τις πρώτες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο που δραστηριοποιήθηκαν και αναπτύχθηκαν παράλληλα με την άνθιση της airbnb. Κι επειδή δεν υπήρχε κάποιο “πρότυπο”, δοκιμάζαμε, αλλάζαμε και προσαρμοζόμασταν συνέχεια στις γρήγορες απαιτήσεις της αγοράς. Αυτό δεν έγινε χωρίς λάθη. Αντιθέτως μπορούμε να πούμε πως και σε αυτά βασίζεται ένα μεγάλο κομμάτι της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας μας, ώστε σήμερα να λέμε με σιγουριά, ότι “ξέρουμε τι κάνουμε”.
Ωστόσο το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας είναι η ομάδα της Mint. Οι άνθρωποι που εργάζονται 365 ημέρες το χρόνο και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, θεωρώντας πως κάθε ακίνητο που αναλαμβάνουμε είναι και δικό τους, και ότι η κάθε διαμονή των επισκεπτών οφείλει να είναι χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Σε ποιες περιοχές δραστηριοποιείστε;

Η Mint – διαχείριση ακινήτων bnb- έχει γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κρήτη και (σύντομα) στην Πάρο. Σε αυτές τις περιοχές δραστηριοποιούμαστε πλήρως παρέχοντας τα πάντα για λογαριασμό των συνεργατών μας (ιδιοκτήτες ακινήτων).
Στα πλάνα μας είναι εντός του 2020 να ανοίξουμε γραφεία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ρόδος, κ.α.

Στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας -που δεν δραστηριοποιούμαστε πλήρως- παρέχουμε ηλεκτρονική διαχείριση, δηλαδή: αναλαμβάνουμε τη διαχείριση του ακινήτου, την προβολή και την προώθηση του, την επικοινωνία με τους επισκέπτες, τις κρατήσεις και φυσικά την ορθή τιμολόγησή του.

Τι προδιαγραφές πρέπει να έχει ένα σπίτι για να το αναλάβει η Mint;

Mint διαχείριση ακινήτων bnbΗ τοποθεσία του ακινήτου παίζει σαφώς τον πιο καθοριστικό ρόλο.

Από κει και πέρα, το σπίτι πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένο και ανακαινισμένο με τις απαραίτητες παροχές για μία λειτουργική και άνετη διαμονή των επισκεπτών μας.

Με λίγα λόγια, όσα περισσότερα “εμπορικά πλεονεκτήματα” μπορεί να έχει ένα ακίνητο, τόσο πιο αποδοτικό γίνεται για εμάς και φυσικά για τον ιδιοκτήτη του.

Αναλαμβάνετε και ακίνητα που είναι ήδη καταχωρημένα σε πλατφόρμες;

Φυσικά. Έχουμε πολλούς πλέον συνεργάτες που είχαν ξεκινήσει με μεγάλη όρεξη για να παρέχουν μία εξαιρετικά καλή εμπειρία διαμονής αλλά ήρθε η… κόπωση. Από προσωπική εμπειρία, θα έλεγα ότι το να είσαι host είναι μια δύσκολη “δουλειά” που δεν σου αφήνει καθόλου ελεύθερο χρόνο.

Εμείς στη Mint, αφού δούμε το ακίνητο, διαβάσουμε τα σχόλια των επισκεπτών και επισκεφτούμε το χώρο, τότε προτείνουμε μία σειρά από διορθώσεις που ξεκινάνε από τη σωστή φωτογράφιση για την καλύτερη ανάδειξη του ακινήτου και τις κατάλληλες προτάσεις διακόσμησης για την αναβάθμιση του χώρου. Ακόμα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα των ιματισμών και αντίστοιχα των αναλώσιμων. Κλείνοντας, από τα πιο σημαντικά είναι η σωστή περιγραφή του ακινήτου με λέξεις-κλειδιά για την πιο δυνατή απόδοση εμφάνισής του στις πλατφόρμες, όπου σε συνδυασμό με την καλύτερη τιμολόγηση, προσπαθούμε να πετυχαίνουμε το μέγιστο δυνατό κέρδος για τον κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου.

Πώς εγγυάται στους ιδιοκτήτες υψηλές αποδόσεις; Από ποιους παράγοντες εξαρτώνται τα έσοδα;

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως κανείς δεν (μπορεί να) εγγυάται υψηλή απόδοση. Υπάρχουν παραδείγματα ακινήτων με παρόμοια χαρακτηριστικά (μέγεθος, ποιότητα κατασκευής) που βρίσκονται στην ίδια πολυκατοικία και το ένα να έχει 40% υψηλότερη απόδοση από το άλλο!
Αυτό όμως στο οποίο δεσμευόμαστε είναι πως κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε κάθε ακίνητο που αναλαμβάνουμε να έχει την καλύτερη δυνατή απόδοση. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως αυξάνουμε συνέχεια τα κανάλια προώθησης/πώλησης, τόσο online (airbnb, booking.com, expedia, HomeAway, κ.α) όσο και σε εταιρείες και οργανισμούς που συνεργαζόμαστε και ζητούν σπίτια να φιλοξενήσουν στελέχη τους. Επιπλέον επενδύουμε συνέχεια και στη στελέχωση της ομάδας μας με εξειδικευμένους revenue managers, οι οποίοι με στοχευμένες ενέργειες βελτιώνουν την πληρότητα του κάθε ακινήτου.

Ποια είναι η θέση σας σε ό,τι αφορά την υπό συζήτηση θέσπιση κανόνων για την αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης;

Είμαστε θετικοί σε οτιδήποτε μπορεί να θωρακίσει τη βραχυχρόνια μίσθωση κι όχι να την περιορίσει. Αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη: στα έσοδα του κράτους, στην ποιότητα του παρεχόμενου προϊόντος (εμπειρία διαμονής στον επισκέπτη) και φυσικά στον ιδιοκτήτη, ο οποίος θα νιώθει μία βεβαιότητα για τη σταθερή αξιοποίηση της περιουσίας του σε βάθος χρόνου.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μέλλον της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα;

Με την πάροδο του χρόνου και των κανόνων που έχουν αρχίσει να επιβάλλονται, βλέπουμε μία εξομάλυνση της αγοράς. Ήδη έχουν αρχίσει να βγαίνουν από την αγορά ακίνητα χαμηλής ποιότητας που κάποτε -λόγω μειωμένης προσφοράς διαθέσιμων καταλυμάτων- έβλεπαν τεράστια απόδοση σε σχέση με την επένδυση τους.

Άποψη μου είναι πως το 2020 θα είναι μία καθοριστική χρονιά. Αναμένω αναβάθμιση των διαθέσιμων καταλυμάτων και των προσφερόμενων υπηρεσιών γύρω από αυτά. Εν τέλει, η χώρα μας θα κερδίσει από αυτό, καθώς όλοι οι επισκέπτες θα έχουν μία ασύγκριτα ποιοτικότερη διαμονή άρα και εντύπωση που θα μεταφέρουν στη χώρα τους!

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Η Mint αυτή τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων bnb στην Ελλάδα με παρουσία σε 5 περιοχές της Ελλάδας.
Στόχος μας είναι να επεκταθούμε γεωγραφικά και σε άλλες περιοχές. Και ταυτόχρονα να αυξήσουμε τον αριθμό των ακινήτων που διαχειριζόμαστε, με τελικό στόχο τριετίας να φτάσουμε τα 1.000 ακίνητα σε τουλάχιστον 10 περιοχές της Ελλάδας.
Πέρα όμως από τα νούμερα, προσωπικός μου στόχος είναι παράλληλα να βελτιώνουμε συνέχεια όχι μόνο την ποιότητα των ίδιων των ακινήτων που προσφέρουμε αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες. Θα τα έχω καταφέρει μόνο όταν κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου θα νιώθει μία ασφάλεια για την αξιοποίηση της περιουσίας του και κάθε επισκέπτης θα νιώθει μία σιγουριά ότι “μένοντας σε σπίτι της Μint, απολαμβάνω χωρίς άγχος τις διακοπές μου!”

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend